Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Raili Viljakaiselle Lea Piltti -palkinto menestyksellisestä taiteilijanurasta

Suomen Kulttuurirahasto

Raili Viljakaiselle Lea Piltti -palkinto menestyksellisestä taiteilijanurasta

Tiedote.
Julkaistu: 12.05.2014 klo 18:30
Julkaisija: Suomen Kulttuurirahasto

Suomen Kulttuurirahasto on myöntänyt Lea Piltti -palkinnon oopperalaulaja Raili Viljakaiselle monipuolisesta kansainvälisestä ja kotimaisesta ooppera- ja konserttilaulajan urasta. Viljakainen on valloittanut kuulijansa vahvalla eläytymisellään ja tinkimättömällä ammattitaidollaan paitsi keskeisten sopraanoroolien myös nykysävellysten tulkitsijana. Palkinto on 20 000 euroa ja se jaetaan esiintyvälle taiteilijalle, lähinnä laulajalle, jolla on takanaan menestyksellinen kansainvälinen taiteilijanura. Aikaisemmin sen ovat saaneet oopperalaulajat Kim Borg (1992), Anita Välkki (2002) ja Jorma Hynninen (2004) sekä kamarilaulaja Matti Salminen (2009).

Raili Viljakainen aloitti piano- ja lauluopinnot Sibelius-Akatemiassa ja opiskeli laulua myös Roomassa ja myöhemmin Lontoossa. Hänen nimensä tuli Suomessa tunnetuksi vuonna 1976, jolloin hän voitti Timo Mustakallio -laulukilpailun. Vuonna 1977 Raili Viljakainen voitti 1. palkinnon Hollannissa s'Hertogenboschin kansainvälisissä laulukilpailuissa. 1995 hänelle myönnettiin Beniamino Gigli -palkinto Suomessa.

Raili Viljakainen sai  kiinnityksen Württembergin Valtionoopperaan Stuttgartiin vuonna 1978, jossa toimi solistina kymmenen vuotta. Stuttgartissa Viljakaisen ohjelmistoon kuuluivat mm. Mozartin Taikahuilun Pamina, Bizet'n Carmenin Micaëla, Puccinin Turandotin Liù sekä Straussin Ruusuritarin Sophie. Nürnbergin oopperassa hän debytoi Wagnerin Mestarilaulajien Evana.

Savonlinnan Oopperajuhlilla Raili Viljakainen esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1978 debyyttikonsertissaan yhdessä pianisti Ralf Gothónin kanssa. Oopperaharrastajien mieliin hän on jäänyt mm. Taikahuilun monivuotisena Paminana 1980-luvulla. 

Palattuaan Saksasta Suomeen Raili Viljakainen antoi ammattitaitonsa ja saamansa kokemuksen täysipainoisesti suomalaisen musiikkielämän, erityisesti oopperan käyttöön. Suomen Kansallisoopperan solistikunnassa 1988–2008 Raili Viljakaisen tulkintoihin kuuluivat lukuisat keskeiset sopraanoroolit kuten Jevgeni Oneginin Tatjana, Punaisen Viivan Riikka, La Bohèmen Mimì, Otellon Desdemona, Figaron häiden Kreivitär sekä Peter Grimesin Ellen Orford.

Oopperatoiminnan lisäksi Raili Viljakainen on konsertoinut eri orkestereiden solistina sekä lied-laulajana kotimaassa sekä eri puolilla Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Hän on esiintynyt myös Japanissa, Australiassa ja entisessä Neuvostoliitossa. Ohjelmistoon on kuulunut myös monia nykymusiikin säveltäjien teoksia.

Viljakaisen viimeinen konserttiesiintyminen oli elokuussa 2008 Kalevi Ahon Luosto-sinfonian solistina Luostotunturissa Helsingin Kaupunginorkesterin ja Lapin Kamariorkesterin kanssa John Storgårdsin johdolla.

Lea Piltti -palkinnon lisäksi Suomen Kulttuurirahaston Piltti-Killisen rahastosta myönnettiin Lahden ja Turun konservatorioille kummallekin 14 000 euroa jaettavaksi lahjakkaille laulunopiskelijoille apurahoina sekä Kuopion konservatoriolle 28 000 euroa jousisoitinten hankintaan. Rahasto perustuu valtionoopperalaulaja, professori Lea Piltti-Killisen ja johtaja Olavi Killisen lahjoitukseen vuonna 1979.

 

Lisätiedot:

Kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun pääsihteeri Marja-Leena Pétas, 09 6128 1248, mlp@skr.fi

Oopperalaulaja Raili Viljakainen, 040 7153 592, raili.viljakainen@gmail.com

Liitetiedostot

Suomen Kulttuurirahasto on yksityinen säätiö. Se tukee maamme kulttuurielämää myöntämällä apurahoja keskusrahastosta ja 17 maakuntarahastosta tieteen, taiteen ja kulttuurielämän eri aloilla toimiville henkilöille ja yhteisöille. Kulttuurirahastolla on myös omaa kulttuuritoimintaa. Lisätiedot osoitteesta www.skr.fi.

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs