Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Snapshot Vaasa Style utmanar oss att titta på gamla fotografier på ett nytt sätt

Vaasan kaupunki

Snapshot Vaasa Style utmanar oss att titta på gamla fotografier på ett nytt sätt

Pressmeddelande.
Publicerad: 07.10.2016 kl. 15:30
Utgivare: Vaasan kaupunki

I Vasa konsthall öppnas 15.10 utställningen Snapshot Vaasa Style som presenterar folkfotografering på österbottniskt vis och där kurator Harri Kalha på ett personligt sätt ger uttryck för sin syn på fotografiet som ett socialt och estetiskt medium. Utställningen är öppen till 4.12. Vasa konsthall har alltid fritt inträde.

Kalha fick fria händer att använda hela Konsthallen för att visa gamla fotografier som han hade hittat i Österbottens museums arkiv. Resultatet är en fascinerande inblick i prosaisk, dvs. vardaglig fotogeniskhet. Nu kommer sådana ”namnlösa" alster i rampljuset som antagligen aldrig annars skulle visas på museerna. Den förtrollande vardagen får en att stanna upp.

Snapshot Vaasa Style utmanar oss att titta på gamla fotografier på ett nytt sätt. En berömd fotograf eller objekt som går att identifiera är ingalunda den enda värderingsgrunden. Person- och lokalhistoria är bara ett sätt att betrakta och klassificera bilder. Fotografier har sin egen uttrycksfyllda estetik som inte alltid grundar sig på fotograferingskonst eller objektets välbekanthet.

Gamla foton: ett förvaringsproblem eller en charmig påminnelse från det förflutna?

Fotografering är dagens ord – smarttelefonerna och de sociala medierna har gjort den visuella snabbkommunikationen till ett 2000-talsfenomen. Den digitala omvälvningen gör att papperskopior av gamla fotografier kommer i ett speciellt ljus. För någon orsakar de huvudbry när det gäller förvaringen, för någon är de ett trevligt minne från en svunnen tid. För museerna innebär gamla fotografier en vansklig utmaning – finns det orsaker eller resurser att ta dem tillvara?

Utställningen är en inspirationskälla för såväl museiinrättningen som vänner av gamla familjefotografier och en växande grupp av samlare. Den väcker många tankar: Vad är det som berör oss i ett gammalt fotografi? Är alla fotografier lika värdefulla? Vilka utmaningar innebär det att presentera privatpersoners fotografier? Har bilderna något värde utanför det lokalhistoriska?

Utställningens kurator, FD Harri Kalha är docent i konsthistoria och genusforskning vid Helsingfors universitet och docent i forskning om visuell kultur vid Åbo universitet. Snapshot Vaasa Style-utställningens koncept grundar sig på verket Nimettömät – Kansanvalokuvauksen maaginen maailma (Maahenki 2014).

Med Kalhas tankar om utställningen kan du bekanta dig med på Hedmanska Stiftelsens webbsida: http://www.hedmanskastiftelsen.fi/?page=Snapshot+Vaasa+Style

Evenemang:

Harri Kalha presenterar utställningen vid kuratorsrundan, som ordnas på lördagen 15.10. kl. 12. Kuratorsrundan är öppen för allmänheten och ingår i museets inträdesavgift.

Mer information:

Utställningsansvarig, arkivamanuens Kimmo Vatanen, Vasan stads museer, tfn 040 180 6195, kimmo.vatanen(at)vaasa.fi och kurator Harri Kalha, harri.kalha(at)gmail.com.

Bild: ”Kvinnor”, 1900-talets början. Fotografi taget av en okänd fotograf, Österbottens museum, Vasa.

Pressbilder: https://oc.vaasa.fi/index.php/s/137wUaWrwI89ohg

 

 

VASA KONSTHALL

Senatsgatan 1 D, Vasa, tfn 040 182 3839, öppet: ti-sö kl. 11-17, måndagar stängt 

Bilagor

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

www.vasa.fi

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs