Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Pirkko Arstilan draama edistää kulttuurimatkailua

Rovaniemen Teatteri

Pirkko Arstilan draama edistää kulttuurimatkailua

Tiedote.
Julkaistu: 24.08.2015 klo 12:45
Julkaisija: Rovaniemen Teatteri

Valtakunnallisen Culture Finland -ohjelman tavoitteena on kehittää matkailu- ja kulttuuritoimijoiden yhteistyötä uusien kulttuurimatkailupalveluiden synnyttämiseksi. Rovaniemellä kehitystyötä tapahtuu käytännössä, kun Rovaniemen Teatteri - Lapin Alueteatteri toteuttaa Kumiseva hanki -musiikkifantasiaa. Teatteri tarjoaa sitä sisällöksi matkanjärjestäjien ja majoittajien tarjontaan niin kotimaisille kuin ulkomaisillekin matkailijoille. Kumisevan hangen on kirjoittanut toimittaja-kirjailija Pirkko Arstila ja säveltänyt Seppo ”Paroni” Paakkunainen.

Kumiseva hanki -hankkeen on käynnistänyt Kansalaisfoorumi Lapin Kulttuurirahaston tuella. Se siirtyi keväällä 2014 Rovaniemen Teatterin tuotannoksi, jota ohjaa Hannu Friman. Friman on teatterialan moniosaaja. Hän on ammatiltaan näyttelijä, ohjaaja, tuottaja sekä kouluttaja ja on luotsaamassa suurtuotantoa ensi-iltaan noidanpäiväksi, marraskuun 13:ksi.

Kumiseva hanki kertoo tarinan lentonoidasta, joka yrittää kaapata vallan, luonnonvoimat ja noitarummun omikseen. Noidan aikomuksia edistää maahisneidon ja tunturipojan rakastuminen, jota tietäjä ja maahisyhteisö eivät katso hyvällä. Lentonoita juonii tietäjän hyökkäämään ja heidän taistelunsa on tuhota Lapin. Äiti maan on puututtava sodankäyntiin, jotta seudulle saataisiin rauha. 

”Tarina on yksinkertaisuudessaan hyvän ja pahan taistelu. Osoitus siitä, että valta saattaa sokeuttaa käyttäjänsä näkemästä seurauksia. Onko ihminen ajattelemattomuuttaan saanut maaemon huutamaan apua, voidaanko maapallo vielä pelastaa? Olemme myös monikulttuurisuuden äärellä. Voivatko maahinen ja ihminen rakastua, miten ympäristö siihen suhtautuu?”, Hannu Friman taustoittaa.

Tarinan vastakkaiset voimat suhtautuvat luontoon päinvastaisin tavoin. Maahiset ja tunturin väki elävät luonnon rytmissä, kun noita joukkoineen antaisi itsekkyyttään ympäristön tuhoutua. Ympäristösanoma tulee esiin näytelmän ylöspanossa. Pukusuunnittelija Elina Vasko on esimerkiksi suunnitellut fantasiadraaman asut uusiomateriaaleista. ”Lähes kaikki puvut ovat kierrätysmateriaaleista. Maailma on täynnä vaatetta ja olen tottunut työskentelemään niin, että on pohja jota muokata. Siten saan nopeimmin toteutettua isolle joukolle ison määrän asuja.”

Esityksen lavastuksen on suunnitellut Jukka Laukkanen, videot ja projisoinnit Riikka Vuorenmaa sekä äänimaailman Taito Kantomaa ja Minna Siitonen. Koreografia on Outi Kallaksen ja musiikit on digitaalisesti luonut Nikopetri Paakkunainen. Sävelet harjoituttaa Minna Siitonen, Anna Laakso ja Kadri Joamets. Draaman solistina esiintyy Aurora Ikävalko ja ilma-akrobaattina Annu Nietula Helsingistä. Heidän lisäkseen lavalle nousee joukko rovaniemeläisiä taiteilijoita. Tuntureiden kansaa esittävät näyttelijät ja muusikko Rovaniemen Teatterista, tanssijat sekä Seitakuoro.

Tuotanto on saanut apuvoimia lappilaisilta oppilaitoksilta. Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan opiskelijat ovat mukana toteuttamassa puvustusta ja videoita. Lapin ammattiopisto avustaa ompelutyössä, kampauksissa ja maskeerauksissa. Lisäksi osa tanssijoista on Lapin Urheiluopiston tanssilinjalta. Esityksen tekemisestä pääsevät osallisiksi myös muutkin lappilaiset taiteilijat ja taiteen harrastajat, kun se leviää kotikaupunkiinsa tekstinäyttelynä, katudraamana ja tulinäytöksinä.

Kumisevan hangen tapahtumapaikkana on Alvar Aallon suunnittelema Lappia-talo, jonka Rovaniemen Teatteri on saanut käyttöönsä neljä vuotta vieneen restauroinnin ja peruskorjauksen jälkeen. Näytökset alkavat 12. marraskuuta ja kestävät 4. maaliskuuta 2016 saakka.


Lisätietoja saat ohjaaja Hannu Frimanilta: 040 5217171, hannu.friman@pp.inet.fi ja Rovaniemen Teatterin markkinoija Kati Kuhalta: 040 7686672, kati.kuha@rovaniemi.fi tai tuottaja Kirsi Jääsköltä: 0400 974702, kirsi-inari.jaasko@rovaniemi.fi. 

Liitetiedostot

Rovaniemen Teatteri–Lapin Alueteatteri tarjoaa laajan valikoiman esityksiä erikoisuutenaan paikallisuus.Sen toimintaa ylläpitää Lapin Alueteatteriyhdistys, jonka jäseninä on 14 Lapin kuntaa. Katsojilla on vuosittain valittavanaan reilut 200 näytöstä lasten- ja musiikkiteatteria, klassikoita ja uutuuksia, komediaa ja draamaa. Monet niistä pohjautuvat lappilaisten kirjailijoiden teoksiin tai alueellisiin aiheisiin. 

Rovaniemen Teatteri on elokuussa 2015 palannut Alvar Aallon Lappia-taloon, joka on läpikäynyt peruskorjauksen ja restauroinnin. Teatterin esityksiä pääsee näkemään talon kolmen näyttämön lisäksi alueteatterin tuomina Lapin kunnissa. Suomen pohjoisimmasta ammattiteatterista saa myös puitteet tilaisuuksien järjestämiseen, koulutusta työyhteisöille sekä työpajoja aikuisille, lapsille ja nuorille.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs