Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Laki » Minister Risikko föreslår en expertpart för utvärdering av lagstiftningsprojekt

Valtiovarainministeriö

Minister Risikko föreslår en expertpart för utvärdering av lagstiftningsprojekt

Pressmeddelande.
Publicerad: 11.12.2014 kl. 13:11
Utgivare: Valtiovarainministeriö

Trafik- och kommunminister Paula Risikko föreslår att man skulle inrätta en oberoende expertpart för bedömning av lagstiftningsprojekts konsekvenser. Bedömningen skulle fokusera bland annat på de ekonomiska konsekvenserna av större projekt.

- De verkliga kostnaderna för lagstiftningsprojekt är ofta något helt annat än man uppskattat i förväg. Jag har sett massor med sådana här ”överraskningar” då man t.ex. utvärderat kostnaderna för uppgifter som ålagts kommunerna, sade Risikko vid seminariet Ekonomiska konsekvenser torsdagen den 11 december.

Konsekvensutvärderingen av lagberedningen är enligt ministern fortfarande beklagligt varierande. Det är viktigt att besluten baserar sig på pålitliga och undersökta fakta.

- Då den grundläggande informationen är korrekt och man är medvetna om konsekvenserna av olika alternativ, står vi slutligen inför det politiska valet, dvs. hurdan politik vill vi förverkliga i ett visst läge.

Risikko påminde att det inte är lätt att bedöma ekonomiska konsekvenser. Det kan vara svårt att uppskatta de slutliga effekterna av lagstiftningsprojekt. T.ex. människors beteende är ofta svårt att förutspå. Man ska dock inte bli nedslagen av svårigheter.

Utredningarna visar att konsekvensutvärderingen av lagar förbättrats under de senaste åren, men brister finns fortfarande. Enligt internationella erfarenheter kräver utvecklandet av konsekvensutvärderingen en självständig expertpart.

Självständiga expertenheter har tidigare föreslagits bl.a. av OECD. Minister Risikko understöder förslaget.

- Finland borde inrätta en permanent och oberoende sakkunnigpart som kunde förse både beslutsfattarna och medborgarna med tillräcklig information för utvärdering av politikåtgärder och val. Det är klart att denna part inte kan utvärdera alla lagstiftningsprojekt utan den ska fokusera på samhälleligt betydande projekt.

Risikko föreslår att utvecklandet av konsekvensutvärderingen skulle inledas utifrån utredare Kari Raivios utredning. Raivio överlämnade sin utredning Evidensbaserat beslutsfattande – det finländska rådgivarsystemet åt statsrådets kansli i oktober. Utredningen innehöll förslag om främjande av forskningsinformation i beslutsfattandet.

- Dessa förslag ska nu genomgås noggrant och sedan bör vi fatta nödvändiga beslut för utveckling av utvärderingen och främjande av utnyttjandet av information, konstaterade Risikko.  

Ministern föreslår att man vid konsekvensutvärderingen även skulle utnyttja finansministeriets och justitieministeriets sublima expertis på ett effektivare sätt än i dagsläget.

Kari Raivios utredning på statsrådets kanslis webbplats (på finska)

Förfrågningar: Antti Häkkänen, specialmedarbetare, tfn 040 7057134 förnamn.efternamn@vm.fi

Finansministeriet #FM# är en del av statsrådet. Ministeriet bereder regeringens ekonomiska politik och finanspolitik samt statsbudgeten, och är också expert inom skattepolitiken. Ministeriet svarar också för beredningen av finansmarknadspolitiken samt för utvecklandet av statens arbetsgivar- och personalpolitik och den offentliga förvaltningen. Finansministeriet svarar dessutom för utvecklandet av lagstiftning som gäller kommunförvaltningen samt av kommunekonomin. Ministeriet deltar även i Europeiska unionens och flera internationella organisationers verksamhet.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs