Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Suomen kirjallisuuden tulevia kääntäjiä koolla kesäkurssilla Helsingissä

FILI – Kirjallisuuden vientikeskus

Suomen kirjallisuuden tulevia kääntäjiä koolla kesäkurssilla Helsingissä

Tiedote.
Julkaistu: 17.08.2015 klo 11:07
Julkaisija: FILI – Kirjallisuuden vientikeskus

FILI – Finnish Literature Exchange järjestää yhteistyössä Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskuksen CIMOn kanssa jo kahdeksannen aloittelevien kääntäjien kurssin 17.–28. elokuuta 2015. Kesäkurssille osallistuu 15 aloittelevaa kääntäjää, jotka kääntävät suomesta 12 eri kielelle aina ranskasta unkariin ja katalaanista englantiin.

Joka toinen vuosi järjestettävälle aloittelevien kääntäjien kurssille on tämän vuoden jälkeen osallistunut yli 100 tulevaa kääntäjää ja noin puolet osallistuneista on jo julkaissut käännöksiä.

Kurssia vetää jälleen konkarikääntäjä, saksantaja Stefan Moster, joka korostaa kurssin merkitystä linkkinä yliopisto-opintojen ja työelämän välillä: kurssilla hyödynnetään opittua kieltä, suomea, mutta opetellaan samalla uudenlaista tapaa käyttää sitä sanataiteen kääntämiseen, itsenäistä työotetta ja vastuuta omasta työstä. Moster kertoo kannustavansa kurssilaisia tunnistamaan omat vahvuutensa ja kehittämisalueet, mikä auttaa kehittymisessä kääntäjän ammattiin. Tämän vuoden kurssilaiset kääntävät muun muassa Selja Ahavaa ja tutustuvat erilaisiin murteisiin ja kielenkäyttötapoihin mm. Mikko Rimmisen, Hanna Haurun ja Petri Tammisen tekstien kautta.

Kurssin opiskelijoista valtaosa on opiskellut suomea omassa kotimaassaan yliopistolla. Suomea opetetaan yli 90 yliopistossa noin 30 maassa ympäri maailman, mutta opetusta on vähennetty viime vuosina ja maisteritasoinen koulutus puuttuu nykyään esimerkiksi Espanjasta, Hollannissa suomen opetus on lopetettu kokonaan, samoin kuin naapurimaamme Norjan pääkaupungissa. Tämä uhkaa myös uusien kääntäjien löytymistä suomen pienelle kielialueelle ja sitä kautta kirjallisuusvientiä, sillä Suomen kirjallisuuden ammattikääntäjät ovat siinä keskeisessä asemassa.

Lisätiedot:
FILIn tiedottaja Silja Hakulinen, p. 040 5347 526, silja.hakulinen(a)finlit.fi

FILI - Finnish Literature Exchange on Suomen kirjallisuuden asiantuntija- ja vientiorganisaatio, jonka keskeinen tehtävä on kotimaisen kirjallisuuden kansainvälistäminen. FILI myöntää muun muassa käännös- ja painatustukia. FILI on perustettu vuonna 1977 Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran yhteyteen.
 
www.finlit.fi/fili

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs