Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Yleisön suursuosikki Santtu-Matias Rouvali debytoi Tampereen Oopperan Kohtalon voimassa helmikuussa

Tampere-talo Oy

Yleisön suursuosikki Santtu-Matias Rouvali debytoi Tampereen Oopperan Kohtalon voimassa helmikuussa

Tiedote.
Julkaistu: 14.01.2016 klo 10:21
Julkaisija: Tampere-talo Oy

Tampere-talossa saa 13. helmikuuta ensi-iltansa Giuseppe Verdin rakastettua musiikkia ja vahvaa näyttämökerrontaa sisältävä Kohtalon voima. Musiikinjohdosta vastaa Tampereen Oopperassa ensi kertaa johtava ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali. Teoksessa on tapahtunut viime hetken solistimuutos: Don Carlo di Vargasin roolin laulaa huimassa nosteessa oleva bulgarialaisbaritoni Kiril Manolov. Päärooleissa nähdään Johanna Rusanen ja Mika Pohjonen.

Santtu-Matias Rouvali johtaa uransa neljännessä oopperassa omaa orkesteriaan Tampere Filharmoniaa. Hän on innoissaan päästessään työskentelemään teokseen kiinnitettyjen huippusolistien kanssa sekä saadessaan työparikseen niin ikään Tampereen Oopperassa ensi kertaa ohjaavan Kari Heiskasen.

‒ Solistien ja ohjaajan kanssa kemiat kohtasivat heti. Ammattilaisten kanssa on helppo työskennellä. Työskentely oman orkesterini kanssa on vaivatonta, koska tunnemme toisemme hyvin ja osaamme lukea toisiamme, Rouvali sanoo.

Rouvalin debyytistä tekee erityisen myös itse teos, jota ei ole esitetty koskaan aikaisemmin Tampereen Oopperan pian 70-vuotisen historian aikana. Teos tunnetaan mm. yhdestä rakastetuimmasta ooppera-alkusoitosta, niin sanotusta kohtaloteemasta sekä kuuluisasta Donna Leonoran aariasta Pace, pace mio Dio! 

Kiril Manolov Don Carlo di Vargasin rooliin

Oopperan harjoitukset käynnistyivät loppiaisen jälkeen Tampere-talossa solistien, orkesterin, kuorolaisten ja koko muun taiteellisen ja tuotannollisen työryhmän voimin. Solistimiehityksessä on tapahtunut viime hetken muutos sairastapauksesta johtuen. Don Carlo di Vargasin roolin laulaa Kiril Manolov Alejandro Marco-Buhrmesterin sijaan. Huimassa nosteessa oleva bulgarialainen kuuluu Euroopan kiinnostavimpiin baritoneihin. Upealla äänellään ja lavakarismallaan häikäisevä Manolov on esiintynyt lukuisissa Euroopan suurissa oopperataloissa, kuten Berliinin Deutsche Operissa, Hampurin valtionoopperassa sekä Kölnin, Essenin, Budapestin ja Sofian oopperataloissa.

Manolovin laajaan repertuaariin kuuluu erityisen paljon Verdin teoksia bravuurinaan Falstaff, jonka nimiroolissa hän sai italialaisyleisön pauloihinsa esiintyessään viime kesänä Ravennan festivaalilla Riccardo Mutin johdolla. Saman produktion solistina hän esiintyy myös Savonlinnan oopperajuhlilla ensi kesänä.

Tähtiparina Rusanen ja Pohjonen

Kohtalon voiman päärooleissa häikäisevät sopraano Johanna Rusanen Donna Leonoran roolissa sekä ensi kertaa Tampereen Oopperassa esiintyvä tenori Mika Pohjonen Don Alvarona.

Padre Guardianona esiintyy bulgarialaisbasso Georg Kirof, joka kuuluu Sofian Kansallisoopperan vakituisiin vierailijoihin. Häntä kuultiin viime kesänä Savonlinnan Oopperajuhlien Boris Godunovissa. Vuoden 2015 kiinnityksiä olivat mm. vierailut Bilbaossa, Milanossa ja Venetsiassa. Preziosillana ihastuttaa monista rooleistaan Kansallisoopperassa tunnettu mezzosopraano Niina Keitel.

Fra Melitonen roolissa vuorottelevat Heikki Kilpeläinen (13.2., 20.2. ja 27.2.) sekä Juha Uusitalo (17.2. ja 24.2.). Muissa rooleissa nähdään Peter Achrén Calatravan markiisina, Niklas Spångberg Alcadena, Juha Pikkarainen Chirurgona sekä Jere Martikainen Mastro Trabucona. Oopperan kolmannessa naistehtävässä, Leonoran kamaripalvelija Curran roolissa, vierailee Suvi Väyrynen, joka nappasi voiton Lappeenrannan laulukilpailussa tammikuun alussa.

Ohjaaja sijoittaa tapahtumat 1940-luvun Italiaan

Ohjaaja Kari Heiskasen tulkinta Kohtalon voimasta pureutuu traagiseen tarinaan vihasta ja rakkaudesta sekä kohtaloon alistumisesta. Heiskanen sijoittaa teoksen tapahtumat 1940-luvun Italiaan, missä vastarintaliike kokoaa voimiansa miehittäjää vastaan. Hän aikoo tuoda teokseen historiallista tunnistettavuutta ja dramaattisia kuvia ajanjaksosta.

‒ Leonoran ja Don Alvaron tarina alkaa sattumasta, joka on vailla mieltä ja tarkoitusta. Se muuttuu vääjäämättömäksi tavalla, joka houkuttaa puhumaan kohtalosta. Yksilötarinan taustalla nähdään, kuinka kokonaiset kansakunnat ajautuvat järjettömään, veriseen syöveriin. Tapahtuman aiheuttaja, natsi-Saksa, puolustaa toimiaan kohtalolla, Heiskanen sanoo.

Kohtalo antaa syyn, perusteen ja viimein myös merkityksen kärsimykselle. Kohtaloon tyytyminen liittää samankaltaiset yhteen ja suo yhteisön hyväksynnän, voiman ja identiteetin.

Lavastajana toimii kuvataiteilija ja ympäristötaiteen emeritusprofessori Markku Hakuri. Pukusuunnittelusta vastaa teatteripukusuunnittelijoiden kärkeen kuuluva Riitta Anttonen-Palo. Valosuunnittelijana toimii Tampere-talon valosuunnittelija Olli Lehtinen.

Vuonna 2017 Tampereen Ooppera juhlii 70-vuotisjuhlaansa. Juhlavuoden teos julkaistaan ja liput tulevat myyntiin Kohtalon voiman yhteydessä. 

Lisätietoja

Tampereen Oopperan tuottaja Mikko Missi, puh. 050 573 8553, mikko.missi@tampere-talo.fi

Arvostelijaliput ja haastattelupyynnöt

Tiedottaja Anne Sivula, puh. 040 717 4873, anne.sivula@tampere-talo.fi

Pressikuvat
Oopperan esityskuvat julkaistaan galleriassa ja ovat median käytettävissä ensi-iltaan mennessä.

YouTube-videot

Johanna Rusanen kertoo, miksi Donna Leonoran rooli on hänelle niin tärkeä

Johanna Rusanen kertoo, miksi hän palaa mielellään Tampereen Oopperaan

Partituurit auki ja töihin 

Giuseppe Verdi: Kohtalon voima
Tampereen Oopperan esitykset Tampere-talossa
La 13.2.2016 klo 15.00, ensi-ilta
Ke 17.2. klo 18.30
La 20.2. klo 15.00
Ke 24.2. klo 18.30
La 27.2. klo 15.00
Esityskieli italia, tekstitys suomeksi
Liput alk. 63/82/96 €, eläkeläiset 58/77/91 €
17.2. ja 24.2. näytöksissä kiintiö opiskelijalippuja alk. 20 €
Oopperabuffett kaikkina es.päivinä alk. 93/112/126 € sis. lipun ja buffetin. 
Ryhmät alk.15-35 hlöä 57/74/87 €, 36-80 hlöä 54/70/82 €, yli 80 hlöä 51/66/77 €
Liput myynnissä Tampere-talon Lipputoimistossa, Kulttuurimyymälä Aplodissa ja Lippupisteessä.

Tampere-talo on monipuolinen, laajaa asiakaskenttää palveleva kulttuurin, konserttien ja kokouspalveluiden tarjoaja. Se on Pohjoismaiden suurin kulttuuri- ja kongressikeskus, joka on toistuvasti valittu Suomen kongressitalojen kärkeen.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs