Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Junan edestä ei välttämättä ehdi pois, vaikka yrittäisi

Trafi

Junan edestä ei välttämättä ehdi pois, vaikka yrittäisi

Tiedote.
Julkaistu: 18.10.2013 klo 08:07
Julkaisija: Trafi

Junaradan välittömässä läheisyydessä oleskelemiseen liittyy monia vaaroja, minkä takia radalla tai rata-alueella liikkuminen on kielletty, muistuttavat Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi ja Liikennevirasto. Junan kulkiessa syntyvän paineen lennättämät kivet tai muut esineet, sähköiskut ja kohtalokkaimpana junan alle jääminen uhkaavat junaradan läheisyydessä.

Lasten leikit ja nuorten päähänpistot junaradan läheisyydessä ovat arvaamattomia ja myös harmittomaksi tarkoitetut, ajattelemattomat kokeilut, kuten junaradan merkkien ja opastinten sotkeminen ja vahingoittaminen, saattavat johtaa vakaviinkin onnettomuuksiin ja isoihin korvausvastuisiin. On hyvä tiedostaa, että nämä ovat myös rikoksia, josta voi saada vankeutta.

”Vanhempien pitäisikin keskustella vakavasti junaradalla oleskeluun liittyvistä riskeistä nuorten kanssa ja niistä olisi hyvä puhua koulussakin”, painottaa rautatiejohtaja Yrjö Mäkelä Trafista: ”Usein nuori ei tiedä tai tule ajatelleeksi, mitä kaikkia seurauksia hetken päähänpistolla voi olla. Junaradalla pienikin virhearviointi voi olla kohtalokas.”

”Kuten tulella leikittäessä, vaara on todellinen, jos radalla liikutaan tai se ylitetään luvattomasta paikasta. Junat kulkevat nopeasti ja varsin äänettömästi. Riskit junan alle jäämiseen ovat suuret”, sanoo rautatietoimintojen turvallisuuspäällikkö Marko Tuominen Liikennevirastosta.

Junaratoja ei saa ylittää muualta kuin hyväksytyistä ylityspaikoista eli tasoristeyksistä. Myös tasoristeyksissä on aina oltava tarkkana – vastuu turvallisuudesta on aina radan ylittäjällä. Rautatiet siltoineen ja tunneleineen ovat ainoastaan junia varten, eikä ratoja pidä käyttää leikkimiseen tai muuhun liikkumiseen. Radalle kasatut vieraat esineet voivat niin ikään haitata junaa tai aiheuttaa jopa sen suistumisen, mutta ne voivat myös aiheuttaa vakavia vaaratilanteita singotessaan radalta takaisin leikkijöiden päälle.

Opeta rautatieturvallisuutta leikin varjolla

Trafilla on vanhemmille ja opettajille tarkoitettu sivusto www.rautatieturvallisuus.fi, jonka avulla lapsille ja nuorille voi opettaa turvallista toimimista rautateiden läheisyydessä ja tasoristeyksissä.

Faktatiedon lisäksi sivustolla on runsaasti erilaisia pelejä, leikkejä ja tehtäviä, joiden avulla rautatieturvallisuutta voi käsitellä eri-ikäisten lasten ja nuorten kanssa. Kaikki sivuston materiaali on vapaasti käytettävissä, tulostettavissa ja jaettavissa.

Sivusto löytyy myös ruotsiksi osoitteesta www.rautatieturvallisuus.fi/sv

 

Lisätietoja:

Trafi
rautatiejohtaja Yrjö Mäkelä, p. 029 534 6825, yrjo.makela(at)trafi.fi
erityisasiantuntija Kirsi Pajunen, p. 029 534 6830, kirsi.pajunen(at)trafi.fi

Liikennevirasto
rautatietoimintojen turvallisuuspäällikkö Marko Tuominen, p. 029 534 3981, marko.tuominen(at)liikennevirasto.fi

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi kehittää aktiivisesti liikennejärjestelmän turvallisuutta, edistää liikenteen ympäristöystävällisyyttä ja vastaa liikennejärjestelmän viranomaistehtävistä. www.trafi.fi

Liikennevirasto mahdollistaa toimivat, tehokkaat ja turvalliset matkat ja kuljetukset. www.liikennevirasto.fi

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs