Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Vahvat teemat Oulun kaupunginteatterin lähestyvissä ensi-illoissa: 11.9. Tšehovia Suomen kantaesityksenä ja 12.9. ennakkosuosikki Taivaslaulu

Oulun kaupunginteatteri

Vahvat teemat Oulun kaupunginteatterin lähestyvissä ensi-illoissa: 11.9. Tšehovia Suomen kantaesityksenä ja 12.9. ennakkosuosikki Taivaslaulu

Tiedote.
Julkaistu: 02.09.2015 klo 11:30
Julkaisija: Oulun kaupunginteatteri

Vahvat teemat: yksilön suhde yhteisöön, työhön ja perheeseen nousevat näyttämöille

Oululaisen Pauliina Rauhalan palkittuun esikoisromaaniin pohjautuva Taivaslaulu nähdään ensi-illassa suurella näyttämöllä la 12.9. Esitys on suuri ennakkosuosikki ja herättää keskustelua, sillä Oulun alue on vanhoillislestadiolaisuuden ydinaluetta. Näytelmän työryhmä pyrkii sillanrakentamiseen vastakkainasettelujen sijaan. Kaikkien esitysten lipuista on myyty tai varattu jo noin 70 prosenttia.

Näytelmä on tarina nuoren parin kasvamisesta avioliittoon ja vanhemmuuteen. Aleksi ja Vilja haluavat muodostaa onnellisen, lestadiolaiselle kivijalalle perustuvan perheen. Jokainen lapsi on siunaus, jokaisella lapsella on oikeus tulla rakastetuksi. Vilpittömän onnen vastapainona suuren perheen ja jatkuvien raskauksien tuoma väsymys painaa päähenkilön jaksamisen äärirajoille. Kuinka olla hyvä äiti, hyvä isä, hyvä aviopuoliso, parempi kuin edelliset, ja silti oma erityinen itsensä?

”Lestadiolaisuus elää murroksessa maallistuneessa ja monimutkaistuneessa yhteiskunnassa. Internetistä yhteisöön tulviva tieto puristaa liikettä avoimeen vuoropuheluun itsensä ja muiden kanssa. Tuleva sukupolvi kasvaa maailmaan, jossa erilaiset käsitykset modernista ihmisestä haastavat vanhoillislestadiolaisia arvoja”, taustoittaa ohjaaja Heta Haanperä.

Näytelmän rooleissa ovat Merja Pietilä – Vilja, Jyri Ojansivu – Aleksi, Timo Reinikka, Tuula Väänänen, Elina Korhonen, Timo Pesonen, Kari J. Ristolainen ja Aki Pelkonen sekä joukko lapsia. Lavastus ja valot Jukka Kyllönen, puvut Pasi Räbinä.
Lue lisää Taivaslaulun sivulta: http://teatteri.ouka.fi/ohjelmisto/nyt-ohjelmistossa/taivaslaulu 

Musta munkki – Suomen kantaesitys pienellä näyttämöllä

Anton Tšehovin (1860–1904) arvoitukselliseen novelliin pohjautuva Musta munkki saa kantaesityksensä pienellä näyttämöllä 11.9. Esityksessä pohditaan mm. mitä on onni, jota kaikki tavoittelevat. Näytelmässä nousevat esille myös työn ja perheen yhdistämisen haasteet.

Musta munkki (1894) ennakoi kiinnostavalla tavalla Tšehovin viimeiseksi jäänyttä suurta näytelmää Kirsikkapuisto (1904). Molemmissa teoksissa puutarha on keskus, jonka ympärille aukeavat Tšehovin tuotannon keskeiset teemat: ihmisen eristäytyneisyys, yksinäisyys ja tarpeettomuus. Hänen koko tuotantoaan onkin usein kuvattu tutkielmaksi tarpeettomasta ihmisestä.

”Esityksen lähtökohtana on ollut antaa Tšehovin hienon tekstin soida ja luoda sen rinnalle kauneutta, jota arjessa on vaikea tavoittaa. Jos Tšehovin ihmiset ovat lopulta yksin, on esitys luotu täysin päinvastaisen eetoksen kautta: yhteisen, jaetun prosessin myötä siten, että esitys on työryhmän jokaisen jäsenen tasavahvan luovan työn tulos. Prosessi on esitystä rakennettaessa aina keskeinen osa sen sisältöä”, valottaa näytelmän tekemistä ohjaaja Riko Saatsi. Hän on myös dramatisoinut näytelmän.

Näyttämöllä nähdään Pentti Korhonen, Mikko Leskelä, Anne Syysmaa ja Aaro Wichmann (vierailija). Lavastus ja puvut ovat Kaisu Koposen suunnittelemia.
Lue lisää: http://teatteri.ouka.fi/ohjelmisto/nyt-ohjelmistossa/musta-munkki 

Lisätietoja: tiedottaja Kaisu Innanen, puh. 044 703 7111, kaisu.innanen@ouka.fi
Mustan munkin tuoreet pressikuvat ovat jo ladattavissa ja Taivaslaulun kuvat 3.9. alkaen osoitteessa http://teatteri.ouka.fi/galleria/naytelmakuvat 

HUOM! Tiedotusvälineiden edustajat ovat lämpimästi tervetulleita ensi-iltoihin ja muihin esityksiin, liput, yhteydet ja järjestelyt tiedottajan avulla.

Oulun kaupunginteatteri on Pohjois-Suomen suurin ammattiteatteri. Taiteellisesti ja toiminnallisesti korkeatasoisen ammattiyhteisön tuottama monipuolinen ohjelmisto tarjoaa yleisölle tasokkaita ja kunnianhimoisia esityksiä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs