Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Laki » Korkeimman hallinto-oikeuden arki - hallintoneuvos Kari Kuusiniemi: Aikaa lukea

Korkein hallinto-oikeus

Korkeimman hallinto-oikeuden arki - hallintoneuvos Kari Kuusiniemi: Aikaa lukea

Artikkeli.
Julkaistu: 15.05.2015 klo 10:53
Julkaisija: Korkein hallinto-oikeus

KHO:n arki on sen verran kiireinen, että muun kirjallisuuden kuin muistioiden lukeminen jää olemattomiin. Pyhäpäivinä asiat ovat toisin. Hallintoneuvos Kari Kuusiniemi suosittelee jokaiselle Daniel Hahnemanin kirjaa nopeasta ja hitaasta ajattelusta.

Kahneman on kokeellinen psykologi. Kirjassa kerrotaan mielenkiintoisista ihmiskokeista, joita hänen oma tutkimusryhmänsä tai muut ovat tehneet. Tulokset voivat olla hätkähdyttäviä. Yksi juridiikan parissa toimivia kiinnostava esimerkki liittyy niin sanottuihin vajevaikutuksiin. Eräässä koetilanteessa tarkasteltiin kahdeksan israelilaisen ehdonalaistuomarin toimintaa. Hakemuksia ratkaistiin päiväkausia ja kutakin niistä tutkittiin lyhyen ajan, vain kuusi minuuttia. Taustaksi kerrotaan, että normaali lopputulos on hakemuksen hylkääminen (keskimäärin 65 % tapauksista). Kokeessa rekisteröitiin kunkin hakemuksen tarkka käsittelyhetki sekä tuomarien päivittäiset ruokatauot. Hyväksyttyjen anomusten määrä oli huipussaan ruokailun jälkeen ja laski tasaisesti nollaan ennen seuraavaa ateriaa. Vaihtoehtoisia selityksiä etsittiin, mutta paras mahdollinen selitys oli karmiva: väsyneillä ja nälkäisillä tuomareilla on taipumus turvautua helpoimpaan peruspäätökseen eli evätä ehdonalaisuus.

Linkki Kari Kuusiniemen kirjoitukseen Kohon arki -osiossa korkeimman hallinto-oikeuden www-sivuilla:

http://www.kho.fi/fi/index/korkeinhallinto-oikeus/kohonarki/hallintoneuvoskarikuusiniemi_0.html

Yhteystiedot:
Päivi Musakka, viestintäpäällikkö, 050 341 1347

Korkein hallinto-oikeus käyttää ylintä tuomiovaltaa hallintolainkäyttöasioissa. Suurin osa korkeimmassa hallinto-oikeudessa ratkaistavista asioista tulee valituksina muista hallintotuomioistuimista.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs