Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Tapio Wirkkalan suurin veistos Ultima Thule pysyvästi esille EMMAan

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

Tapio Wirkkalan suurin veistos Ultima Thule pysyvästi esille EMMAan

Tiedote.
Julkaistu: 02.10.2015 klo 16:22
Julkaisija: EMMA - Espoon modernin taiteen museo

 

Lehdistötiedote 2.10.2015, julkaisuvapaa heti

 

Tapio Wirkkalan ja Rut Brykin 100-vuotisjuhlien osana myös EMMA - Espoon modernin taiteen museo tuo esiin suomalaisen muotoilun kiistattoman kärkipariskunnan tuotantoa. Muotoilija, kuvanveistäjä ja akateemikko Tapio Wirkkala (1915-1985) ja hänen puolisonsa graafikko, keramiikkataiteilija Rut Bryk (1916-1999) ovat keskeisellä tavalla luoneet suomalaisen ja skandinaavisen modernin designin käsitettä.

Tapio Wirkkalan yhdeksänmetrinen Ultima Thule -vaneriveistos vuodelta 1967 saadaan yleisön nähtäville pysyvästi EMMAn uuteen Aitio-tilaan vaihtuvien näyttelyjen vieressä. Tila avautuu samanaikaisesti syksyn päänäyttelyn, Carol Raman, kanssa ja teos on siten yleisön nähtävillä 14. lokakuuta lähtien. Teos on huipentuma Wirkkalan jo 1950-luvun alussa aloittamalle työskentelylle lentokonevanerin parissa. Veistoksissa taiteilija tutki muotoa, valoa ja liikettä teollisen puumateriaalin ehdoilla. Ne edustavat poikkeuksellista abstraktia ilmaisua aikakauden suomalaisessa taiteessa ja ovat herättäneet huomiota myös kansainvälisesti.

Ultima Thule kuuluu Valtion taidekokoelmaan ja on talletettu EMMAan. Ultima Thule valmistui alun perin valtion tilauksena Montrealin maailmannäyttelyyn vuonna 1967 yhteispohjoismaiselle osastolle, jossa sen esillepano oli toteutettu diagonaalisesti kallistettuna. Seuraavana vuonna teos oli esillä Mexico Cityssä olympialaisten aikaan. EMMAsssa teos on esitetty aikaisemmin vuonna 2009 Wirkkalan kuvanveistoa esittelevässä näyttelyssä. Teoksen lähtökohtana on ollut Lapin Lemmenjokilaakson maisema ja eroosion muovaamat luonnon muodot. Teoksen materiaali on koivusta valmistettu korkealuokkainen lentokonevaneri. Ultima Thule -reliefin korkeus on 404 cm ja leveys 902 cm. Se muodostuu erillisistä osista, jotka on koottu yhteen metallirakenteen varaan. Aitio-tilassa on esillä myös dokumenttivideo teoksen pystyttämisestä sekä teoksen mukana maailmaa kiertäneet kuljetuslaatikot.

EMMAn suurin ponnistus Brykin ja Wirkkalan juhlavuoteen on laajasti Rut Brykin tuotantoa esittelevä näyttely sekä sen yhteydessä ilmestyvä kirja. Rut Bryk -näyttely on esillä EMMAssa 13.5.-11.9.2016 ja pohjautuu museoon talletettuun Tapio Wirkkala Rut Bryk säätiön kokoelmaan. Näyttely on kiertonäyttely ja avautuu Oulun taidemuseossa 8.10.2016. Näyttelyn kuraatoinnista ja kirjan sisällöstä vastaa FT Harri Kalha. Lisäksi EMMAssa pysyvästi esillä olevaa Rut Brykin ja Tapio Wirkkalan tuotantoa esittelevää vitriininäyttelyä on uudistettu juhlavuoden kunniaksi. Useita tuhansia esineitä sisältävä Wirkkala-Bryk-kokoelma on talletettu EMMAan. Rut Brykin ja Tapio Wirkkalan juhlavuotta vietetään 2.6.2015–18.10.2016.

 

Lehdistökuva Ultima Thulesta: http://kuvat.emma.museum/kuvat/Lehdistokuvat-Press/Tapio+Wirkkala+-+Rut+Bryk+s%C3%A4%C3%A4ti%C3%B6n+kokoelma/Ultima_Thule_1.tif

Video Ultima Thulen ripustamisesta EMMAan: http://kuvat.emma.museum/kuvat/Lehdistokuvat-Press/Tapio+Wirkkala+-+Rut+Bryk+s%C3%A4%C3%A4ti%C3%B6n+kokoelma/TWRB15+Ultima.mp4 

Lehdistökuvia vitriininäyttelystä: http://kuvat.emma.museum/kuvat/Lehdistokuvat-Press/Tapio+Wirkkala+-+Rut+Bryk+s%C3%A4%C3%A4ti%C3%B6n+kokoelma/

 

Salasana lehdistökuviin: emmamuseum

 

Lisätietoja:

 

Pilvi Kalhama, museonjohtaja, EMMA

pilvi.kalhama@emma.museum

p. 040 533 4070

 

Henna Paunu, kokoelmaintendentti, EMMA

henna.paunu@emma.museum

p. 043 824 6354

EMMA - Espoon modernin taiteen museo on yksi Suomen merkittävimmistä taidemuseoista. EMMAn näyttelytilat on jaettu Saastamoisen säätiön taidekokoelman sekä vaihtuvien näyttelyiden kesken. EMMAn kokoelma- ja näyttelytoiminta profiloituu kotimaiseen ja kansainväliseen modernismiin, nykytaiteeseen sekä designiin. EMMA sijaitsee Espoon Tapiolassa Näyttelykeskus WeeGeellä.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs