Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Pro Finlandia – Suomen tie itsenäisyyteen. Näkökulma: Saksa, Iso-Britannia, Itävalta ja Unkari

Kansallisarkisto

Pro Finlandia – Suomen tie itsenäisyyteen. Näkökulma: Saksa, Iso-Britannia, Itävalta ja Unkari

Tiedote.
Julkaistu: 09.12.2015 klo 14:00
Julkaisija: Kansallisarkisto

Suomen itsenäistymiseen johtanutta tietä valottavan Pro Finlandia -näyttelysarjan toinen osa aukeaa Kansallisarkistossa 10.12.2015

Näyttely on toinen osa neljän näyttelyn sarjaa, joka esittelee millaisena Suomi, suomalaiset ja Suomen pyrkimykset näyttäytyivät muiden eurooppalaisten maiden silmin maamme itsenäistymistä edeltävinä vuosikymmeninä ja itsenäisyyden alkuvuosina. Näyttelysarja liittyy Suomen sataa itsenäisyyden vuotta juhlistavaan Suomi 100 -hankkeeseen. Kansallisarkistossa joulukuussa aukeava näyttely esittelee Suomen suhteita Saksaan ja Isoon Britanniaan sekä Itävaltaan ja Unkariin.

Suomen asemasta tuli 1800-luvun lopulla poliittinen kysymys – esimerkiksi saksalaiset, brittiläiset, itävaltalaiset ja unkarilaiset tiedemiehet ja kulttuurihenkilöt tukivat Suomea venäläistämiskysymyksessä, mutta valtiollisella tasolla tukea ei annettu, jottei syntyisi vertauksia imperiumien omiin sisäpoliittisiin kysymyksiin. Ensimmäisen maailmansodan sytyttyä Ison-Britannian kiinnostus laimeni, mutta vastapuolella taistellut Saksa rakensi suhteita Suomeen tukeakseen omia sotapyrkimyksiään. Lokakuun 1917 vallankumouksen jälkeen Suomen ja Saksan yhteys oli entistä tiiviimpi ja Saksa ohjaili tilannetta Suomessa aina omaan tappioonsa loppuvuonna 1918 asti. Sen jälkeen Suomi haki uutta kansainvälistä asemaansa ja kääntyi jälleen mm. Ison Britannian puoleen, mutta epävirallisella tasolla suhteet Saksaan säilyivät vahvoina.

Näyttely koostuu alkuperäisasiakirjoista, julkaisuista, valokuvista, maalaustaiteesta ja aikakauden esineistöstä. Näyttelyn keskeisiä teemoja ovat kirjallisuus (erityisesti matkakertomukset), kauppa- ja diplomaattisuhteet sekä työväenliikkeen ja osuustoiminnan tulo Suomeen. Erityistä huomiota saavat jääkäriliikkeen syntyminen Suomessa, naisliike, saksalainen Helsinki sekä näyttelysarjalle nimen antanut Pro Finlandia -kulttuuriadressi. Taiteen saralla huomiota kiinnitetään suomalaisten taiteilijoiden (mm. Jean Sibelius ja Akseli Gallen-Kallela) opintomatkoihin Saksaan, ja arkkitehtuurissa suomalaiseen kansallisromanttiseen arkkitehtuuriin, jossa jugendin ja art nouveaun piirteet yhdistyivät, erityisesti Eliel Saarisen suunnitelmien kautta.

Pro Finlandia. Suomen tie itsenäisyyteen. Näkökulma: Saksa, Iso-Britannia, Itävalta ja Unkari.” -näyttely on avoinna Kansallisarkistossa 10.12.2015–17.6.2016 ti, to, pe klo 10–16, ke klo 10–18. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Kansallisarkisto julkaisee näyttelyn yhteydessä samannimisen Editan kustantaman teoksen.

Kansallisarkistossa esillä olevaa päänäyttelyä täydentää 15 julisteen laajuinen kiertävä näyttely, joka on esillä maakunta-arkistoissa vuoden 2016 aikana. Julistenäyttely on esillä Kansallisarkistossa vuoden 2015 loppuun asti. Lisäksi Kansallisarkistossa on esillä Aue-säätiön, Helsingin kaupungin ja Suomi-Saksa Yhdistysten Liiton yhteistyönä toteutettu saksalaista Helsinkiä esittelevä julistenäyttely.

Lisätietoja:

Pääjohtaja Jussi Nuorteva, jussi.nuorteva@narc.fi, puh. 029 533 7001

Tutkija Pertti Hakala, pertti.hakala@narc.fi, puh. 029 533 7014

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs