Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Viittomakieliset toivovat lisää näkyvyyttä omalle kulttuurilleen

Kuurojen Liitto

Viittomakieliset toivovat lisää näkyvyyttä omalle kulttuurilleen

Tiedote.
Julkaistu: 31.07.2014 klo 16:57
Julkaisija: Kuurojen Liitto

Viittomakielisellä kulttuurilla on paljon annettavaa myös muille, toteaa nuori kuuro teatteriohjaaja Noora Karjalainen. Viittomakieliset kulttuuritekijät toivovatkin, että viittomakielinen kulttuuri nähtäisiin osana suomalaista taidekenttää eikä vaan vähemmistön omana taidemuotona.

Kuurojen yhteisö kokoontuu parhaillaan kuurojen pohjoismaiselle kulttuurifestivaalille Turkuun.  Joka neljäs vuosi eri Pohjoismaassa järjestettävä tapahtuma on yhteisön yksi suurimmista kulttuuritapahtumista ja pohjoismaisten kuurojen taidetta esitellään monipuolisesti: festivaalivieraille on tarjolla teatteria, työpajoja, performansseja, taideteoksia ja paljon muuta.

Tapahtuman järjestämisessä oli omat haasteensa ja monet tahot hylkäsivät kulttuurifestivaalin tukihakemukset.  Tilanne on harmittanut turkulaista kuuroa nuorta teatterintekijä Noora Karjalaista, joka on ollut mukana toteuttamassa festivaalia.

- ”Toivoisin, että yhteiskunta kiinnostuisi meistä enemmän. Kun hakemuksia hylättiin, tuntui siltä, ettei kuurojen kulttuuri kiinnosta. Viittomakielisissä tuotannoissa yleisönä on usein vain oma yhteisö, mutta tavoitteena on, että teemat puhuttelisivat kaikkia. Festivaalin teema ”moninaisuus” on sitä, että ymmärretään, että me ihmiset olemme samanlaisia. Parhaiten tämä saavutetaan kulttuurin ja taiteen kautta”, toteaa Noora.

Kuuroja kulttuuritekijöitä mietitytti festivaaleilla myös viittomakielisen teatterin kielivalinnat; käynnissä on uuden määrittelyn vaihe. Mitä kieliä käytetään ja miten niitä käytetään?

- "Meillä viittomakielisillä on paljon annettavaa muille. Kulttuurissamme on paljon mitä voisi hyödyntää, esimerkiksi taiteessa usein toimitaan samojen kaavojen mukaan: luodaan uutta, mutta samoista lähtökohdista. Viittomakielisessä teatterissa jo lähtökohdat ovat erilaisia ja ilmaisutapoja pitää miettiä ihan uudella tavalla. Siitä saa paljon, sekä taiteilijat että katsojat”, jatkaa Noora Karjalainen.

Viittomakielinen taide on usein samalla myös viittomakielistä politiikkaa. Festivaalilla nuoret teatterinharrastajat toivat kuitenkin esille toiveen, että viittomakielinen teatteri olisi välillä ihan vain teatteria, viittomakielistä sellaista. Käsitellen asioita, joihon kuka vaan voi samaistua.

Kuurojen pohjoismainen kulttuurifestivaali jatkuu Turun Logomossa lauantaihin 2.8. saakka. Festivaalin yhtenä tavoitteena on ollut tehdä jotain erilaista, yleisöä voimaannuttavaa taidetta, ja palaute on ollut erittäin positiivista: yleisö on kokenut sekä vuorovaikutusta että inspiraatioita.

Lisätietoja:

Tiina Vihra                                                      Helena Torboli                                                         
tiedottaja                                                       festivaalivastaava
GSM 040 828 1846                                          gsm vain tekstit 050 595 1842                              
tiina.vihra@kuurojenliitto.fi                               helena.torboli@kuurojenliitto.fi            


Kuurojen Liitto:
Kuurojen Liitto on viittomakielisten kuurojen etu-, palvelu- ja asiantuntijajärjestö. Viittomakielen arvioidaan olevan äidinkieli 4000–5000 kuurolle Suomessa. Maailmassa arvioidaan olevan noin 70 miljoonaa kuuroa. Lisätiedot: www.kuurojenliitto.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs