Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Laki » Professori Harri Vainio: Sähkösavukkeita säädeltävä kansallisesti

Suomen ASH ry

Professori Harri Vainio: Sähkösavukkeita säädeltävä kansallisesti

Tiedote.
Julkaistu: 08.10.2013 klo 16:22
Julkaisija: Suomen ASH ry

Euroopan parlamentti äänesti juuri ns. tupakkatuotedirektiivistä tupakkateollisuuden ennen näkemättömän lobbauksen saattelemana.

Kansanterveysjärjestö Suomen ASH ry pitää erittäin valitettavana, että parlamentti muutti voimakkaan lobbauksen myötä komission esitystä siten, ettei sähkösavukkeita säädellä lääkelain alla. Komission esityksessä sähkösavukevalmisteita, joiden nikotiinipitoisuus ylittää tietyn raja-arvon (2 mg), olisi säädelty lääkkeiksi hyväksyttävien tuotteiden tavoin.

Yhdistyksen mielestä mitään uusia tupakkatuotteita ei tulisi tuoda markkinoille. Sähkösavukkeiden terveysvaikutuksista, turvallisuudesta ja tehosta tupakoinnin lopettamisen apukeinona ei ole pitävää tieteellistä näyttöä. Myös Maailman terveysjärjestö on kehottanut tuotteiden valmistajia lopettamaan väitteet tuotteen hoidollisista vaikutuksista.

- Sähkösavukkeet eivät ole vaarattomia. Ne ovat reitti nikotiiniriippuvuuteen. Jokaista uutta markkinoille tulevaa nikotiiniriippuvuuteen johtavaa tuotetta tulisi säädellä tupakkalain hengessä, sanoo Suomen ASH ry:n puheenjohtaja, professori Harri Vainio.

Laajasti markkinoitujen ja mainostettujen sähkösavukkeiden markkinat kasvavat voimakkaasti kaikkialla maailmassa. Tällä hetkellä sähkösavukkeita ei säädellä yhtenäisesti EU:n alueella. Sähkösavukkeiden myynti-ikärajat kuuluvat kunkin maan kansalliseen päätäntävaltaan. Iso-Britannia on ilmoittanut, että se säätelee sähkösavukkeita ja muita nikotiinia sisältäviä tuotteita lääkelain mukaan vuodesta 2016 lähtien.

Mentolin lisäämisen kielto perusteltua

Yhdistys pitää hyvänä, ettei mentolia saa jatkossa lisätä tupakkatuotteisiin, mutta kiellolle annettu kahdeksan vuoden siirtymäaika on liian pitkä. Tämä ja muut tupakkatuotteisiin lisättävät makuaineet helpottavat mm. nuorten tupakkakokeiluja ja lisäävät tupakkatuotteiden houkuttelevuutta. Yhdysvaltain lääkevalvonnasta vastaavan viraston (FDA) mukaan mentolisavukkeet aiheuttavat muita savukkeita voimakkaamman riippuvuuden, joten niiden käytön lopettaminen on vaikeampaa.

- Mentoli on tupakansavun makua muokkaava paikallispuudute, joka turruttaa limakalvot ja auttaa näin tupakoitsijaa vetämään savua syvemmälle keuhkoihin. Nikotiinin imeytyminen lisääntyy ja tupakansavun haitat kasvavat, toteaa professori Vainio.

Mentolisavukkeiden markkinaosuus on Suomessa merkittävästi suurempi kuin muissa jäsenvaltioissa. Suomessa mentolisavukkeiden osuus on noin 25 % kokonaismarkkinoista, mutta mentolisavukkeiden markkinaosuus on kasvamassa Euroopan unionin jäsenmaissa. Vuonna 2000 mentolisavukkeiden markkinaosuus oli 3,4 % ja vuonna 2012 jo 5 %. Mentoli lisätään uusiin mentolituotteisiin kapseloituna mm. filtteriin. Tupakkayhtiöiden sisäisten asiakirjojen mukaan nuoret ovat näiden tuotteiden kohderyhmänä.

Lisätietoja:

Professori Harri Vainio, puh. 030 474 2340

Suomen ASH on vuonna 1989 tupakkapolitiikan kehittämiseen perustettu kansanterveysjärjestö. Toimintamme painottuu tupakkatuotteiden käytön loppumiseen ja aloittamisen ehkäisyyn, tavoitteenamme on Savuton Suomi 2040. Olemme mukana ehkäisevän päihdetyön verkostossa ja hallinnoimme Savuton Suomi 2040 -hanketta.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs