Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Boschin Side View Assist -katveavustin edesauttaa turvallista kaistanvaihtoa

Robert Bosch Oy

Boschin Side View Assist -katveavustin edesauttaa turvallista kaistanvaihtoa

Julkaistu: 10.11.2010 klo 07:00
Julkaisija: Robert Bosch Oy

Lähes kaikki suositut henkilöautot ovat aerodynaamisesti muotoiltuja. Se, mitä voitetaan ulkonäössä ja ympäristöystävällisyydessä, menetetään kuitenkin usein näkökentän laajuudessa. Tämä aiheuttaa usein vaaratilanteita etenkin vaihdettaessa kaistaa. Boschin Side View Assist -katveavustin on innovatiivinen kuljettajan apujärjestelmä, joka helpottaa ajamista kaistaa vaihdettaessa ja varoittaa kuljettajaa vaarasta.
  • Auttaa kuljettajaa kiperissä liikennetilanteissa
  • Tarkistustoiminnot estävät turhat varoitukset
  • Edullisempi hankkia yhdessä ultraäänitoimisen pysäköintiavustimen kanssa


Lähes kaikki suositut henkilöautot ovat aerodynaamisesti muotoiltuja. Se, mitä voitetaan ulkonäössä ja ympäristöystävällisyydessä, menetetään kuitenkin usein näkökentän laajuudessa. Tämä aiheuttaa usein vaaratilanteita etenkin vaihdettaessa kaistaa. Boschin Side View Assist -katveavustin on innovatiivinen kuljettajan apujärjestelmä, joka helpottaa ajamista kaistaa vaihdettaessa ja varoittaa kuljettajaa vaarasta. Boschin Parking Aid ja Parking Assistant -pysäköintiapujärjestelmien tavoin tämäkin järjestelmä toimii ultraääniantureiden avulla. Järjestelmä tarjoaa autonvalmistajille – ja viime kädessä siis auton ostajalle – huomattavia kustannussäästöjä verrattuna tutkaperusteista tai optista teknologiaa hyödyntäviin järjestelmiin, koska siinä on mahdollista yhdistää useita ultraäänipohjaisia toimintoja ja koska Side View Assist hyödyntää autossa jo valmiina olevia elektroniikkakomponentteja.

Side View Assist -katveavustin tunnistaa esteen kolmen metrin säteellä ajoneuvon sivusuunnassa ja takaviistoon, mikä tarkoittaa juuri vaarallisia katvealueita. Mikäli sensorit havaitsevat ajoneuvon, järjestelmäelektroniikka tarkistaa ensin signaalin oikeellisuuden väärän hälytyksen estämiseksi. Side View Assist varoittaa tämän jälkeen kuljettajaa kahdella tavalla: ensin optisesti ja, mikäli kuljettaja ei reagoi, sen jälkeen akustisesti.

Neljä lisäanturia sellaisten vaarojen tunnistamiseksi, joita kuljettajat eivät yleensä huomaa


Side View Assist  järjestelmän ultraäänianturit on asennettu ajoneuvon etu- ja takapuskureiden sivuille. Taakse sijoitetut anturit tarkkailevat katvealueita oikean- ja vasemmanpuoleisilla kaistoilla. Etuantureita käytetään ainoastaan todentamaan signaalien oikeellisuus. Jos esimerkiksi etuvasemmalle sijoitettu anturi havaitsee kohteen ennen kuin saman puolen taka anturi, on selvää, että tien toisella puolella on vastaan tulevaa liikennettä eivätkä anturit lähetä kuljettajalle hälytystä. Anturit käyttävät samaa tekniikkaa pysäköityjen autojen, liikennemerkkien jne. havaitsemiseen ja rekisteröivät tiedon, kun autoilija ohittaa muita ajoneuvoja. Näissä tapauksissa järjestelmä ei anna varoitusta. Vaaratilanteen uhka syntyy vain silloin, kun taka-anturi havaitsee kohteen, jota etuanturi ei vielä ole rekisteröinyt. Tämän jälkeen Side View Assist varoittaa kuljettajaa optisesti, esimerkiksi valosignaalilla havaitun kohteen puoleisessa sivupeilissä. Mikäli kuljettaja ei huomaa valomerkkiä tai ei reagoi varoitukseen ja osoittaa suuntavilkulla aikovansa vaihtaa kaistaa, katveavustin varoittaa vaarasta lisäksi äänimerkillä.

Side View Assist toimii nopeusvälillä 10–140 km/h. Tämän nopeusalueen ulkopuolella järjestelmä ei anna varoituksia kuljettajalle. Järjestelmä avustaa kuljettajaa monimutkaisissa liikennetilanteissa, kun ajoneuvojen nopeus suhteessa toisiinsa on pieni, ja siitä on suurin apu taajamissa, maanteillä ja monikaistaisilla pääväylillä, joissa ajonopeutta on rajoitettu. Järjestelmä varoittaa kuljettajaa, mutta ei suoranaisesti vaikuta tämän toimintaan.

Boschin katveavustin parantaa merkittävästi liikenneturvallisuutta. Onnettomuustilastojen mukaan suurin osa kaistanvaihtokolareista tapahtuu alle 100 km/h nopeuksissa, ja näistäkin suurin osa alle 60 km/h nopeusalueella. Boschin Side View Assist -katveavustin on saatavana ensimmäisenä maailmassa uudessa Citroën C4:ssä, joka saapuu Suomen markkinoille tammikuussa 2011.

Boschin ultraääniantureita on käytetty kulkuneuvojen ympäristön tarkkailuun jo vuodesta 1993 lähtien

Bosch aloitti ultraäänisensoreiden kehittelyn ajoneuvosovelluksiin jo vuonna 1989. Siitä lähtien kun tuotanto alkoi vuonna 1993, Bosch on valmistanut yli 100 miljoonaa ultraäänianturia, mikä tekee siitä alan markkinajohtajan. Aluksi ultraääniantureita käytettiin vain yksinkertaisesti varoittamaan kuljettajia lähellä olevista esteistä kolhujen välttämiseksi parkkipaikoilla. Vuoteen 2006 mennessä teknologia oli kehittynyt tarpeeksi ja sitä voitiin ensimmäisen kerran soveltaa pysäköintiapujärjestelmässä. Se kykeni mittamaan pysäköintipaikan tarkan pituuden. Sähköistetyn ohjauksen avulla Boschin pysäköintiavustin on kyennyt suorittamaan kaikki tarvittavat ohjausliikkeet automaattisesti kuljettajan puolesta jo vuodesta 2008 lähtien ja varmistanut auton tarkan pysäköinnin parkkiruutuun.

Bosch valmistaa ultraääniantureita ja niiden ohjausyksiköitä kolmessa erittäin uudenaikaisessa tuotantolaitoksessa Euroopassa, Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa.

 

Lisätietoja: Communications & PR Manager Hanna Räisänen, p. 010 480 8225, hanna.raeisaenen@fi.bosch.com

 

Bosch-yhtymä on maailman johtavia teknologiatuotteiden ja  palveluiden toimittajia. Ajoneuvo- ja teollisuustekniikkaa, kulutustarvikkeita sekä rakennusteknisiä tuotteita valmistavan yhtymän vuoden 2009 liikevaihto oli 38,2 miljardia euroa, ja sen palveluksessa oli runsaat 275 000 työntekijää. Yhtymä käsittää Robert Bosch GmbH:n sekä sen noin 300 tytäryhtiötä noin 60 maassa. Myynti- ja palveluyhteistyökumppanit mukaan lukien Bosch on edustettuna noin 150 maassa. Maailmanlaajuinen kehitys-, tuotanto- ja myyntiverkosto on Boschin kasvun perusta. Bosch käyttää tutkimukseen ja kehitykseen yli 3,5 miljardia euroa vuodessa ja hakee vuosittain noin 3 800 patenttia. Tuotteidensa ja palvelujensa avulla Bosch parantaa elämänlaatua ja tarjoaa innovatiivisia ja hyödyllisiä ratkaisuja.

Robert Bosch (1861–1942) perusti yhtiön Stuttgartissa vuonna 1886 hienomekaniikan ja sähkötekniikan korjaamoksi. Bosch-yhtymän taloudellinen riippumattomuus ja yrittäjänvapaus perustuvat poikkeukselliseen omistusrakenteeseen, jonka ansiosta yhtiö kykenee toteuttamaan merkittävät investointinsa ja kantamaan yhteiskunta- ja ympäristövastuunsa perustajansa Robert Boschin hengessä. 92 prosenttia Robert Bosch GmbH:n pääomasta omistaa yleishyödyllinen säätiö, Robert Bosch Stiftung. Teollisesta toiminnasta vastaa äänivaltaa käyttävä Robert Bosch Industrietreuhand KG. Yritystoiminnan omistajuustoiminnoista huolehtii säätiö. Jäljellä olevat osakkeet ovat Boschin perheen ja Robert Bosch GmbH:n omistuksessa.
Lisätietoja: www.bosch.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs