Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Lifestyle » Heurekas nya utställning har siktet på Mars

Heureka, suomalainen tiedekeskus

Heurekas nya utställning har siktet på Mars

Pressmeddelande.
Publicerad: 04.10.2013 kl. 12:37
Utgivare: Heureka, suomalainen tiedekeskus

Skulle du resa till Mars?Heureka utmanar på sin första rymdutställning besökarna att begrunda denna svåra fråga.Destination Mars öppnas för publik lördagen den 5 oktober 2013.

Utställningen Destination Mars, ursprungligen producerad av Ontario Science Center i Kanada, ger exempel på olika fysiska, psykologiska, tekniska och etiska utmaningar som måste lösas innan människans första färd till den röda planeten kan bli verklighet.Besökarna får lära sig hur man utför ett kirurgiskt ingrepp, brukar jord och hanterar sociala relationer i rymden.De får också uppleva bland annat hur kroppen påverkas av tyngdlöshet och hur olika känslor smittar från en gruppmedlem till en annan samt hur de kan skydda sig mot strålning, bygga en fungerande rymdraket och gå på Mars.Många små detaljer som är en självklarhet här på jorden, såsom brödsmulor eller lösa hårstrån som faller på golvet, får en helt ny betydelse under ett äventyr i rymden.Och så gäller det att gnugga geniknölarna om de normala satellitförbindelserna till jorden plötsligt inte fungerar eller livsmedel måste odlas i en helt syrefri miljö.

Finns det eller har det någon gång funnits liv på Mars?Den största orsaken till att det forskas så mycket i möjligheterna att resa till Mars är att vi vill veta om det finns förutsättningar för liv på den röda planeten.Vi människor är vana vid förhållandena på jorden, och vi definierar vår livsmiljö i förhållande till det som är befintligt och bekant för oss.I de extrema förhållandena på Mars får definitionen av liv helt nya dimensioner.När besökarna går ut från utställningsområdet får de svara på samma utmanande fråga en gång till:Skulle du resa till Mars?

Marsrelaterade publikevenemang under rymdveckan

Temat för den internationella rymdveckan 4–10.10.2013 är i år planeten Mars.Under rymdveckan hålls det på Heureka olika föredrag om den röda planeten.

Lördag 5.10 kl. 12 håller fackförfattaren Markus Hotakainen ett Mars-föredrag, ”Matkalla Marsiin”, vid utställningsobjektet Vetenskap på ett klot. Föredraget hålls i repris på lördag 5.10 kl. 14 och söndag 6.10 kl. 12.Alla som köper en biljett till utställningen får lyssna på föredraget.

Söndag 6.10 kl. 13 föreläser Sini Merikallio, forskare vid Meteorologiska institutet, i auditoriet kring samma ämne under rubriken”Mönkijällä Marsiin vai sähköpurjeella Saturnukseen?”Inträdet till föreläsningen i auditoriet är fritt.Sittplatser finns för 260 personer.

Utställningen Destination Mars visas på Heureka 5.10.2013–23.3.2014och den stöds av Vaisala Abp.

 

Närmare information om utställningen:
Projektchef Sami Pihkala, tfn 040 901 5367, sami.pihkala@heureka.fi
Upplevelsedirektör Mikko Myllykoski, tfn 040 901 5244, mikko.myllykoski@heureka.fi

Närmare information om evenemangen:
Evenemangsproducent Siina Vasama, tfn 040 901 5260, siina.vasama@heureka.fi

Bilder av utställningen Destination Mars ur Heurekas bildbank:
http://kuvapankki.info/heureka/info.php

www.heureka.fi

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs