Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Senaatti-kiinteistöt peruskorjaa Kulttuuritalon tilat Museoviraston käyttöön

Senaatti-kiinteistöt

Senaatti-kiinteistöt peruskorjaa Kulttuuritalon tilat Museoviraston käyttöön

Tiedote.
Julkaistu: 20.09.2012 klo 11:00
Julkaisija: Senaatti-kiinteistöt

Senaatti-kiinteistöt peruskorjaa Sturenkatu 4:ssä sijaitsevan Kulttuuritalon toimistosiiven ja osan kokoussiivestä Museoviraston toimitilaksi. Kulttuuritaloon jäävät myös edelleen toimimaan konserttisali ja ravintolatilat omine aputiloineen.

Veistosmaisena maamerkkinä ympäristöstään erottuva Kulttuuritalo on yksi Helsingin tunnetuimpia rakennuksia. Se rakennettiin 1950-luvulla Suomen Kommunistisen Puolueen päämajaksi, mutta se on toiminut myös lukuisten musiikki- ja elokuvaesitysten, konserttien ja tanssien pitopaikkana.  Kulttuuritalo on yksi arkkitehti Alvar Aallon tärkeimpiä rakennuksia.

Museoviraston toiminnot keskitetään Sturenkadulle

Museoviraston toimitilahanke on jakautunut kolmeen eri vaiheeseen. Loppusyksyllä 2010 valmistuivat Museoviraston käyttöön Sturenkatu 2a:n peruskorjatut tilat ja uusi maanalainen arkistorakennus. Kolmas rakennusvaihe sisältää Kulttuuritalon peruskorjauksen, jonka harjannostajaisia vietetään torstaina 20.9.2012.

Uusien toimitilojen valmistuminen on Museovirastolle merkittävä asia. Sturenkadun toimitiloihin sijoittuvat kaikki viraston Helsingissä sijaitsevat toiminnot museoita lukuun ottamatta. Uusissa tiloissa on työtilat noin 200 henkilölle.

Arkisto- ja tietopalvelut -osasto (Arkisto ja arkeologiset kokoelmat, Kirjasto, Kuvakokoelmat ja Tiedonhallinta) on työskennellyt ja palvellut asiakkaita Sturenkatu 2a:ssa jo viime vuoden alkusyksystä. Nervanderinkatu 13:sta Sturenkatu 4:ään muuttavat vuoden 2013 alkupuolella  Kulttuuriympäristön suojelu -osasto, Kulttuuriympäristön hoito -osasto, tukipalvelut ja pääjohtaja. Uudet tilat mahdollistavat osastojen ja yksiköiden sijoittumisen Museoviraston uuden organisaation mukaisesti.

Museovirastolle peruskorjattavien tilojen laajuus on noin 3 800 brm2 ja kustannusarvio noin 7,5 M€.  Kulttuuritalon kiinteistöyhtiön hallussa olevat tilat peruskorjataan kiinteistöyhtiön ohjelmatoiminnan käyttöön, ja korjattavien tilojen laajuus on 6 100 brm2 ja kustannusarvio noin 10,6 M€.

Suojeltu rakennus taipuu nykyajan vaatimuksiin

Kulttuuritalo on suojeltu Valtioneuvoston päätöksellä, mikä on ohjannut voimakkaasti hankkeen suunnittelua ja toteutusta alusta alkaen. Peruskorjauksessa Kulttuuritalo varustetaan nykyaikaisella talotekniikalla ja myös ohjelmatoiminnan käyttöön tulee uusinta tekniikkaa. Sisätilojen ratkaisut tehdään materiaaleja ja rakenteita säilyttäen ja korjaten. Uusittavien kohtien ja pintojen määrän ja laajuuden on arvioitu jäävän verrattain vähäiseksi. Yksityiskohdissa, materiaalivalinnoissa ja värityksessä noudatetaan alkuperäistä toteutusta.

Konserttisalissa näyttämö palautetaan lähes alkuperäiseen kokoonsa ja akustiikkaa parannetaan lähinnä avattavia sivupaneeleita vähäisessä määrin korjaamalla ja käyttämällä vaimennukseen akustisia tausta- ja sivuverhoja. Salin alaosan kaikki istuimet uusitaan kevyemmiksi siirrettävyyden parantamiseksi.

Kulttuuritalon julkisivujen luonne säilyy hyvin lähellä nykyistä. Muutokset ovat hyvin hienovaraisia, ja niillä pyritään energiatehokkuuden parantamiseen ja rakennuksen elinkaaren pidentämiseen. Ikkunoiden sisäpuitteisiin sovitetaan eristyslasit, mutta muilta osin julkisivut säilyvät ennallaan. Heikkokuntoiset rakennusosat, kuten Sturenkadun sisääntulokatos, joudutaan osittain uusimaan, mutta se tehdään Aallon alkuperäistä suunnitelmaa noudattaen.

Hankkeen rakennuttajana ja kiinteistön omistajana on Kiinteistö Oy Helsingin Kulttuuritalo, jonka Senaatti-kiinteistöt omistaa 100 %:sti.  Peruskorjauksen suunnittelusta vastaa Arkkitehdit  NRT Oy ja pääurakoitsijana toimii Rakennus Oy Antti J. Ahola.

Lisätietoja
Rakennuttajapäällikkö Kalevi Tapiolinna, Senaatti-kiinteistöt, p. 0400 243 247

Yli-intendentti Anita Hyvärinen, Museovirasto, p. 040 128 6181

Tuotantopäällikkö Antti Sarmanne, KOy Helsingin Kulttuuritalo, p. 041 503 0050

Liitteessä on lista peruskorjauksen suunnittelijoista ja tekijöistä.

www.kulttuuritalo.fi

 

Liitetiedostot

Senaatti-kiinteistöt on maanlaajuisesti toimiva liikelaitos, joka valtion sisäisenä työympäristö- ja toimitila-asiantuntijana tuottaa ja tarjoaa tiloja ja niihin liittyviä palveluja valtionhallinnolle. Toimitilojen vuokraus, investoinnit sekä kiinteistöjen ja palvelujen kehittäminen muodostavat liiketoiminnan perustan. Toimintamme perustuu yhteiskuntavastuulliseen liiketoimintaan, hyvään palveluun, pitkäaikaisiin asiakkuuksiin ja kumppanuuteen. Tuomme tilalle ratkaisut. Tutustu toimintaamme verkossa http://yhteiskuntavastuuraportti2011.senaatti.fi

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs