Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Eurooppalaisen tutkimussatelliitin mittauksista apua talvimerenkulkuun

Ilmatieteen laitos

Eurooppalaisen tutkimussatelliitin mittauksista apua talvimerenkulkuun

Tiedote.
Julkaistu: 19.01.2016 klo 09:36
Julkaisija: Ilmatieteen laitos

Ilmatieteen laitoksella on kehitetty menetelmä, jolla jääpalvelut voivat hyödyntää Euroopan avaruusjärjestön Cryosat-2 -satelliitin mittauksia. Cryosat-satelliittimittausten tieto helpottaa laivaliikenteelle vaarallisten jääolojen tunnistamista. Uusi tieto on tarkoitus jatkossa saada osaksi operatiivista jääseurantaa.

Erilaiset satelliittimittaukset ja -kuvat ovat jo kauan olleet jääpalveluiden tärkein tietolähde. Ilmatieteen laitoksen Jääpalvelu käyttää viikoittaisten karttojen tekoon useita eri satelliitteja. Uusi tutkimus nostaa Cryosat-2 -satelliitin sekä lähiaikoina laukaistavan Sentinel-3 -satelliitin näiden joukkoon. Tähän asti Cryosat-2 -mittauksia on käytetty lähinnä ilmastonmuutostutkimuksessa.

The Cryosphere -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa Ilmatieteen laitoksen tutkijat hyödyntävät Cryosat-2:n pääinstrumentin, synteettisen apertuurin tutka-altimetrin, mittaamaa aaltomuotoa. Jäätön meri sekä erilaiset jäätyypit palauttavat erilaisen aaltomuodon, joten näiden tietojen perusteella on mahdollista tunnistaa mahdollisesti laivaliikenteelle vaaralliset jääolot. Erityisesti paksu ja valliintunut jää erottuu aaltomuodoissa hyvin.

Altimetrimittausten suurin rajoitus on niiden kattavuus. Toisin kuin jääpalveluissa paljon käytetyt SAR-tutkat, altimetrit eivät muodosta kuvaa. Mittauksia saadaan vain suoraan satelliitin alta, ja peräkkäiset mittaukset muodostavat pitkän helminauhan. Tämän takia pelkät altimetrimittaukset eivät yksin riitä jääkartan piirtämiseen tai korvaa nykyisiä havaintoja, vaan tuovat niihin arvokkaan lisän.

Eniten hyötyä altimetrimittauksista on syrjäisillä ja laajoilla merialueilla, kuten pohjoisella Jäämerellä tai Etelämannerta ympäröivillä merillä, koska tuoreita SAR-tutkakuvaa ei välttämättä ole saatavilla. Altimetrimittauksiin perustuva operatiivinen jäätieto on toistaiseksi prototyyppi, mutta siitä on tarkoitus kehittää helppokäyttöinen tuote Jääpalvelulle.

Lisätietoja

Polaarioseanografia ja merijää
Ryhmäpäällikkö Eero Rinne, Eero.Rinne@fmi.fi, puh. 050 448 7681

Jääpalvelu
Ryhmäpäällikkö Antti Kangas, Antti.Kangas@fmi.fi, puh. 040 867 8838

E. Rinne and M. Similä: Utilisation of CryoSat-2 SAR altimeter in operational ice charting, The Cryosphere, 10, 121-131, 2016, doi:10.5194/tc-10-121-2016 http://www.the-cryosphere.net/10/121/2016/

Itämeren jäätilanne verkossa: http://ilmatieteenlaitos.fi/jaatilanne

Ilmatieteen laitoksen meteorologit Twitterissä: http://twitter.com/meteorologit
Ilmatieteen laitoksen tiedeuutisointia Twitterissä: http://twitter.com/IlmaTiede

Lisätietoa Ilmatieteen laitoksen viestinnästä, puh. 029 539 2231

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs