Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Laki » Ministeri Holmlund: Identiteettivarkauksia koskeva lainsäädäntö ajan tasalle

Sisäasiainministeriö

Ministeri Holmlund: Identiteettivarkauksia koskeva lainsäädäntö ajan tasalle

Julkaistu: 26.01.2011 klo 12:38
Julkaisija: Sisäasiainministeriö

Sisäasiainministeri Anne Holmlundin mukaan kansalaisten toimintaympäristö on muuttunut merkittävästi laajan globaalin verkkokäytön myötä. Toimintaympäristön muutos on tuonut mukaan uudenlaisia riskejä. Identiteettivarkaudet ovat kasvava ilmiö sekä maailmanlaajuisesti että kansallisesti. 

- Henkilöllisyyden turvaaminen on keskeistä sekä fyysisessä että sähköisessä toimintaympäristössä. Tavoitteena on oltava, että kansalaisten oikeusturva on samalla tasolla kaikissa toimintaympäristöissä. Raportin perusteella oikeusturvassa on nyt selkeitä puutteita, ministeri Holmlund totesi identiteettiohjelman luovutustilaisuudessa keskiviikkona 26.1.

Ministeri Holmlund pitää tärkeänä, että henkilöllisyyden tunnistamisasiakirjoihin liittyvää lainsäädäntöä selkeytetään. Henkilöllisyyden tunnistamisen täytyy perustua ehdottoman luotettaviin asiakirjoihin. Identiteettiohjelmaa valmistelleen työryhmän loppuraportissa selvitetään yksityiskohtaisesti esimerkiksi ajokorttiin tunnistamisasiakirjana liittyviä riskejä ja ongelmia.

Työryhmä on raportissaan käsitellyt laajasti identiteettikysymyksiin liittyvän lainsäädännön kehittämistä. Ministeri Holmlundin mukaan raportin perusteella on ilmeistä, että identiteettikysymyksiä koskeva lainsäädäntö ei ole ajan tasalla. Lainsäädäntö ei tällä hetkellä anna esimerkiksi poliisille riittäviä valtuuksia selvittää identiteettivarkauksiin liittyviä rikoksia, kuten isoja tietomurtoja, Holmlund painottaa.

Ministerin mielestä on tärkeää käyttää kaikki mahdolliset keinot identiteettivarkauksien ennaltaehkäisemiseen sekä parantaa niiden selvittämistä ja uhrin asemaa. Sekä julkisten että yksityisten toimijoiden on pohdittava, miten toimintaympäristön muutokseen vastataan.

Ministeri Holmlund muistuttaa, että kansalaisten tulisi miettiä tarkkaan, mitä tietoja he itsestään jakavat esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ja muissa yhteisöpalveluissa. Hän pitää tärkeänä, että ihmisten tietoisuutta tunnistamisasiakirjojen riskeistä sekä verkkoympäristön kansainvälisistä erityispiirteistä parannetaan.

Lisätietoja: erityisavustaja Karoliina Vuopala, 071 878 8206

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs