Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Puutarha, jota kasteltiin myös kyynelin

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Puutarha, jota kasteltiin myös kyynelin

Tiedote.
Julkaistu: 23.03.2015 klo 11:21
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Tulevana kesänä Lepaan puutarhamuseon näyttelyssä kävijät pääsevät perehtymään Aino Sibeliuksen puutarhaan. Näyttely on avoinna 22.5.–5.9.2015.

Näyttely Aino Sibeliuksen puutarha tuo esille yhden puutarhan tarinan, mutta samalla se kertoo myös elämäntavasta: omistautumisesta perheelle, työlle – ja kauneudelle.

 

Sibeliusten elämää puutarhan kautta

Kun Ainola rakennettiin, Tuusulaan oli syntymässä suomalaisten taiteilijoitten yhteisö. Tunnin junamatkan päässä oleva Helsinki oli suomenmielisille taiteilijoille ”liian ruotsalainen ja venäläinen”. Samaan aikaan sivistyneistön – varsinkin Järnefeltien – piirissä oli löydetty tolstoilaisuus, joka painotti vaatimattomuutta ja omavaraisuutta; omalla työllä elämistä nimenomaan maaseudulla.

Aino Sibelius suunnitteli Ainolan puutarhan itse ja raivasi sitä kivisestä lepikosta. Puutarha oli 1900-luvun alussa ennen kaikkea hyötypuutarha. Se oli tärkeä osa velkaisen perheen taloutta ja arkea. Monipuolisesti lahjakas Aino hoiti puutarhaa lähes ammattimaisesti kasvattaen taimia ja kokeillen uusia lajeja. Syksyllä runsas sato umpioitiin, mehustettiin ja hillottiin, ja siitä riitti tuttavillekin.

Puutarha antoi ruokaa ja esteettistä nautintoa, mutta myös tärkeän oman tilan hoitajalleen. ”Kun vaan jaksan tehdä työtä (puutarhassa) niin kuin nyt, olen oikein ”hyvässä” kunnossa. Asiat jotka minua levostuttavat eivät silloin saa luonnottomia dimensionia.”

Ainolan puutarhasta kehittyi vuosien kuluessa tuottoisa ja kaunis kotipuutarha. Tontin luonnontilaisessa kielometsässä Jean Sibelius käveli päivittäiset lenkkinsä ja istui katselemassa ympäröivien viljapeltojen lainehdintaa. Isäntä ei osallistunut puutarhanhoitoon, mutta kävi ihastelemassa mm. maanparannusaineeksi tuodun suomudan tuoksua.

Puutarha muutti muotoaan. Kasvimaasta raivattiin tytöille tenniskenttä ja Ainon ikääntyessä puutarhanhoito väheni. Aino ja Jean Sibelius haudattiin toivomustensa mukaan ”Rapalloon”, lempipaikkaansa puutarhassa. Ainon istuttamat omenapuut kukkivat edelleen keväisin haudan lähellä aurinkoisessa rinteessä.

 

Lisätiedot:

Tiina Kaila, FM

tiina.kaila@hamk.fi

Lepaan Puutarhamuseo​

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs