Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Lifestyle » Vuoden nuori taiteilija 2013 on kuvataiteilija Jarno Vesala

Tampereen Messut

Vuoden nuori taiteilija 2013 on kuvataiteilija Jarno Vesala

Tiedote.
Julkaistu: 05.10.2012 klo 11:17
Julkaisija: Tampereen Messut

TAMPERE TÄYTTYY SISUSTAMISESTA, TAITEESTA JA KERÄILYSTÄ

Tampereella alkoivat perjantaina 5.10.2012 kolmipäiväiset Asta Koti -messut, Tampereen Taidemessut ja Keräily-tapahtuma. Tampereen taidemuseo julkisti avajaispäivänä pidetyssä tiedotustilaisuudessa Vuoden nuoren taiteilijan 2013. Tunnustuksen sai kuvataiteilija Jarno Vesala. Perjantaista sunnuntaihin järjestettävillä messuilla pääsee tutustumaan laajasti kodin sisustamisen ja kunnostamisen tuotteisiin ja palveluihin, taiteeseen ja taideharrastukseen sekä keräilyesineisiin. Ennätyssuuressa tapahtumassa on yhteensä 328 näytteilleasettajaa ja pitkälti yli 100 taiteilijaa.

Asta Koti -messuilla ja Tampereen Taidemessuilla nähdään tänä vuonna lukuisia kotimaisen designin ja taiteen huippunimiä. Tapahtumakokonaisuus on laajentunut viime syksystä sekä näytteilleasettajamäärän että näyttelypinta-alan osalta. Etenkin toista kertaa järjestettävien Tampereen Taidemessujen suosio on kasvanut. Messutarjonta lupaa kävijöille monipuolisesti asiantuntevaa tietoa ja opastusta, viihteellistä ohjelmaa, ideoita tarjoavia näyttelyjä ja työnäytöksiä sekä mielenkiintoisia keskusteluja ja haastatteluja.
Tarkemmat tiedot ohjelmasta, näytteilleasettajista ja messuilla mukana olevista taiteilijoista sekä sisustamisen ammattilaisista löytyvät osoitteista www.astakoti.fi, www.tampereentaidemessut.fi, www.kerailymessut.fi.

Kuvataiteilija Jarno Vesala on järjestyksessään 29. Vuoden nuori taiteilija

Vuoden nuoreksi taiteilijaksi 2013 valittu kuvataiteilija Jarno Vesala (s. 1977 Raumalla) valmistui kuvataiteilijaksi v. 2004 Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän koulutusohjelmasta. Hän asuu Nokialla ja työskentelee Tampereella. Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä Vesala piti v. 2003 Tampereella. Sittemmin hänen teoksiaan on voinut nähdä useissa yksityis- ja yhteisnäyttelyissä, kuten Mäntän kuvataideviikot 2008, Kluuvin Galleria 2009, Nuoret 2009, Pirkanmaan triennaali 2009 ja 2012, Helsingin taidemuseo 2011 ja Forum Box 2012.

Vesalan teokset ovat pääosin installaatioita, joissa on ihmismäisten veistosten lisäksi mukana ääntä ja videota. Vesala pyrkii herättämään kysymyksiä ihmisen olemisesta ja käyttäytymisestä pienen eleen tai hienovaraisen tunnelman kautta. Katsoja on hänen installaatioissaan hahmo muiden hahmojen ja luotujen tilanteiden joukossa. Vesalan teosten hahmot elävät pieniä, neutraalilta vaikuttavia hetkiään, mutta niistä on aistittavissa juuri tapahtunut tai tuleva muutos. Se voi liittyä kuolemaan, onneen tai kenties täydelliseen itsensä menettämiseen. Muutosten aistiminen luo tärkeän jännitteen katsojan ja teoksen välille.

Vesala on järjestyksessään 29. Vuoden nuori taiteilija. Hän saa Tampereen kaupungin myöntämän ja Nokia Oyj:n tukeman 20 000 euron stipendin, yksityisnäyttelyn Tampereen taidemuseossa 25.5.–11.8.2013 ja näyttelyjulkaisun. Vuoden 2013 nuoren taiteilijan on valinnut museonjohtaja Taina Myllyharjun johdolla asiantuntijatyöryhmä, johon kuuluvat näyttelypäällikkö Tapani Pennanen, amanuenssi Leevi Haapala, kuraattori Laura Köönikkä sekä kuvataiteilijat Janne Laine, Hannu Ojala ja Katariina Salmijärvi. Asiantuntijatyöryhmää ihastutti Vesalan teosten omaleimaisuus, niiden moniaistisuus sekä lähes painajaismaista tunnelmaa luovat yllättävät tapahtumat, mitkä jäävät mieleen katsomiskokemuksen jälkeenkin. Vuoden nuori taiteilija -tapahtuma syntyi v. 1984 Tampereen nuorkauppakamarin aloitteesta. Sittemmin tapahtumaa on tukenut ja tukee yhä Nokia Oyj. Tarkoituksena on tuoda esiin nuoria, lahjakkaita taiteilijoita sekä kiinnittää huomiota uuteen suomalaiseen kuvataiteeseen ja sen ilmiöihin. Juhlavuonna 2014 julkaistaan tapahtuman omat kotisivut ja järjestetään ensimmäinen kuvataiteilijoiden oma Vuoden nuori taiteilija 30 vuotta -juhlagaala. Tampereen taidemuseon tiedote ja kuvat: www.tampere.fi/taidemuseo/media. Vuoden nuoren taiteilijan töihin voi tutustua Tampereen Taidemessuilla Tampereen taidemuseon osastolla D 500. Kuvia Vuoden nuoresta taiteilijasta 2013 löytyy Tampereen Taidemessujen kuvapankista klo 13.

Aamulehden paneelikeskustelu: Mitä sisustus ja taide merkitsevät ihmisen hyvinvoinnille?

Aamulehti ja Tampereen Messut Oy järjestävät Asta Koti -messujen ja Tampereen Taidemessujen yhteisen paneelikeskustelun lauantaina 6.10. klo 13–14 A-hallin Sisustuslavalla. Aamulehden toimittajan Mikko Husan juontamassa keskustelussa taidemaalari Johanna Oras, taiteilija Miina Äkkijyrkkä, muotitaiteilija Jukka Rintala sekä sisustamisen asiantuntija ja keramiikkataiteilija Saija Palin keskustelevat sisustuksen ja taiteen merkityksestä ihmisen hyvinvoinnille.

Tampereen Taidemessujen uutuuksina taidekaraoke, taidetuokiot sekä video- ja valokuvataide

Toista kertaa järjestettävillä Tampereen Taidemessuilla on mukana ennätykselliset 80 näytteilleasettajaa. Taiteilijoita on yli 100. Ohjelmaa messuilla on viime syksyä enemmän ja uutuutena nähdään taidekaraokea sekä video- ja valokuvataidetta. Myös messuvieraat pääsevät kokeilemaan taiteen tekemistä Värikkäät kädet -taidetuokioissa. Tietoiskuissa puhuttavat valokuvataide, muotokuvaus ja valokuvaharrastus.

Pääsääntöisesti kuvataidetta esittelevässä tapahtumassa on esillä ja myynnissä muun muassa grafiikkaa, maalauksia, valokuvataidetta sekä erilaisia veistoksia. Veistoskadulla on myös One Love - taiteilijaryhmän eli Kaija Pavun ja Antti Pussisen Tampereen patosillan rakkauslukoista tekemä metalliteos. Messuilla pidettävissä taideraadeissa ja taiteilijahaastatteluissa nähdään useita tunnettuja taiteilijoita, kuten kuvataiteilija, muusikko Sami Sänpäkkilä, vuoden 2011 Ars Fennica -voittaja Anssi Kasitonni sekä graffitiwraitteri ja läänintaiteilija Tero Karvinen. Keskustelemassa ovat myös Tampereen apulaispormestari Olli-Poika Parviainen ja toimittaja Maila-Katriina Tuominen. Taidemarkkinoiden asiantuntija Pauliina Laitinen-Laiho kertoo taidekeräilystä ja -sijoittamisesta sekä taideväärennöksistä. Työnäytöksissä on struktuurimaalausta ja karikatyyripiirrosten tekoa. Messuilla esiintyy myös performanssitaiteilija Sirkku Lumi.

Sunnuntaina 7.10. klo 14–15 järjestetään hyväntekeväisyyshuutokauppa, jonka tuotto lahjoitetaan lyhentämättömänä Syöpäsäätiön Roosa nauha -kampanjalle rintasyöpätutkimuksen tukemiseen. Myynnissä ovat Reijo Viljasen Punaiset kukat, Janne Laineen Urban Rainforest, Outi Heiskasen Suloinen toive, Johanna Oraksen Mietteissä, Elina Luukasen Minun Afrikkani II, Inari Krohnin Sininen hetki, Arja Krossbeck-Juholan Ehkä huomenna sekä messujen työnäytöksessä syntynyt Jukka Rintalan teos. Meklarina toimii toimittaja ja taiteilija Juha Veli Jokinen.

Asta Koti -messuilla on uudistuneet teema-alueet – lauantaina paikalla designer Eero Aarnio

Asta Koti kääntää messuvieraiden katseet kodin sisustamiseen ja kunnostamiseen 207 näytteilleasettajan sekä monipuolisen ohjelman voimin. Lauantaina 6.10. klo 11.00–11.30 Asta Koti -messujen Sisustuslavalla kuullaan yhden maamme arvostetuimman suunnittelijan Eero Aarnion ajatuksia designista ja sisustamisesta. Aarnio myös signeeraa nimikkotuotteitaan osastolla A 160 lauantaina klo 11.30.

Asta Kodin Sisustusmaailma ja Kodin kunnostamisen alue esittelevät entistäkin monipuolisemmin ideoita, tuotteita sekä palveluita kodin sisustamisesta ja kunnostamisesta kiinnostuneille messuvieraille. Esimerkiksi huonekaluja ja sisustustuotteita on messuilla enemmän kuin aikaisemmin. Uutuutena messuille rakentuvalta Kodin keittiöt -teema-alueelta löytyvät alan ammattilaiset sekä kauden keittiötrendit.

Elämäsi tärkein paikka -sisustushuoneet puolestaan esittelevät erilaisia sisustusratkaisuja, joista messuvieraat voivat poimia kivoja ideoita. Lepotuoli-näyttelyssä pääsee testaamaan ja äänestämään lepotuolisuosikkiaan Iskun, Koti Kalustamon, Kruunukalusteen, Maskun Kalustetalon ja muotitaiteilija Jukka Rintalan ihanista uutuuksista. Lisäksi Rintala toteuttaa messuosastonsa yhteyteen kattausnäyttelyn, jossa esiteltävistä kattauskokonaisuuksista myös messuvieraat voivat äänestää suosikkinsa. Äänestäjien kesken arvotaan Jukka Rintalan suunnittelema pöytäliina. Messut juontaa Saija Palin ja Uolevi Nurmi.

Keräily Syksy tarjoaa uniikkeja löytöjä ja menneen ajan tunnelmaa

Vuodesta 1989 alkaen Tampereella järjestetty Keräily-tapahtuma päätettiin suuren kysynnän innostamana pitää kevään lisäksi myös syksyllä. B-halliin toteutetussa Keräily Syksy -tapahtumassa on 41 näytteilleasettajaa, jotka myyvät erilaisia keräilyesineitä. Esillä on muun muassa sisustustavaroita, huonekaluja, tauluja, valaisimia, tekstiilejä sekä koruja, postikortteja, rahoja, kirjoja, lehtiä, astioita ja leluja. Tapahtuma kokoaa keräilyn harrastajat, ammattilaiset ja suuren yleisön yhteen jo 41. kerran.

Asta Koti, Tampereen Taidemessut ja Keräily Syksy 5.–7.10.2012 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Messut ovat avoinna perjantaista sunnuntaihin klo 10–17.

MEDIAMATERIAALIT JA KUVAPANKKI:
Mediamateriaalit, kuten messujärjestäjän ja näytteilleasettajien lehdistötiedotteet, uutuustuotetiedot sekä linkit kuvapankkiin löytyvät tapahtumien yhteisiltä mediasivuilta osoitteesta www.astakoti.fi (Media). Median edustajat akkreditoituvat messuille mediasivuilta löytyvällä akkreditoitumislomakkeella.

LISÄTIEDOT: www.astakoti.fi, www.tampereentaidemessut.fi, www.kerailymessut.fi

Tampereen Messut Oy, www.tampereenmessut.fi
Irma Ruunu, projektipäällikkö, p. 0207 701 238, 050 573 8866, irma.ruunu@tampereenmessut.fi
Tanja Järvensivu, viestintäpäällikkö, p. 0207 701 205, 050 536 8133, tanja.jarvensivu@tampereenmessut.fi
Meri Mattila, viestintäassistentti, p. 0207 701 242, 0400 914 877, meri.mattila@tampereenmessut.fi

Lisätiedot / Vuoden nuori taiteilija 2013:
Jarno Vesala, p. 044 508 4026, jarno.vesala@gmail.com, www.jarnovesala.com
Tapani Pennanen, näyttelypäällikkö, p. 050 345 1143, tapani.pennanen@tampere.fi
Heli Hakala, markkinointi- ja tiedotussihteeri, p. 040 801 2714, heli.hakala@tampere.fi

Liitetiedostot

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs