Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Lifestyle » Itu Biodyn Oy – 35 vuotta luomutuotteiden maahantuontia

Itu Biodyn Oy

Itu Biodyn Oy – 35 vuotta luomutuotteiden maahantuontia

Artikkeli.
Julkaistu: 01.10.2014 klo 15:30
Julkaisija: Itu Biodyn Oy

Vuonna 1979 Suomessa luomutuotteita ei ollut saatavilla, koska luomutuotannon käsitettä ei vielä ollut.  Luomuliittokin oli perustamatta,mutta Biodynaaminen yhdistys toimi ja maassamme  oli muutamia hyviä biodynaamisia tiloja.

Biodynaamiseen viljelyyn tutustunut Merja Ekholm päätti tehdä asialle jotain. Aluksi hän tilasi pieniä eriä Keski-Euroopasta ja jakoi ne demeter-ruuasta kiinnostuneiden kesken. Biodynaamisten tilojen kanssa yhteistyössä toimien kuluttajat muodostivat ruokapiirejä ja tuotteiden kysyntä kasvoi. Itu Biodyn Oy perustettiin lokakuussa 1979 ja kaupparekisterissä yritys on ollut tammikuusta 1980 lähtien.

Luonnon tie ihmisen luo 

Biodynaamisessa tuotannossa vahvana esiintyvä ajatus ihmisestä toimimassa tasapainossa luonnon kanssa nähtiin myös Itu Biodynin toiminnan kulmakivenä. Valikoimaan hankittiin niitä biodynaamisia tuotteita, joita ei Suomessa tuotettu tai valmistettu. Ensimmäisenä aloitettiin yhteistyö maailman vanhimman biodynaamisen lastenruuanvalmistajan kanssa. Jo vuodesta 1930 Holle äidinmaidonkorvikkeet ja viljavelliainekset olivat tuoneet kaivatun vaihtoehdon lapsiperheille. Paljon myöhemmin lasipurkkiin pakatut vihannessoseet täydensivät tarjontaa. 

Saksassa aloittivat luomutuotteiden jalostamisen korkealle gourmet-tasolle nostaneet Rapunzel ja Naturata jo 1970 –luvun puolivälissä. Heidän kanssaan maahantuontisopimus tehtiin vielä aloittamisvuoden aikana. Elintarvikkeiden rinnalle tuli jo 1980 -luvulla myös luonnonkosmetiikka ja pesuaineet. Itu Biodynin maahantuomien Dr.Hauschka luonnonkosmetiikan ja Sonett pesuaineiden valmistamisessa biodynaamiset ja luomutuotetut raaka-aineet ovat pääosassa. Maahantuotuja tuotteita ja niiden valmistajia yhdisti päämäärä pelastaa maapallo ympäristötuhoilta ja halu tuoda luomutuotteet  kuluttajien ulottuville. Yhdessä toimimalla muodostettiin luonnon tie ihmisen luo.  Se muodostui Itu Biodynin toiminnan motoksi. 

Luomun kehittymisen vuodet

Vuonna 1985 perustettiin Luomuliitto ja luonnonmukainen tuotantotapa muodostui maanviljelyn kuvaustavaksi erottamaan eri tuotantosuunnat toisistaan. Vuonna 1990 Euroopan unionissa saatiin yhteinen luomuasetus voimaan. Näiden tapahtumien myötä sana luomu vakiintui vähitellen käyttöön. Luomutuotteiden markkinat olivat Suomessa edelleen pienet, edelläkävijöitä vähittäiskaupan puolella olivat mm. Kasvis ja Stockmannin Natura. 1980-luvulla mukaan tuli lukuisa joukko uusia yrittäjiä, mm. vuonna 1982 perustettu Ekokauppa Ruohonjuuri. Ruokapiireillä oli edelleen merkittävä roolinsa monen kuluttajan arjessa.

Suomen liityttyä Euroopan unioniin vuonna 1995 maahantuonti helpottui ja luomutuotteiden tarjonta vähitellen lisääntyi. Maailmalla biodynaamisten tuotteiden kysyntä oli jo ylittänyt tarjonnan, joten biodynaamisten tuotteiden jalostajien piti tehdä ratkaisunsa – laajentaa tuotantoa ja ryhtyä jalostamaan myös luomulaatuisia raaka-aineita tai keskittyä puhtaasti biodynaamiseen. Samoihin aikoihin myös Itu Biodyn laajensi valikoimaa ja monia uusia demeter- ja luomutuotteita tuli suomalaisen kuluttajan saataville. Erityisesti valikoimien kehittämisessä huomioitiin kasvisyöjät ja keliaakikot. Tempeh ja seitan pohjaiset tuotteet ovat olleet Itun kautta tarjolla jo pitkään.

Jokainen viljelijä, jalostaja, asiakas ja joka ikinen valmis tuote on askel kohti tavoitetta

Maahantuojat ja luomun erikoiskaupat sekä ruokapiirit ovat olleet tärkeässä roolissa kestävän elämäntavan tuomisessa suomalaiseen arkeen. Vähitellen kestävästä kehityksestä ja arvoista tuotteiden valintojen takana kiinnostui yhä useampi – siinä määrin, että nykyään luomutuotteita löytää jo erilaisista marketeista Hangosta Nuorgamiin.

Itu Biodynin 35 -vuotisen toiminnan aikana ovat miljoonat tuotepaketit löytäneet käyttäjänsä. Tuotteiden valmistajien sopimustuottajat ovat kehittäneet tuotantoaan. Toiminta ihmisen ja luonnon kanssa tasapainossa toteutuu lukuisilla tiloilla ympäri maailmaa. Tarkasteltaessa kehitystä riittävän pitkällä aikavälillä näkee, että jokaisella valinnalla on merkitystä.

Tästä on hyvä jatkaa

Merjan keittiöstä aloittaneella yrityksellä on nyt kahdeksan  ihmistä töissä sekä toimisto ja varastotilat Helsingin Herttoniemessä. Itu Biodynin maahantuomat tuotteet ovat saatavilla luomun erikoiskaupoissa, market- ja verkkokaupoissa. 1980-luvulla mukaan tulleista päämiehistä kaikki ovat edelleen mukana. Tällä hetkellä tuotteita tulee parilta kymmeneltä päämieheltä Euroopasta. Volyymin kasvusta huolimatta, jäljitettävyys ja läpinäkyvyys ovat ihan yhtä suuressa arvossa kuin yrityksen alkuaikoina. Itu Biodyn tuntee jokaisen tuotteen valmistajan, joka tuntee jokaisen viljellyn raaka-aineensa sopimustuottajan.

Yritykselle alusta asti tärkeät asiat, kuten kestävä kehitys ja arvoperustaiset valinnat, ovat tulleet yleiseen keskusteluun yhteiskunnassamme. Herkulliset, laadukkaat biodynaamiset ja luomutuotteet löytävät yhä uusia ystäviä. Itu Biodyn toimii innolla ja tarmolla jatkossakin tuodakseen luonnon ihmisen luokse helposti, maukkaasti ja monia erilaisia tarpeita tyydyttäen.

Nyt juhlitaan työn merkeissä jo 1820. luomuviikkoa!

Itu Biodyn Oy on v. 1979 perustettu biodynaamisten tuotteiden erikoisliike. Itu Oy on kokonaisvaltainen, palveleva luomutukku Helsingissä. Valikoimiin kuuluu kotimaisia ja ulkomaisia tuotteita sekä eksoottisia herkkuja. Elintarvikkeiden lisäksi tarjolla on Speickin ja Dr.Hauschkan luonnonkosmetiikkaa sekä ympäristöystävällinen Sonett pesu- ja puhdistusainesarja. 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs