Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Lifestyle » Matkalle tulevaisuuteen Heurekassa

Heureka, suomalainen tiedekeskus

Matkalle tulevaisuuteen Heurekassa

Tiedote.
Julkaistu: 10.10.2011 klo 16:48
Julkaisija: Heureka, suomalainen tiedekeskus

Tiedekeskus Heurekassa on avattu uusi vuorovaikutteinen näyttely: 20X0 – Matka tulevaisuuteen. Aikajuna kuljettaa kävijät matkalle tulevaisuuden kaupunkiin vuonna 20X0. Näyttely on kaupunkisimulaattori, joka tutustuttaa mm. tulevaisuuden asumiseen, liikkumiseen, kuluttamiseen ja terveydenhuoltoon. Kävijä tekee näyttelyssä tunnisterannekkeen avulla valintoja, jotka vaikuttavat tulevaisuuteen. Sen mukaan muodostuu hänen oma kestävän elämän barometrinsa, jota voi verrata kaikkien kävijöiden valintojen kokonaisvaikutukseen.

Näyttelyn lähtökohtana ovat elintapamme ja niiden kestävyys. Kestävyyttä tarkastellaan kolmesta näkökulmasta: ympäristö, yhteisö ja talous. Nykyiset elintapamme ovat maapallon mitassa kestämättömiä, ja kestävä kehitys on saavutettava tällä vuosisadalla. Globaalisti kestävät ratkaisut ovat usein paikallisia. Meillä Suomessa haasteena ovat erityisesti asuminen, ruoka ja liikkuminen.

Ihmiset tekevät jatkuvasti elämässään valintoja, jotka vaikuttavat tulevaisuuteen. Samalla tavalla kävijä rakentaa näyttelyssä omaa tulevaisuuttaan tekemällä erilaisia valintoja eri kohteilla ja saamalla niistä palautteen. Valintojen mukaan rakentuu kunkin oma kestävän elämän barometri, joka tallentuu näyttelyssä käytettävän tunnisterannekkeen avulla. Kaikkien kävijöiden tulevaisuusbarometrien yhteisvaikutus on nähtävillä näyttelyssä ja omien valintojen kestävyyttä voi vertailla suhteessa muihin kävijöihin.

Matkasta tulevaisuuteen jää näyttelykävijöille muistoksi myös sähköinen matkakirja, jota voi tutkia näyttelyssä tai vierailun jälkeen verkossa. Muistot matkasta koostuvat kuvista ja videoista, kohdekohtaisista tarinoista sekä kestävyyspalautteesta. Matkakirjasta löytyy myös lisätietoa näyttelyn aiheista.

Näyttelyssä on kaikkiaan 20 kohdetta. Vetonaulakohde on avaruushissi, joka kuvastaa tulevaisuuden kaupungin ykkösnähtävyyttä. Hissillä noustaan maan kiertoradalle ja samalla saadaan tietoa siitä, mihin kaikkeen avaruutta tarvitaan ja käytetään tulevaisuudessa. Matkalla tulevaisuuden kaupungissa vieraillaan myös mm. tulevaisuuden ravintolassa, museossa ja kaupassa. Itsehoitoklinikalla kävijä tutustuu terveyden ja terveydenhuollon tulevaisuuteen.

Näyttelyn ei ole tarkoitus näyttää, millaista on tulevaisuudessa, vaan herättää meidät näkemään, millaista tulevaisuudessa voisi olla. Suunnittelun taustalla ovat olleet maailmanlaajuiset suuret megatrendit, kuten väestön kehitys, ikääntyminen, ilmastonmuutos ja teknologiakehitys. Tavoitteena on kertoa, että tulevaisuus on omissa käsissämme. Paras tapa ennustaa tulevaisuutta on tehdä se.

20X0 – Matka tulevaisuuteen on osa World Design Capital Helsinki 2012 -ohjelmaa. Vuosi tarjoaa kokemuksia ja kohtaamisia designin kanssa niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Tavoitteena on esitellä tapoja, joilla elinympäristöämme kehitetään designin keinoin sekä luoda mahdollisuuksia uudelle liiketoiminnalle ja innovaatioille. Näin teemme yhdessä kaupungistamme paremman paikan elää – myös tulevaisuudessa.

Näyttelyn pääyhteistyökumppaneita ovat A-insinöörit Oy sekä Työeläkevakuuttajat TELA ja Eläketurvakeskus, jotka tekevät Heurekan kanssa yhteistyötä työeläkejärjestelmän 50-vuotisjuhlavuoden hyväksi.

Lisätietoja:

Näyttelytuottaja Vesa Lepistö, vesa.lepisto(at)heureka.fi, puh. 040 9015 397
Näyttelysuunnittelija Ville Sohn, ville.sohn(at)heureka.fi, puh. 040 9015 173

Kuvia näyttelystä: Heurekan kuvapankki http://kuvapankki.info/heureka/info.php

 

Liitetiedostot

Tiedekeskus Heureka on elävä näyttelykeskus kaikenikäisille. Heurekassa tutustutaan tieteeseen ja teknologiaan hauskalla tavalla itse tehden ja kokeillen. Päänäyttelyn lisäksi esillä on aina myös vaihtuvia näyttelyitä eri aiheista. Kesäisin on avoinna ulkonäyttelyalue Tiedepuisto Galilei. Vuorovaikutteisten näyttelyiden ohella kävijät voivat kokea huikeita elämyksiä Heurekan planetaariossa, jossa esitetään pääasiassa tähtitiedeaiheisia planetaarioelokuvia. Kaikki Heurekassa toimii suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sekä osin myös venäjäksi ja viroksi. Vantaan Tikkurilassa sijaitseva Heureka avasi ovet yleisölle jo vuonna 1989, ja on nykyään avoinna ympäri vuoden. Kävijöitä on vuosittain keskimäärin lähes 300 000. Heureka on yksi Suomen suosituimmista vapaa-ajan keskuksista. Lisätietoja: www.heureka.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs