Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Nykytaidetta esittelevä Galleria Harmaa avaa Turussa 21.4.2016

Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala

Nykytaidetta esittelevä Galleria Harmaa avaa Turussa 21.4.2016

Tiedote.
Julkaistu: 13.04.2016 klo 08:30
Julkaisija: Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala

Joonas Sirenin ääniteos aloittaa mediataiteeseen keskittyvän gallerian ohjelman

Vanhalla Suurtorilla Raatihuoneen tiloissa avataan 20. huhtikuuta uusi nykytaiteen näyttelytila Galleria Harmaa. Katutasolla sijaitsevan gallerianmuunneltavuus ja raamit on suunniteltu tarjoamaan näyttelytila mediataiteen teoksille. Galleria Harmaa täydentää Raatihuoneen nykytaiteen esittämiseen keskittyvien tilojen kokonaisuutta. Vanhan Raatihuoneen gallerian kanssa ne tarjoavat tilaa uusia ilmaisumuotoja hyödyntäville ja ajankohtaisia aiheita käsitteleville teoksille.

Galleria Harmaan ohjelman aloittaa kutsunäyttelyiden sarja. Mukana ovat Joonas Siren, Olli Keränen, Mikko Kuorinki, Dave Berg, Anna Estarriola ja Reija Meriläinen.

Ensimmäiseksi esitetään Joonas Sirenin (s.1983) ääni-installaatio ’Can You Hear the Grasshoppers Sing’. Siren on manipuloinut tallentamiaan heinäsirkkojen ääniä tietokoneohjelman avulla. Luonnossa sirkkojen ääni on taajuudeltaan niin korkea, että heiketessään ihmisen kuulo menettää kyvyn havainnoida sitä. Tekniikan suodattaman äänen korkeus vaihtelee korkeasta matalaan: sen hahmottaminen helpottuu tai se karkaa kokonaan aistien ulottumattomiin. Lähes pimeässä galleriatilassa kuuloaisti herkistyy. Kun visuaaliset elementit on karsittu, ääni rakentaa tilaan maiseman.

Toukokuussa galleriassa on esillä Olli Keräsen (s. 1979) videoteos, joka on tehty yhteistyössä tanssijan ja äänisuunnittelijan kanssa. Heinäkuussa Harmaassa avataan Mikko Kuoringin (s. 1977) näyttely. Kuorinki tarttuu teoksissaan arkipäivän materiaan; liikkuva kuva tai ääni voi olla yksi elementti installaation muiden esineiden joukossa. Dave Bergin (s. 1981) elokuussa esitettävä videoteos on animaatio. Tietokoneavusteisen animaation keinoin on mahdollista erkaantua yhä kauemmaksi reaalimaailmasta. Syksyllä galleriassa avataan Anna Estarriolan (s. 1980) näyttely. Hänen mediainstallaatioissaan liikkuva kuva yhdistyy kolmiulotteiseen pintaan, mutta myös esitystaiteet ja teknologia ovat keskeisiä Estarriolan työskentelyssä. Vuoden 2016 ohjelman päättää Reija Meriläinen (s. 1987). Meriläinen kokoaa installaatioita, joissa katsojan kehollinen läsnäolo on oleellinen osa näyttelykokemusta.

Ohjelman on koonnut Wäinö Aaltosen museon tutkija, kuraattori Piia Oksanen. Vanhan Suurtorin galleriat ovat Turun museokeskuksen hallinnoimia.

Jatkossa näyttelyajat tulevat avoimeen hakuun. Haku julkistetaan syksyllä 2016.

Ohjelma 2016
21.4.–22.5. Joonas Siren                              
27.5.–3.7. Olli Keränen
8.7.–14.8. Mikko Kuorinki
19.8.–25.9. Dave Berg                                   
30.9.–6.11. Anna Estarriola                         
11.11.–31.12. Reija Meriläinen                       

Lisätiedot
Piia Oksanen, tutkija
puh. 040 637 1023, piia.oksanen@turku.fi
Turun museokeskus, Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala

turku.fi/vanha-suurtori/galleriat
facebook/Vanhan-Suurtorin-Galleriat Turku
Instagram galleriatsuurtorilla

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs