Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Laki » Enligt högsta förvaltningsdomstolen kan utsläppsbaserad bilbeskattning ha diskriminerande effek

Korkein hallinto-oikeus

Enligt högsta förvaltningsdomstolen kan utsläppsbaserad bilbeskattning ha diskriminerande effek

Pressmeddelande.
Publicerad: 19.12.2014 kl. 09:24
Utgivare: Korkein hallinto-oikeus

Från början av 2008 har bilskatten på nya bilar som ska registreras i Finland bestämts enligt bilarnas koldioxidutsläpp. Enligt bilskattelagen tillämpas samma system även i fråga om begagnade bilar som införs till Finland efter nämnda tidpunkt.

En tillämpning av det utsläppsbaserade systemet på bilar som införs till Finland kan dock medföra att det på den finska marknaden finns sådana här före år 2008 registrerade bilar i vilka skattebeloppet är lägre.  Enligt den icke-diskrimineringsprincip som ingår i unionsrätten kan bilar som införs till Finland från en annan medlemsstat inte bli föremål för en större skattebelastning än de motsvarande bilar som redan finns på den finska marknaden.

 Av denna anledning ansågs det stå i strid med unionsrätten att  tillämpa ett förfarande där bilskatten på en bil som infördes till landet bestämdes utan diskrimineringsbedömning, på basis av bilens koldioxidutsläpp.

 

Kontaktinformation:
Päivi Musakka
Kommunikationschef,  050 341 1347

http://www.kho.fi/fi/index/paatoksia/vuosikirjapaatokset.html

 

 

I Finland utövas domsrätten enligt grundlagen av oberoende domstolar. Inom förvaltningen utövas den högsta domsrätten av högsta förvaltningsdomstolen (HFD).

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs