Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Lifestyle » Moderni ja työhyvinvointia edistävä työpaikka on savuton

Suomen ASH ry

Moderni ja työhyvinvointia edistävä työpaikka on savuton

Tiedote.
Julkaistu: 27.11.2012 klo 10:00
Julkaisija: Suomen ASH ry

Savuttomuuskulttuurin kehitys on vahvaa sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Savuton työpaikka edistää työntekijöidensä terveyttä, mutta sillä on myös myönteiset taloudelliset vaikutukset. Samoin savuton kunta edistää kuntalaisten terveyttä ja hyvinvointia. Savuttomuusteema oli vahvasti esillä valtakunnallisilla Tupakka ja terveys –päivillä Helsingissä.

 Puheenjohtajana toiminut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Pekka Puska toi esille savuttomien työpaikkojen merkityksen.

─ On hienoa nähdä, kuinka työpaikat ja kunnat toistensa jälkeen ovat tehneet savuttomuuspäätöksen.

Yhä useammassa työpaikkailmoituksessa näkee maininnan savuttomasta työpaikasta. Se luo kuvaa modernista ja työhyvinvointia edistävästä yrityksestä, kertoi pääjohtaja Puska.

Kunnista on jo yli 60 % julistautunut savuttomaksi. Savuton kunta ja Savuton pääkaupunkiseutu

-hankkeitten toteuttaman tuoreen kuntakyselyn mukaan työntekijöiden tupakoinnin lopettamisen tukitoimet ovat savuttomissa kunnissa selvästi ei-savuttomia kuntia pidemmällä.

─ Työterveyshuollon ohjaus ja neuvonta toteutuu hyvin savuttomissa kunnissa (62 %) verrattuna ei- savuttomiin (35 %), kertoi Savuton kunta -hankkeen projektijohtaja Tarja Ikonen. Kyselystä nousi myös toive, että savuttoman vuokra-asumisen kehittämistä tuettaisiin. Kyselyyn vastanneista kunnista ainoastaan 7 % oli sitä mieltä, että asia toteutuu kunnassa hyvin. ─ Tämä osoittaa, että kunnilla on halua kehittää savuttomuutta, iloitsi Ikonen.

Kansainvälinen sopimus tukee maiden tupakkalainsäädäntöä

Maailman terveysjärjestön kansainvälinen tupakkasopimus (Framework Convention on Tobacco Control, FCTC) on erinomainen tuki savuttomuuden kehitykselle. Vuonna 2003 hyväksytyn sopimuksen on ratifioinut 176 maata. Sopimus on hyvin nopeasti tuonut näihin maihin vaikuttavan tupakkalainsäädännön.

Tupakkasopimusta koskevat viidennet sopimusosapuolien väliset neuvottelut pidettiin viikko sitten Soulissa, Etelä-Koreassa. Kokouksen tärkein neuvoteltava asia oli lisäpöytäkirja tupakkatuotteiden laittoman kaupan rajoittamisesta. Yleiskokous hyväksyi pöytäkirjan, jolla varsin yleistä tupakan salakuljetusta voidaan tehokkaasti torjua.

─ Vaikka Suomen tupakkalainsäädäntö on edelleen hyvää kansainvälistä tasoa, nopea kehitys on johtanut siihen, että myös Suomea pidemmälle meneviä säädöksiä ilmaantuu. Australian äskettäinen päätös siirtyä ns. geneerisiin (=yksivärisiin, logottomiin) savukepakkauksiin varoituskuvien kanssa on eräs tällainen, kertoi pääjohtaja Puska.

Tupakkateollisuus houkuttelee uusilla tuotteillaan

Tupakointi on Suomessa edelleen huomattava kansanterveysongelma ja keskeisin syy terveyseroihin. Erityisesti nuorten ja varhaisnuorten tupakattomuuskulttuurin tukeminen on tärkeää. Tupakoinnin lopettajien tukemista pitää edelleen vahvistaa ja vieroitushoitoa tulisi olla kaikkien lopettajien saatavilla. Haasteita kuitenkin riittää. Nikotiiniriippuvuudella rahastava teollisuus ja kauppa ovat viime vuosina alkaneet voimakkaasti laajentaa tuotevalikoimaansa.

─ Maailmalla on varsin laajasti rajoitettu poltettavien tupakkatuotteiden käyttöä, joten tupakkateollisuus on kehittänyt riippuvuutta ylläpitäviä savuttomia tupakkatuotteita. Samaan aikaan apajille on tullut uusia yrittäjiä, joiden tuotteet perustuvat höyrystetyn nikotiininesteen hengittämiseen. Tämä nikotiiniriippuvuutta ylläpitävien tuotteiden monipuolistuminen houkuttelee uusia käyttäjiä ja auttaa pitämään vanhat käyttäjät koukussa, kertoi Duodecimin pääsihteeri Matti Rautalahti omassa puheenvuorossaan.

Vahva toimijoiden verkosto ja hyvä yhteistyö ovat avain savuttomuuden lisäämisessä. Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson kertoi päivän avauspuheenvuorossaan, että ministeriössä valmistellaan valtioneuvoston tupakkapoliittista toimenpideohjelmaa.

- Ensi vuoden alussa odotetaan myös Euroopan komission esitystä uudeksi tupakkatuotedirektiiviksi, joka näillä näkymin annetaan tammikuussa 2013, totesi ministeri Guzenina-Richardson.

Tupakka ja terveys -päivä on joka toinen vuosi järjestettävä valtakunnallinen asiantuntijoille suunnattu koulutustilaisuus, joka kokosi tänä vuonna yhteen noin 130 terveydenhuollon nykyistä ja tulevaa ammattilaista, tutkijoita, viranomaisia ja päätöksentekijöitä sekä lasten ja nuorten kanssa toimivia aikuisia. Nyt järjestetty koulutus- ja ajankohtaistilaisuus oli viides. Päävastuun järjestelyistä kantoi Filha ry. Tilaisuus järjestettiin Kalastajatorpalla Helsingissä.

Lisätiedot: Suomen ASH:n toiminnanjohtaja Mervi Hara, 050 460 2324

 

 

Suomen ASH (Action on Smoking and Health) ry on vuonna 1989 tupakkapolitiikan kehittämiseen perustettu kansanterveysjärjestö. Toiminta painottuu tupakkatuotteiden käytön loppumiseen ja aloittamisen ehkäisyyn. Tavoitteena on Savuton Suomi 2040. Suomen ASH hallinnoi Savuton Suomi 2040 -hanketta.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs