Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Lifestyle » Annamari Vänskän visuaalinen Heureka-luento

Heureka, suomalainen tiedekeskus

Annamari Vänskän visuaalinen Heureka-luento

Tiedote.
Julkaistu: 29.04.2013 klo 12:54
Julkaisija: Heureka, suomalainen tiedekeskus

Tiedote 29.4.2013

 

Torstaina 16.5. kello 18 Annamari Vänskä: Tavarataivaassa.

Visuaalinen Heureka-luento planetaariossa, vapaa pääsy.

Muotiteollisuus käy lapsuudella tehokasta kauppaa. Vaatteista on tullut vanhempien viestinnän väline. Mutta miksi vain tytöt puetaan vaaleanpunaiseen pitsiin?


Kun länsimainen lapsi syntyy, häntä odottavat sadat vaatteet ja tavarat. Vanhemmat postaavat Facebookiin vauvakuvia, joilla he kommunikoivat toisten aikuisten kanssa: lapsi on tyttö (vaaleanpunaista ja rusetti), hänestä pidetään hyvää huolta (vaatteilla ei näy tahroja), meillä varallisuutta riittää ja haluamme käyttää sitä lapseemme (potkupuku on designia).

- Kuvia käyttävässä kulttuurissamme ihmisen kehosta on tullut kuva, jota muiden ihmisten on tarkoitus lukea. Vaatteilla, koruilla ja kampauksilla viestitään ammatista, asemasta, sukupuolesta, seksuaalisuudesta, arvoista ja luonteestakin, sanoo dosentti Annamari Vänskä.

Muotiteollisuus käy lapsuudella tehokasta kauppaa. Viattomuudesta on tullut tuote, ostettava tyyli. Mainoksissa esiintyvien lapsien tehtävä on herättää huomiota ja saada aikuisetkin katsomaan lapsen kautta myös mainostavaa yhtiötä.

- Pojista ja tytöistä kasvatetaan mainoskuvien avulla muotitietoisia kuluttajia. Mutta mainokset tekevät muutakin: ne opastavat, kuinka sukupuolen mukaista lapsuutta rakennetaan vaatteiden, kehonkielen ja käyttäytymisen avulla.

Tyypilisissä mainoksissa hörhelöhameisiin puetut pikkutytöt poseeraavat kameralle nukkemaisesti hymyillen tai vahvasti meikattuina, tekemättä mitään. Mainosten pojat puolestaan puuhaavat usein aktiivisesti jotain kavereidensa kanssa, ryhmänä.

Vaikka yhteiskunnassamme puhutaan paljon tasa-arvoisuudesta, vaaleanpunaisten tai vaaleansinisten vaatteiden hankkiminen alkaa usein siitä hetkestä, kun selviää, ”kumpi teille tulee”.

-Jostakin syystä lapsen sukupuolta ja sen näyttämistä pidetään nykyään hyvin tärkeänä. Ei ole kovinkaan kauan siitä, kun lapset puettiin samanlaisiin mekkoihin noin viisivuotiaiksi asti, Vänskä toetaa.

Eikä kaupallinen kehitys tähän pysähdy. Nouseva miljardibisnes myy pikkuisia nahkatakkeja, erityiskynsilakkaa, timanttikoruja ja merkkilenkkareita neljä kappaletta kerrallaan – koirille. Nyt voi ensisilmäyksellä nähdä, että tässä on ”poikakoira”, jonka isäntä harrastaa moottoripyöräilyä.

- Karvaisista kumppaneistamme on jo monessa maassa tehty hauvavauvoja, joita kannetaan käsilaukussa tai työnnetään pikku rattaissa kohti kaupan erikoisvaateosastoa. Mitä seuraavaksi?


Annamari Vänskä
tutkii visuaalista kulttuuria, muotia ja taidetta, Hän on muodintutkimuksen tutkijatohtori Tukholman yliopistossa ja Helsingin yliopiston Vuoden dosentti. Vänskän kirja Muodikas lapsuus on saanut Vuoden tiedekirja -kunniamaininnan.

Heureka-luennot ovat ainutlaatuinen tiedetapahtumien sarja, jossa planetaarion jättikupu on tiede-esityksen audiovisuaalisena näyttämönä. Häikäisevät näkymät, liikkuva kuva ja yllättävät ääniefektit tekevät Heureka-luennoista ainutlaatuisia. Tuloksena on moniaistinen, vaikuttava tiede-elämys. Sama luento pidetään kahdesti, tämä uusitaan 12.9.

Heureka-luennoille on vapaa pääsy, ja osallistujat voivat tutustua maksutta myös Heurekan näyttelyihin kello 19-20. Planetaarion 135 paikkaa jaetaan saapumisjärjestyksessä kello 17.30 alkaen ja sisään pääsee vain kello 18.00 saakka. Luennoissa käytetään voimakkaita efektejä ja sisällöt ovat osin vaativia. Siksi Heureka-luentoja suositellaan aikuisille ja isommille lapsille.

 

Lisätietoa:

Tapahtumapäällikkö Paula Havaste, paula.havaste@heureka.fi, puh. 040 9015375

Tapahtumatuottaja Siina Vasama, siina.vasama@heureka.fi, puh. 040 9015260


Muutokset tapahtumatietoihin ovat mahdollisia.
Heurekan tapahtumatoimintaa tuetaan veikkausvoittovaroin.

Tiedekeskus Heureka on elävä näyttelykeskus kaikenikäisille. Heurekassa tutustutaan tieteeseen ja teknologiaan hauskalla tavalla itse tehden ja kokeillen. Päänäyttelyn lisäksi esillä on aina myös vaihtuvia näyttelyitä eri aiheista. Kesäisin on avoinna ulkonäyttelyalue Tiedepuisto Galilei. Vuorovaikutteisten näyttelyiden ohella kävijät voivat kokea huikeita elämyksiä Heurekan planetaariossa, jossa esitetään pääasiassa tähtitiedeaiheisia planetaarioelokuvia. Kaikki Heurekassa toimii suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sekä osin myös venäjäksi ja viroksi. Vantaan Tikkurilassa sijaitseva Heureka avasi ovet yleisölle jo vuonna 1989, ja on nykyään avoinna ympäri vuoden. Kävijöitä on vuosittain keskimäärin lähes 300 000. Heureka on yksi Suomen suosituimmista vapaa-ajan keskuksista. Lisätietoja: www.heureka.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs