Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Laki » HFD:s årsberättelse för 2015 har publicerats: Förändringar i samhället återspeglar sig i högsta förvaltningsdomstolen

Korkein hallinto-oikeus

HFD:s årsberättelse för 2015 har publicerats: Förändringar i samhället återspeglar sig i högsta förvaltningsdomstolen

Pressmeddelande.
Publicerad: 13.04.2016 kl. 13:31
Utgivare: Korkein hallinto-oikeus

Högsta förvaltningsdomstolens årsberättelse för 2015 innehåller en översiktlig redogörelse för de juridiskt viktigaste och för allmänheten intressantaste ärendena under året.

Årsberättelsen, som publicerats i dag, ger inblick bland annat i domstolens handläggning av ärenden som gäller service för funktionshindrade och en koncentrerad bild av de olika ärenden som hänförde sig till sametingsvalet 2015, där knäckfrågan var vem som ska anses vara same.

Av de andra ärendena under året var miljötillståndet för Helsingfors-Vanda flygplats ett av de från juridisk synpunkt mest betydelsefulla och samtidigt mest arbetsdryga. I årsberättelsen behandlas flygplatsärendet med utgångspunkt i förhållandet mellan å ena sidan miljölagstiftningen och å andra sidan luftfartslagstiftningen.

Under de allra senaste åren har det skett en liten ökning av antalet inkommande ärenden i högsta förvaltningsdomstolen. Domstolen avgör årligen ungefär fyratusen besvär och ansökningar om besvärstillstånd. De största ärendekategorierna är utlänningsärendena, social- och hälsovårdsärendena samt skatteärendena.

 

Kontaktinformation:

Jaana Lappalainen, kommunikationschef, 050 308 7574

 

Bilagor


I Finland utövas domsrätten enligt grundlagen av oberoende domstolar. Inom förvaltningen utövas den högsta domsrätten av högsta förvaltningsdomstolen (HFD). Högsta förvaltningsdomstolens beslut kan inte överklagas.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs