Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Boschilta kuljettajan vireystilaa tarkkaileva järjestelmä

Robert Bosch Oy

Boschilta kuljettajan vireystilaa tarkkaileva järjestelmä

Julkaistu: 19.11.2010 klo 08:30
Julkaisija: Robert Bosch Oy

Väsymys ja mikrounet ajon aikana ovat usein syynä vakaviin onnettomuuksiin. Bosch on kehittänyt toiminnon, joka havaitsee kuljettajan lisääntyneen väsymyksen ja neuvoo kuljettajaa pitämään tauon ajoissa. Boschin kuljettajan vireystilaa tarkkaileva järjestelmä voi parantaa erityisesti hyötyajoneuvojen tieturvallisuutta, sillä niiden kuljettajat ovat tien päällä useita tunteja päivässä
  • Väsymys on yksi vakavien onnettomuuksien pääaiheuttajista
  • Tietyt ohjausliikkeet ovat merkkinä väsymyksestä
  • Kustannustehokas ohjelmistoratkaisu henkilöautoihin ja kevyisiin hyötyajoneuvoihin


Väsymys ja mikrounet ajon aikana ovat usein syynä vakaviin onnettomuuksiin. Bosch on kehittänyt toiminnon, joka havaitsee kuljettajan lisääntyneen väsymyksen ja neuvoo kuljettajaa pitämään tauon ajoissa. Boschin kuljettajan vireystilaa tarkkaileva järjestelmä voi parantaa erityisesti hyötyajoneuvojen tieturvallisuutta, sillä niiden kuljettajat ovat tien päällä useita tunteja päivässä. Väsymyksen taso määritellään ohjauskulma-anturista tai sähköisestä ohjaustehostimesta saatavan tiedon perusteella. ”Ohjauskulma-anturi on jo monissa hyötyajoneuvoissa osana ESP®-järjestelmää", kertoo Werner Struth, Bosch Chassis Systems Control -divisioonan johtaja. ”Näin ollen ominaisuutta voidaan käyttää kustannustehokkaasti, ja se auttaa parantamaan tieturvallisuutta entisestään.” Boschin kuljettajan vireystilaa tarkkaileva järjestelmä on ohjelmistomoduuli, ja sen sarjatuotanto alkaa vuoden 2010 loppuun mennessä. Järjestelmää voidaan käyttää henkilöautoissa ja kevyissä hyötyajoneuvoissa, ja lisäksi se voidaan liittää ajoneuvojen eri hallintalaitteisiin.

Yhdysvaltojen NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) laski vuonna 2006, että ajonaikainen väsymys oli mittava tekijä 20 %:ssa kaikista onnettomuuksista. Saksalaisen Federal Highway Research Instituten (BASt) mukaan luvut ovat jopa korkeammat hyötyajoneuvojen osalta. BASt:n tutkimus osoitti, että väsymys oli toiseksi yleisin syy Saksan moottoriteillä tapahtuviin vakaviin kuorma-auto-onnettomuuksiin.

Nordiska Trafiksäkerhetsrådet toteutti liikenneturvakyselyn vuoden 2009 kevään aikana viidessä pohjoismaassa - myös Suomessa. Tutkimuksessa selvisi, että väsymys on suuri ongelma myös suomalaisilla teillä. Joka kolmas suomalaisista mieskuljettajista kertoi nukahtaneensa tai melkein nukahtaneensa rattiin viimeisen vuoden aikana. Unen tarve aiheuttaa usein lyhyitä tarkkaamattomuusjaksoja, jotka johtavat erityisiin ohjausmalleihin. Kuljettajan vireystilaa tarkkaileva algoritmi analysoi kuljettajan ohjauskäyttäytymistä havaitakseen ns. kuolleita alueita. Kuolleet alueet ovat jaksoja, jolloin kuljettaja lopettaa ohjauksen hetkeksi ja sitten yhtäkkiä korjaa käyttäytymistään, mikä on usein merkki keskittymisen herpaantumisesta. Laskeakseen väsymyksen tason järjestelmä yhdistää näiden reaktioiden esiintymistaajuuden muihin tietoihin, kuten ajoneuvon nopeuteen, vuorokauden aikaan ja kääntymismerkkien käyttöön. Jos taso ylittää tietyn arvon, esimerkiksi kahvikupin kuva alkaa vilkkua kojelaudassa ja ilmoittaa kuljettajalle tauon tarpeesta.

 

Lisätietoja: Communications & PR Manager Hanna Räisänen, 010 480 8225, hanna.raeisaenen@fi.bosch.com

 

Bosch-yhtymä on maailman johtavia teknologiatuotteiden ja  palveluiden toimittajia. Ajoneuvo- ja teollisuustekniikkaa, kulutustarvikkeita sekä rakennusteknisiä tuotteita valmistavan yhtymän vuoden 2009 liikevaihto oli 38,2 miljardia euroa, ja sen palveluksessa oli runsaat 275 000 työntekijää. Yhtymä käsittää Robert Bosch GmbH:n sekä sen noin 300 tytäryhtiötä noin 60 maassa. Myynti- ja palveluyhteistyökumppanit mukaan lukien Bosch on edustettuna noin 150 maassa. Maailmanlaajuinen kehitys-, tuotanto- ja myyntiverkosto on Boschin kasvun perusta. Bosch käyttää tutkimukseen ja kehitykseen yli 3,5 miljardia euroa vuodessa ja hakee vuosittain noin 3 800 patenttia. Tuotteidensa ja palvelujensa avulla Bosch parantaa elämänlaatua ja tarjoaa innovatiivisia ja hyödyllisiä ratkaisuja.

Robert Bosch (1861–1942) perusti yhtiön Stuttgartissa vuonna 1886 hienomekaniikan ja sähkötekniikan korjaamoksi. Bosch-yhtymän taloudellinen riippumattomuus ja yrittäjänvapaus perustuvat poikkeukselliseen omistusrakenteeseen, jonka ansiosta yhtiö kykenee toteuttamaan merkittävät investointinsa ja kantamaan yhteiskunta- ja ympäristövastuunsa perustajansa Robert Boschin hengessä. 92 prosenttia Robert Bosch GmbH:n pääomasta omistaa yleishyödyllinen säätiö, Robert Bosch Stiftung. Teollisesta toiminnasta vastaa äänivaltaa käyttävä Robert Bosch Industrietreuhand KG. Yritystoiminnan omistajuustoiminnoista huolehtii säätiö. Jäljellä olevat osakkeet ovat Boschin perheen ja Robert Bosch GmbH:n omistuksessa.

Lisätietoja: www.bosch.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs