Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Logistiikka ja liikenne » Alkolukko estänyt jo 12 000 rattijuopumusta – käyttö muokkaa myös asenteita

Trafi

Alkolukko estänyt jo 12 000 rattijuopumusta – käyttö muokkaa myös asenteita

Tiedote.
Julkaistu: 25.02.2013 klo 09:40
Julkaisija: Trafi

Alkolukko on estänyt n. 12 000 kertaa yli 0,5 promillen humalassa olevan henkilön lähdön liikenteeseen ajoneuvon kuljettajana. Kaiken kaikkiaan alkolukko on estänyt yli 40 000 kertaa alkoholia maistelleen (yli 0,2 ‰) kuljettajan pääsyn rattiin. Tiedot käyvät ilmi Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin tuoreesta tutkimuksesta, jossa selvitettiin alkolukolla valvotun ajo-oikeuden toimivuutta ja vaikuttavuutta reilun neljän vuoden ajalta.

Erityisen merkittävää on, että alkolukon käyttö näyttää vaikuttavan myös rattijuopumukseen syyllistyneiden asenteisiin: alkolukkoa käyttäneet uusivat muita kiinnijääneitä harvemmin rattijuopumusrikosta ja lukon käyttö on myös vähentänyt henkilön alkoholin kulutusta kokonaisuudessaan.

”Tämä on erittäin positiivinen tutkimustulos”, iloitsee Trafin erityisasiantuntija Marita Löytty. ”Näyttää siltä, että alkolukon käyttö saa kuljettajat ajattelemaan omaa liikennekäyttäytymistään vastuullisemmin. Lisäksi monilla se toimii tukena alkoholin käytön vähentämisessä ja jopa elämänhallinnassa.”

Alkolukkoa käyttäneistä kolmannes jättää lukon autoonsa

Tutkimuksessa havaittiin alkolukkojen toimivan tarkoituksenmukaisella tavalla rattijuopumusten ennaltaehkäisyssä ja ne näyttävät vaikuttavan myös valvonta-ajan päätyttyä. Kolmannes alkolukkoajo-oikeuden kuljettajista kertoi jättäneensä tai aikovansa jättää lukon vapaaehtoiseen käyttöön valvonta-ajan jälkeen.

Kolme viidestä vastaajasta kertoi alkolukon vaikuttaneen alkoholin käyttöönsä. Suurimmalla osalla alkoholin käyttö väheni, osa jopa lopetti juomisen kokonaan.

Alkolukkoajokortillisilla oli rattijuopumuksen uusijoiden osuus neljän vuoden ajalta pienempi kuin rattijuopumuksesta kiinni jääneillä yleensä.

Alkolukolla valvotun ajo-oikeuden prosessia kehitettävä

Suomessa otettiin heinäkuussa 2008 käyttöön alkolukolla valvottu ajo-oikeus. Rattijuopumuksesta epäilty henkilö voi valita valvotun ajo-oikeuden ajokiellon sijaan. Alkolukko on ajonestolaite, joka estää ajoneuvon käynnistämisen, jos litrassa kuljettajan uloshengitysilmaa on vähintään 0,10 milligrammaa alkoholia. Tämä pitoisuus vastaa noin 0,2 promillea verestä mitattuna.

Alkolukolla valvotun ajo-oikeusprosessin toimivuudessa havaittiin kuitenkin useita epäkohtia. Niiden poistaminen on tärkeää, jotta alkolukot ja niiden käytön myönteiset liikenneturvallisuusvaikutukset voisivat yleistyä.

Tutkimuksen kehitysehdotuksiin sisältyy mm. alkolukoista purettavien käyttötietojen hyödyntäminen sekä poliisin lupahallinnossa että päihderiippuvuuden arvioinnissa ja hoidossa. Lisäksi suositusten mukaan tulisi parantaa viranomaisten välistä tiedonkulkua ja yksityiskohtaisemmin ohjeistaa sekä alkolukkojen käyttäjiä että prosessin eri osapuolia.

Valvottua ajo-oikeutta laajennettava

Tutkimuksen tulokset tukevat valvotun ajo-oikeuden laajentamistavoitteita ja erityisesti rattijuopumuksen ehkäisytavoitteita. Valvotun ajo-oikeuden laajentamista on esitetty aikaisemmin mm. liikenne- ja viestintäministeriön alkolukkotyöryhmän mietinnössä ja valtioneuvoston periaatepäätöksessä tieliikenteen turvallisuuden parantamisesta.

Alkolukolla valvotun ajo-oikeuden toimivuus ja vaikuttavuus -tutkimuksen on tehnyt Ramboll Finland Oy. Tutkimuksessa toteutettiin kysely kaikille (1569) valvotussa ajo-oikeudessa mukana olleille kuljettajille. Heidän ajo-oikeus- ja liikennerikkomustietonsa ja alkolukoista puretut käyttötiedot analysoitiin. Lisäksi prosessin toimivuutta arvioitiin haastattelemalla asiantuntijalääkäriä ja toteuttamalla kyselyt poliisilaitoksille, käräjäoikeuksille ja alkolukkojen maahantuojille.

Tutkimus on julkaistu kokonaisuudessaan Trafin nettisivuilla www.trafi.fi/julkaisut2013.

Lisätietoja:
erityisasiantuntija Marita Löytty, puh. 029 534 5433, marita.loytty(at)trafi.fi

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi kehittää aktiivisesti liikennejärjestelmän turvallisuutta, edistää liikenteen ympäristöystävällisyyttä ja vastaa liikennejärjestelmän viranomaistehtävistä. www.trafi.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs