Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Pitkä Etappi - Neuvosto-Venäjän vieraana 1932-56 – Fanni Helenius

Kustannusosakeyhtiö Bookcover

Pitkä Etappi - Neuvosto-Venäjän vieraana 1932-56 – Fanni Helenius

Tiedote.
Julkaistu: 24.11.2014 klo 08:15
Julkaisija: Kustannusosakeyhtiö Bookcover

1930-luvun Suomessa elettiin taloudellisessa lamassa. Työttömyys uhkasi työväestöä eikä yhteiskunnan tarjoama tukiverkko ollut nykyisellä tasolla. Suuret yhteiskunnalliset uudistukset olivat vielä tulossa ja poliittinen aktiivisuus oli erilaista kuin tämän päivän Suomessa. Neuvostoliitto oli ollut olemassa vasta vähän yli kymmenen vuotta ja rajan takana vaikutti satoja tai jopa tuhansia maasta sisällissodan aikana paennutta suomalaista. Värväys rakentamaan Neuvostoliittoa oli aktiivista. Jopa sanomalehdissä julkaistiin ilmoituksia, joissa ihmisiä kehotettiin tulemaan rajan taakse rakentamaan työläisten omaa valtiota. Tuhannet suomalaiset tarttuivat kutsuun niin Suomessa kuin myös Atlantin takana, joista molemmista ihmiset lähtivät suurien toiveiden saattelemina matkaan. Kuten nyt myöhemmin tiedämme, ei näiden ihmisten kohtalo ollut kadehdittava.

Pitkä Etappi on koskettava tosikertomus oululaisen Pyykön perheen kohtalosta ja matkasta itäisessä naapurimaassamme. Kesällä 1932 Fanni ja Allan Pyykkö lapsineen päättivät lähteä katsomaan millaista olisi elämä itärajan takana Neuvostoliitossa. Niin moni tuttu ja sukulainen oli jo lähtenyt, ja kirjoittanutkin kuinka hyvin asiat rajan takana työläisten paratiisissa ovat. Pyykön perheen kannustimena lähtöön eivät välttämättä olleet poliittiset mielipiteet vaan halu tarjota lapsille parempi elämä kuin mitä oli mahdollista 30-luvun alun laman kourissa käpristelevässä Suomessa. 

Stalinin ajan Neuvostoliitto ei enää ottanutkaan tulijoita vastaan avosylin, vaan näytti heti pimeämmän puolensa. Rajan ylitystä seurasivat kuulustelut, koko perheen vangitseminen ja kuljetukset leireille. Kaksi pientä lasta mukanaan kaukana rajan takana, oli perheen hylättävä toiveet paluusta kotimaahan. Raskas taival oli kuljettava loppuun saakka. 

Etapiksi sanottiin vankien siirtämistä vankileiriltä toiselle. Etappien mukana kulki Pyykköjen – niin kuin tuhansien muidenkin suomalaisten – tie vankileiriltä ja ”vapailta työmailta” toiselle, aina kaukaisiin Siperian kaupunkeihin saakka.

”Punainen luuta” lakaisi tehokkaasti, eikä Stalinin ajan puhdistuksilta ollut turvassa kukaan, ei myöskään Pyykön perhe lapsineen. Kohta perhe joutuikin erilleen vangitsemisten ja näytösoikeudenkäyntien seuratessa toistaan. Fanni taisteli oikeuksiensa puolesta vankilassa jopa menemällä nälkälakkoon, mutta sekään ei estänyt häntä saamasta pitkää vankeustuomiota. Perhe oli menettänyt yhteyden toisiinsa molempien vanhempien joutuessa vankilaan. Huoli lasten kohtalosta oli muodostua ylitsepääsemättömäksi, mutta vankitoveriensa ja tahdonvoimansa avulla Fanni Pyykkö säilytti elämänhalunsa ja voimansa…

Pitkä Etappi – Neuvosto-Venäjän vieraana 1932-56 on muistelmateos, jossa Ruukista alunperin lähtöisin oleva Fanni Helenius (ent. Pyykkö) harvinaisen eloisasti ja mukaansatempaavasti kertoo järkyttävistä vaiheistaan suuren myllerryksen keskellä. Kirjoittaja muistaa tapahtumat tarkasti ja kuvaa erilaisten ihmisten käyttäytymistä noissa oloissa terävästi. Kaikki yrittivät selviytyä, mutta osa yritti sitä muiden kustannuksella, huomaten kuitenkin pian, että kukaan ei ole turvassa.

Liitetiedostot

Kustannusosakeyhtiö Bookcover

on syntynyt intohimosta kirjoihin; kirjojen lukemiseen, painamiseen, julkaisemiseen ja niiden saattamiseen kaikkien saataville. Bookcoverin tavoite on julkaista erilaisia, meitä sytyttäviä kirjoja, toivoen niiden herättävän kiinnostuksen myös muissa kirjojen ystävissä.

Toisena päätavoitteenamme näemme omakustannekirjojen julkaisijoiden palvelemisen aivan uudella tavalla. Olemme nähneet kuinka arvokkaatkin teokset jäävät ilman lukijoita yksinkertaisesti siksi, että omakustanteen tekijällä ei ole välttämättä välineita, energiaa tai tietoa kuinka myydä teostaan. Tähän Bookcover tuo ensimmäisenä Suomessa ratkaisut, joihin jokaisen omakustannekirjan julkaisijan on helppo tarttua. Bookcover on myös kirjapaino. Vuosikymmenien kokemus kirjojen valmistuksessa tuo varmuutta ja turvaa asiakkaillemme.

 

Lisätiedot:
Kustantaja Vesa Hiltunen
p. 0400 399 318
vesa.hiltunen@bookcover.fi
 
www.bookcover.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs