Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Henkilö- ja tavarakuljetuksen ammattipätevyyden jatkokoulutus hyvä hankkia ajoissa

Trafi

Henkilö- ja tavarakuljetuksen ammattipätevyyden jatkokoulutus hyvä hankkia ajoissa

Tiedote.
Julkaistu: 09.05.2012 klo 14:04
Julkaisija: Trafi

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi muistuttaa, että ennen ammattipätevyysvaatimusten voimaantuloa linja- tai kuorma-auton ajokortin suorittaneiden on hyvä hankkia jatkokoulutus ajoissa. Koulutuspäivät kannattaa sopia viivyttelemättä, jotta yritys ja kuljettaja voivat hyödyntää koulutusta heille parhaalla mahdollisella tavalla.

- Ammattipätevyyden jatkokoulutusta oli huhtikuun 2012 loppuun mennessä käyty yhteensä vain 198 000 päivää. Tämä tarkoittaa, että monille kuljetusyrityksille, maanrakentajille, konepajoille tms. tulee kiire järjestää koulutuksensa heille sopivana aikana, kertoo Trafin tutkinnot ja kokeet -­yksikön yksikönpäällikkö Ari Herrala.

Ammattipätevyysvaatimus ei ole sidottu liikenneluvalliseen toimintaan vaan koskee lähes kaikkea kuljettamista, mutta esim. henkilökohtaiset ajot ovat sallittuja ilman ammattipätevyyttä.

Ammattipätevyyden ylläpito edellyttää jatkuvaa koulutusta

Ammattimaisessa liikenteessä toimivalta kuljettajalta on vaadittu ammattipätevyys henkilöliikenteessä 10.9.2008 ja tavaraliikenteessä 10.9.2009 alkaen. Henkilöillä, jotka ovat saaneet linja- tai kuorma-auton ajokortin ennen kyseisiä päivämääriä, on suoritettava säädetty jatkokoulutus saadakseen jatkaa ammattipätevyyslain alaisia kuljetuksia.

Jatkokoulutus on suoritettava henkilöliikenteessä 10.9.2013 ja tavaraliikenteessä 10.9.2014 mennessä ja siitä eteenpäin joka viides vuosi.

Ammattipätevyyden ylläpitäminen vaatii kuljettajalta viiden vuoden aikana 35 tuntia jatkokoulutusta, joka voidaan jakaa koko viiden vuoden jaksolle kuitenkin siten, että lyhyimmän koulutusjakson on oltava 7 tuntia. Ainoa pakollinen aihe jatkokoulutuksessa on ennakoivan ja taloudellisen ajon koulutus.

Kouluttajien yhteystiedot löytyvät Trafin verkkosivuilta www.trafi.fi/ammattiliikenne

Myös maatilan ajoissa voi tarvita ammattipätevyyden

Maatilan ajot, jotka ajetaan kuorma-autolla tai liikennetraktorilla, edellyttävät ammattipätevyyttä - esim. jo myytyjen vilja-, juures- tms. tuotteiden kuljetus jälleenmyyjälle, keskusliikkeelle tai vastaavalle. Maatilan omia tuotteita voi kuljettaa vähäisissä määrissä myytäväksi tietyssä paikassa ilman ammattipätevyyttä, kun kuljettaja itse myy tuotteita. Useampaan paikkaan tai toisen myytäväksi tuotteita ei kuitenkaan voi kuljettaa kuorma-autolla tai liikennetraktorilla ilman ammattipätevyyttä.

Tavoitteena lisätä liikenneturvallisuutta ja kuljettajien jaksamista

Koulutuksen tavoitteena on lisätä liikenteen ja kuljetuksien turvallisuutta. Koska koulutus on tarkoitettu ammatissa jo toimiville kuljettajille, sen tavoitteena on tukea heidän ammatillisia valmiuksiaan, terveyttä ja jaksamista ammatissaan.

Trafi Logistiikka ja Kuljetus 2012 -messuilla Helsingissä

Helsingissä järjestetään 9.–12.5.2012 laaja kuljetusalan messutapahtuma Logistiikka ja Kuljetus 2012. Trafi on mukana tapahtumassa. Osastomme löytyy paikalta 6c100.

Lisätietoja

yksikönpäällikkö Ari Herrala, 020 618 5561, ari.herrala(at)trafi.fi
tarkastaja Pasi Parviainen, 020 618 5390, pasi.parviainen(at)trafi.fi
tarkastaja Jussi-Pekka Laine, 020 618 5012, jussi-pekka.laine(at)trafi.fi
www.trafi.fi/ammattiliikenne  

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi kehittää aktiivisesti liikennejärjestelmän turvallisuutta, edistää liikenteen ympäristöystävällisyyttä ja vastaa liikennejärjestelmän viranomaistehtävistä. www.trafi.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs