Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Lifestyle » Världens dyraste mynt samt USA:s självständighetsdeklaration ställs ut i Nationalmuseet

Kansallismuseo

Världens dyraste mynt samt USA:s självständighetsdeklaration ställs ut i Nationalmuseet

Pressmeddelande.
Publicerad: 24.02.2016 kl. 13:30
Utgivare: Kansallismuseo

Två amerikanska nationalskatter, en Flowing Hair-dollar från 1794 samt ett ursprungligt exemplar av den amerikanska självständighetsförklaringen från 1776 visas i Nationalmuseet i Helsingfors den 25–26.2.2016.

Flowing Hair-silverdollarn från 1794 är det första dollarmyntet som präglades i USA och för tillfället världens dyraste mynt. Det såldes år 2013 för hisnande 10 016 875 dollar på auktion i New York.

Den amerikanska självständighetsförklaringen är i sin tur en av de mest betydande symbolerna för demokrati och mänskliga rättigheter.

”Det är oerhört spännande att för första gången någonsin kunna ställa ut de här amerikanska nationalskatterna i Finland. Flowing Hair-dollarmyntet från 1794 är ett av de mest betydelsefulla mynten i USA:s historia, eftersom det symboliserar början på vad som senare skulle bli en av världens mäktigaste valutor. Den amerikanska självständighetsdeklarationen är i sin tur en så central symbol för demokrati, att det känns närmast overkligt att se ett av de ursprungliga exemplaren”, säger Suomen Monetas landschef Janne Häkkinen.  
 
Den 240 år gamla originalkopian av USA:s självständighetsförklaring som nu visas på Nationalmuseet printades i Boston i juli 1776. Flowing Hair-myntet är i sin tur det finaste kända – och troligen det allra första - exemplaret av alla de 1758 st. silverdollar som präglades i Philadelphia år 1794.

”Vi hoppas att så många som möjligt kommer och besöker Nationalmuseet för att ta en titt på de här väldigt speciella föremålen. Jag är övertygad om att ingen kommer att gå härifrån oberörd”, konstaterar Nationalmuseets utställningschef Minerva Keltanen.  

Flowing Hair-utställningen turnerar i Europa med stopp i Prag, Warszawa, Tallinn, Helsingfors, Stockholm, Oslo, Dublin och London. Utställningen i Helsingfors arrangeras av Suomen Moneta i samarbete med nationalmuseet. Inträdet är gratis.  

Myntet och självständighetsdeklarationen har lånats ut av amerikanerna Bruce Morelan och Brian Hendelson.


För ytterligare information, vänligen kontakta Monetas kommunikationschef Håkan Forsgård, tel. 050 491 1821, hakan.forsgard@nordicmoneta.com
www.flowinghair1794.fi

Bilder:

1794_etupuoli och 1794_taustapuoli: Flowing hair -dollar. Bild: Stack´s Bowers Galleries/Suomen Moneta.

Itsenäisyysjulistus: USA:s självständighetsförklaring. Bild: Stack´s Bowers Galleries/Suomen Moneta.

Mer pressbilder finns på Nationalmuseets webbsida onsdagen 24.2 efter kl. 15.

http://www.kansallismuseo.fi/sv/nationalmuseum/pressmeddelanden


Nationalmuseum, Mannerheimvägen 34, Helsingfors.
Museet har öppet tis.–sön. 11–18, stängt på måndagar.
www.kansallismuseo.fi

Bilagor

Nationalmuseet är planritningen för alla finländares identitet. Ett fönster till det förgångna, nutiden och framtiden – oersättlig, förtrollande och full med överraskningar. Nationalmuseets museifamilj består av sju museer och två slott – Nationalmuseet, Kulturernas museum (verksamheten fortsätter vid Nationalmuseet), Finlands sjöhistoriska museum, Fölisö friluftsmuseum, Ekudden, Hvitträsk, Villnäs slott, Olofsborg samt Tavastehus slott.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs