Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Bilförare på ringvägarna och på motorvägen mellan Helsingfors och Åbo: Delta i ett försök med målet att förbättra trafiksäkerheten

Liikennevirasto

Bilförare på ringvägarna och på motorvägen mellan Helsingfors och Åbo: Delta i ett försök med målet att förbättra trafiksäkerheten

Pressmeddelande.
Publicerad: 11.05.2016 kl. 09:00
Utgivare: Liikennevirasto

Till försöket söks över tusen bilförare som med hjälp av en mobilapplikation ska ta emot och förmedla information om eventuella förhållanden som försämrar trafiksäkerheten. Sådana är till exempel hinder på vägen, försämrad sikt eller trafikolyckor.

Testområdet täcker riksväg 1 (E18) Helsingfors–Åbo, Ring I och Ring III. Försöket börjar 11.5.2016 och räcker ett år.

Försöket utförs i samarbete mellan HERE, Trafikverket och Trafi. Projektet ingår i det samnordiska och EU-stödda projektet NordicWay, som omfattar vägmyndigheterna i Finland, Sverige, Norge och Danmark samt flera företag, såsom Ericsson, HERE, Volvo och Infotripla Oy. Försöket är en del av Trafiklabbet (Liikennelabra) -samarbetet och förberedelserna för att ta i bruk automatiserade vägfordon och kommunikation mellan dem.

Deltagande via mobilapplikation

Vem som helst kan delta i försöket genom att registrera sig och ladda ner en viss applikation till sin Android-enhet med SIM-kort, antingen en smarttelefon eller en pekdator. Med hjälp av applikationen kan användaren rapportera sådana trafikstörningar och faror på vägen som han/hon själv upptäckt samt ta emot information om störningar som upptäckts av andra trafikanter. Användarna får också information om hur smidigt trafiken löper. Applikationens användargränssnitt följer EU:s riktlinjer för fordons kommunikationsutrustning. Applikationen stöds av enheter som använder version 4.4 eller en nyare version av Androids operativsystem.

Informationen om vägförhållandena går både till användarna och till Trafikverkets vägtrafikcentral. Under försöket kommer också de störningsmeddelanden som vägtrafikcentralen skickar att vidarebefordras till applikationen.

Användarna hjälper till att utveckla tjänsten under försöket

Fördelen för försöksanvändarna är att de får information om eventuella risker i vägtrafiken, medan myndigheterna kan förmedla viktig information till trafikanterna och få kännedom om vägförhållandena och trafiken. Efter fullföljt försök ska man utvärdera systemets funktionalitet, inverkan och kommersiella potential.

Teknologiska forskningscentralen VTT Ab kommer att använda försöket i ett utvärderingsprojekt, som också innehåller användarenkäter. Testanvändarnas uppgifter överlåts inte till någon tredje part utanför försöksprojektet. Det går inte att identifiera någon enskild testanvändare i de slutliga rapporterade resultaten.

Anmäl dig till försöket

Anmäl dig till försöket via e-post: coop-pilotti@infotripla.fi

För mer information: http://infotripla.fi/coop/

Ytterligare uppgifter

Ilkka Kotilainen, projektchef, Trafikverket, ilkka.kotilainen@trafikverket.fi, tfn 050 311 8016

Anna Schirokoff, ledande sakkunnig, Trafi, anna.schirokoff@trafi.fi, tfn 040 751 5343

James Etheridge, Head of Media Relations, HERE, james.etheridge@here.com (Enquiries in English)

 

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs