Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Lifestyle » C-hepatiitti ei tartu kosketuksessa

Munuais- ja maksaliitto

C-hepatiitti ei tartu kosketuksessa

Tiedote.
Julkaistu: 29.07.2016 klo 08:34
Julkaisija: Munuais- ja maksaliitto

C-hepatiitti on yleisin virushepatiitti Suomessa. Tartunnan saaneet kohtaavat usein kohtuuttomia ennakkoluuloja. Virus ei tartu kosketuksessa, ruokailuvälineiden tai saniteettitilojen välityksellä. Tartunnan saanutta voi halata pelotta! muistuttaa Munuais- ja maksaliitto muistuttaa Maailman hepatiittipäivänä 28.7.

C-hepatiitti on veren välityksellä tarttuva viruksen aiheuttama maksasairaus. Se voi johtaa maksakirroosiin ja altistaa maksasyövälle. C-hepatiittiin ei ole rokotetta, mutta sitä voidaan hoitaa lääkityksellä.

Vuonna 2015 THL:n tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin1165 uutta C-hepatiittitartuntaa. Nuorilla, 20–24-vuotiailla, todettiin eniten C-hepatiittitartuntoja. Kaikkiaan C-hepatiittia sairastaa Suomessa jopa 30 000 ihmistä, osa heistä tietämättään. C-hepatiitti on alkuvaiheessa oireeton.

C-hepatiitti tarvitse tarttuakseen verikontaktin. Sinnikäs virus saattaa säilyä tarttuvana jopa viikon ajan esimerkiksi kuivuneessa veressä. C-hepatiitin voi saada steriloimattomilla välineillä tehdystä tatuoinnista tai lävistyksestä. Se tarttuu myös likaisista neuloista, joita käytetään huumeiden tai lääkkeiden pistämisessä tai esimerkiksi akupunktiohoidossa. Viruksen tarttuminen suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä on harvinaista, mutta mahdollista.

C-hepatiittitartunnan voi saada myös sairaalahoidossa maissa, joissa hoitokäytännöissä on puutteita eikä verituotteille tehdä B- ja C-hepatiittiseurantaa. Suomessa sen on voinut saada ennen vuotta 1990 tehdyssä verensiirrossa. 

Viruksen saaneista viidesosa paranee ilman hoitoa, mutta valtaosalle kehittyy krooninen C-hepatiitti. Se voi johtaa maksakirroosiin ja altistaa maksasyövälle vuosikymmenten kuluessa. Muualla Euroopassa ja Yhdysvalloissa C-hepatiitti on yleisin syy maksansiirtoon. WHO:n mukaan maailmanlaajuisesti C-hepatiitin aiheuttamaan maksasairauteen kuolee 350 000–500 000 ihmistä vuosittain. Suomessakin C-hepatiittitartunnan saaneiden kuolleisuus on 8,5-kertainen muuhun väestöön verrattuna.

C-hepatiittiin ei ole rokotetta, joten siltä voi suojautua vain omilla valinnoilla.

– Hepatiittiin sairastuneita ei tarvitse karttaa tartunnan pelossa. C-hepatiittivirus ei tartu pisaratartuntana tai ruokailuvälineiden, lelujen tai saniteettitilojen välityksellä. Sairastunutta voi kätellä tai halata pelotta, muistuttaa järjestösuunnittelija Hilkka Lahti Munuais- ja maksaliitosta.

Lisää tietoa virushepatiiteista: www.maksa.fi/hepatiittipaiva

Lisää tietoa C-hepatiitista: www.c-hepatiitti.fi

Maailman hepatiittipäivä 28.7.2016

Maailman hepatiittipäivää vietetään heinäkuun 28. päivänä. Maailman terveysjärjestö WHO otti sen viralliseen ohjelmaansa vuonna 2010. Tiedon lisääminen ja ennakkoluulojen vähentäminen on tärkeää, jotta sairastuneet saavat tarvitsemaansa tukea eivätkä leimautumisen pelossa jää yksin.

Virushepatiitit jaetaan suun kautta ja veriteitse tarttuviin. A-hepatiitin voi saada vedestä tai ruoasta. B- ja C-hepatiitit tarttuvat veren välityksellä. A- ja B-hepatiittia vastaan voi suojautua rokotteella. C-hepatiittiin ei ole rokotetta. Virushepatiitit ovat maailmalla paljon yleisempiä kuin Suomessa. Maailmassa 400 miljoonalla ihmisellä on B- tai C- hepatiitti.

 

Tiedätkö, miten virushepatiitit tarttuvat?

Onko sinulla riski saada tartunta? Tiedätkö, miten voit varoa tartuntaa niin kotona kuin matkalla? Tee riskitesti ja testaa tietosi. Voit tehdä riskitestin Munuais- ja munuaisliiton sivulla maksa.fi/hepatiittipaiva.

Myös Ilta-Sanomien nettisivulla pyörii matkailijan terveystesti, jossa voi kartoittaa matkailijan terveystietoutta. Tietovisaa tukee GSK.

www.maksa.fi

www.mahtimaksa.fi
www.facebook.com/munuaisjamaksaliitto
www.twitter.com/MunuainenMaksa

Lisätietoja:

Hilkka Lahti
Järjestösuunnittelija, Munuais- ja maksaliitto
040 5240 682
hilkka.lahti@muma.fi

Munuais- ja maksaliitto on valtakunnallinen kansalais- ja potilasjärjestö. Liitto tukee sairastuneiden ja heidän läheistensä mahdollisuuksia hyvään elämään ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Liiton tavoitteena on munuais- ja maksasairauksien ja niistä johtuvien haittojen ennaltaehkäisy, sairauksien varhainen toteaminen ja hyvä hoito sekä kuntoutumisen tukeminen kaikissa sairauden vaiheissa. 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs