Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Laki » Katselmuksen tarkoitus on tukea KHO:n päätöksentekoa // KUTSU ja TIEDOTE

Korkein hallinto-oikeus

Katselmuksen tarkoitus on tukea KHO:n päätöksentekoa // KUTSU ja TIEDOTE

Tiedote.
Julkaistu: 10.08.2015 klo 09:50
Julkaisija: Korkein hallinto-oikeus

Korkein hallinto-oikeus tekee tarvittaessa katselmuksia yhteiskunnallisesti, kulttuurisesti ja luonnonsuojelullisesti tärkeissä asioissa. Katselmuksessa oikeuden jäsenet pystyvät paikan päällä arvioimaan ja tekemään havaintoja esimerkiksi maisemasta, luonnonesiintymistä tai rakennuksista. Tarkoitus on, että oikeus saa mahdollisimman kattavan näkemyksen päätöksenteon tueksi. Korkeimman hallinto-oikeuden käsittely on pääasiassa kirjallista.

Korkein hallinto-oikeus tekee katselmuksia vain harvoin. Viime vuonna niitä ei tehty yhtään, vuoden 2015 syksyllä katselmuksia on kaksi – toinen Taivalkoskella ja toinen Helsingissä, Hakaniemessä.

-        Päätös katselmuksen tekemisestä voi tulla esimerkiksi siitä, että kirjallisen aineiston perusteella asia vaikuttaa erittäin tulkinnanvaraiselta. Katselmus ei ole suullinen käsittely, mutta osapuolet voivat sen yhteydessä kiinnittää oikeuden jäsenten huomiota tärkeinä pitämiinsä näkökohtiin, hallintoneuvos Kari Kuusiniemi sanoo.

Korkeimpaan hallinto-oikeuteen kirjataan vuosittain nelisentuhatta asiaa, sama määrä on koko ajan käsittelyssä ja noin neljääntuhanteen asiaan tulee myös päätös.

-        Teemme katselmuksia vain harvakseltaan ja lähinnä silloin, kun tapaus näkemyksemme mukaan vaatii kirjallisen materiaalin lisäksi täsmennystä. Katselmus vie kirjalliseen käsittelyyn verrattuna paljon työaikaa. KHO:n juttumäärällä ei voida kovin monta katselmusta vuosittain toimittaa.

Kuusiniemi korostaa, että katselmuksen jälkeen juttu ratkaistaan istunnossa, ei paikan päällä. Ratkaisua tehtäessä myös kaikki kirjallinen materiaali on käsillä ja ratkaisun perusteena. Katselmus tukee sitä, että oikeus jokaisessa asiassa toteutuu.

Yhteystiedot:
Päivi Musakka, viestintäpäällikkö, 050 341 1347

 

LEHDISTÖKUTSU

Paikka: Kalaharjun (Saukkolammen harjun) eteläpää, Taivalkoski
Aika: torstai 13.8.2015 kello 13.00

 

Maa-aineslupa, maisema, kauneusarvot ja erikoiset luonnonesiintymät korkeimman hallinto-oikeuden katselmuksen aihe

Korkein hallinto-oikeus kutsuu toimittajanne ja kuvaajanne seuraamaan katselmusta Taivalkosken Kalaharjulla (Saukkolammen harjulla). Katselmus liittyy korkeimmalle hallinto-oikeudelle tehtyyn valitukseen, joka koskee alueelle myönnettyä maa-aineslupaa.

Katselmukseen on kutsuttu maa-ainesluvan hakija sekä Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen ja Taivalkosken teknisen lautakunnan edustajat.

Korkeimmasta hallinto-oikeudesta katselmuksessa ovat mukana hallintoneuvokset Kari Kuusiniemi, Hannu Ranta, Tuomas Lehtonen, Liisa Heikkilä ja Janne Aer sekä oikeussihteeri Liisa Selvenius-Hurme.

Yhteystiedot (KHO:n osalta):
Päivi Musakka, viestintäpäällikkö 050 341 1347

paivi.musakka(at)oikeus.fi

Karttalinkki:
https://www.google.fi/maps/place/65%C2%B032'25.5%22N+28%C2%B035'27.0%22E/@65.540407,28.590839,14z/data=!4m2!3m1!1s0x0:0x0?hl=fi

 


Korkein hallinto-oikeus käyttää ylintä tuomiovaltaa hallintolainkäyttöasioissa. Suurin osa korkeimmassa hallinto-oikeudessa ratkaistavista asioista tulee valituksina muista hallintotuomioistuimista. KHO:n päätöksistä ei voi valittaa.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs