Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kustannustoiminta » EPUB 3 mahdollistaa saavutettavat sähkökirjat

Celia

EPUB 3 mahdollistaa saavutettavat sähkökirjat

Tiedote.
Julkaistu: 09.11.2012 klo 09:00
Julkaisija: Celia

Kirjoja ja lehtiä julkaistaan painetun version lisäksi muissakin esitysmuodoissa. Niitä ovat esimerkiksi e-kirjat, äänikirjat ja pistekirjat. EPUB 3 on sähköisen julkaisemisen laiteriippumaton muoto. Se voi sisältää tekstin lisäksi myös ääntä, kuvia ja videoita.

Kustantajien kannattaa ottaa EPUB 3:n hyödyt irti. Kun julkaisu on tehty saavutettavaksi, sitä voidaan sujuvasti lukea erilaisilla lukulaitteilla näyttökoosta riippumatta. Lisäksi saavutettavaa sisältöä voivat käyttää kaikki käyttäjäryhmät - niin valtaväestö kuin erityisryhmätkin. Tämä vähentäisi päällekkäistä työtä. Esimerkiksi valtion erikoiskirjasto Celia tuottaa vuosittain saavutettaviin muotoihin (ääni-, piste- ja e-kirjoiksi) noin 2000 kirjaa.

Digitaalinen julkaisu on saavutettava, kun informaatio on luettavissa apuvälineiden tai vaihtoehtoisen viestintäkanavan kautta, esimerkiksi teksti on kuunneltavissa äänenä. Teksti voi olla ääneen luettu tai ääni voidaan tuottaa tekstistä puhesynteesin avulla. Saavutettavien julkaisujen suurin käyttäjäryhmä ovat henkilöt, jotka eivät voi lukea painettua tekstiä esimerkiksi näön heikkouden tai motoristen ongelmien vuoksi.

Kuka tahansa voi tarvita saavutettavaa julkaisumuotoa eri elämäntilanteissa. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi näön heikkeneminen iän myötä, jolloin tekstin suurentaminen on tarpeen, tai mobiililaitteen käyttäminen kirkkaassa auringonpaisteessa, jolloin tekstin muuttaminen ääneksi on tarpeen.

EPUB 3 -julkaisuformaatin mahdollisuuksia kustantamisessa käsitellään perjantaina 9.11. Suomen Daisy-konsortion järjestämässä seminaarissa ”Digitaalisen julkaisemisen uudet mahdollisuudet”.

Lisätietoja

Suomen Daisy-konsortion puheenjohtaja Iiro Nummela, puh. 050 464 5339, etunimi.sukunimi@nkl.fi

Lisätietoja seminaarista: www.daisy-konsortio.fi/seminaari-digitaalisen-julkaisemisen-uudet-mahdollisuudet

Lisätietoja EPUB 3:sta: http://idpf.org/epub (International Digital Publishing Forum)

Daisy on saavutettava kansainvälinen julkaisustandardi, jota on pitkään käytetty saavutettavien julkaisujen tekemiseen lukemisesteisille. EPUB 3 on kehittyvä valtavirran saavutettava kirjamuoto. Se on Daisyn tapaan monipuolinen kirjamuoto ja voi sisältää tekstiä, ääntä, kuvia sekä videoita. Suomen Daisy-konsortio edistää Daisy-julkaisujen tuntemusta, tuotantoa ja käyttöä. Suomen Daisy-konsortion jäseniä ovat Celia-kirjasto, Förbundet Finlands Svenska Synskadade rf, Keskuspuiston ammattiopisto, Norra Österbottens Svenska Synskadade rf, Näkövammaisten Keskusliitto ja Näkövammaisten kirjastoyhdistys.

www.daisy-konsortio.fi


Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs