Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Lifestyle » Carol Raman näyttely avautuu EMMAssa

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

Carol Raman näyttely avautuu EMMAssa

Tiedote.
Julkaistu: 13.10.2015 klo 13:17
Julkaisija: EMMA - Espoon modernin taiteen museo

 

EMMA - Espoon modernin taiteen museo avaa syksyn päänäyttelynsä keskiviikkona 14.10.2015. Polte-näyttely on avantgarde-taiteen edelläkävijän Carol Raman (1918-2015) ensimmäinen laaja kiertonäyttely. Carol Rama kuoli kotonaan Torinossa 25.9.2015, vain kolme viikkoa ennen näyttelyn avautumista EMMAssa.

Carol Rama oli modernismin ajan naistaiteilija, joka loi omaa taidettaan kaanonin ulkopuolella. Hän on esiintynyt lukuisissa yhteisnäyttelyissä muun muassa Louise Bourgeoisin rinnalla, ja hänelle myönnettiin vuonna 2003 Venetsian biennaalin elämäntyöpalkinto. Rama on jäänyt viime vuosiin saakka suurelle yleisölle tuntemattomaksi, mutta hänet tunnettiin aikanaan hyvin avantgardistisissa taidepiireissä ja seurapiireissä. Nykypäivä antaa mahdollisuuden nähdä Raman herkkä ja psykologisesti latautunut taide omaehtoisemmin edelläkävijyytenä ja riippumattomana avantgarde-taiteena.

Carol Raman Polte-näyttely esittelee avantgarde-taiteen edelläkävijän tuotantoa kahdeksalta vuosikymmeneltä. Näyttely on noin 200 teoksen kokonaisuus Raman tuotannosta vuosilta 1936-2005. Kokonaisuus rakentuu Raman taiteen keskeisimpien teemojen ympärille: poliittinen anatomia, orgaaninen abstraktio, Queer arte povera sekä ihmisen ja eläimen ekologia. Näyttelyn myötä Raman taidetta tullaan näkemään ensimmäistä kertaa Euroopassa tässä laajuudessa. Raman teoksia on ollut esillä Suomessa vuonna 1951 Taidehallin näyttelyssä Italian nykytaidetta.

Seksuaalisuutta, naisen kehoa ja sen esittämistapoja 1930-luvulta asti tutkineen ja kyseenalaistaneen Carol Raman taide on vaikuttanut vahvasti aikamme merkittävään nykytaiteeseen, kuten Cindy Shermanin, Kara Walkerin, Sue Williamsin, Ida Applebroogin, Kiki Smithin ja Elly Strikin kaltaisiin taiteilijoihin. Teosten tekniikat käsittävät niin perinteiset vesi- ja öljyvärit kuin sekatekniikalla toteutetut teokset, joiden materiaalikirjoon kuuluvat muun muassa lasisilmät, kynnet, kanyylit, injektioruiskut, pyörän sisärenkaat. Hänen aiheinaan ovat monet naiseuteen liitetyt attribuutit ja teokset ilmentävät paikoin hyvinkin suoraa seksuaalisuutta.

Näyttely on MACBA - Barcelonan nykytaiteenmuseon ja MAMVP - Pariisin kaupungin modernin taiteen museon suunnittelema, MACBAn organisoima ja tuotettu yhteistyössä EMMA - Espoon modernin taiteen museon, IMMA - Irlannin modernin taiteen museon ja torinolaisen Galleria Civica d’Arte Moderna e Contemporanean (GAM) kanssa. MACBAn ja EMMAn näyttelykokonaisuuden ovat kuratoineet Teresa Grandas (MACBA) ja Paul B. Preciado (kuraattori, Documenta 14). Näyttelystä valmistui laaja julkaisu vuoden 2015 alussa.

Näyttelykierto jatkuu EMMAn jälkeen Irlantiin, Dublinin Irish Museum of Modern Art IMMAan ja Carol Raman kotikaupunkiin Torinoon GAM - Galleria Civica d’Arte Moderna e Contemporaneaan.

Polte / The Passion According to Carol Rama

MACBA – Museu d’Art Contemporani de Barcelona 31.10.2014–22.2.2015

MAMVP – Musée d’Art moderne de la ville de Paris 3.4–12.7.2015

EMMA – Espoon modernin taiteen museo 14.10.2015–10.1.2016

 

Näyttelystä EMMAn sivuilla: http://www.emma.museum/rama

Näyttelyn ohjelma: http://www.emma.museum/rama_ohjelma

 

Lisätietoa näyttelystä:

Pilvi Kalhama, museonjohtaja, EMMA

pilvi.kalhama@emma.museum  p. +358 40 533 4070

 

Lehdistökuvat: http://kuvat.emma.museum/kuvat/Lehdistokuvat-Press/Carol+Rama/

Salasana: emmamuseum

Liitetiedostot

EMMA - Espoon modernin taiteen museo on yksi Suomen merkittävimmistä taidemuseoista. EMMAn näyttelytilat on jaettu Saastamoisen säätiön taidekokoelman sekä vaihtuvien näyttelyiden kesken. EMMAn kokoelma- ja näyttelytoiminta profiloituu kotimaiseen ja kansainväliseen modernismiin, nykytaiteeseen sekä designiin. EMMA sijaitsee Espoon Tapiolassa Näyttelykeskus WeeGeellä.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs