Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Nukketeatteriesitys syntyi sotaa pakenevan kertomuksista

Turun ammattikorkeakoulu

Nukketeatteriesitys syntyi sotaa pakenevan kertomuksista

Tiedote.
Julkaistu: 09.10.2015 klo 11:44
Julkaisija: Turun ammattikorkeakoulu

Nukketeatteriopiskelija Jenni Rutasen taiteellinen opinnäytetyö yhdistelee visuaalista nukketeatteria, lavasteprojisointeja ja musiikkia. Tarina pohjautuu kohtaamiseen pakolaisen kanssa.

Jenni Rutanen opiskelee Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiassa viimeistä vuotta nukketeatteria. Esitys "ASKMEANYTHING - Tarina onnekkaille” on hänen taiteellinen opinnäytetyönsä. Projektin alkusysäys ajoittuu vuosien taakse.

– Tapasin useita vuosia sitten ihmisen, joka oli Talibanin vainojen takia joutunut jättämään maansa. Perhe oli tapettu, ja onnekas sattuma oli pelastanut hänet, Rutanen muistelee.

– Teos pohjaa demoversioon, jonka teimme jo vuosi sitten yhteistyössä Maria-Elina Koivulan kanssa. Esityksen keskiössä nähdään sodan keskellä oleva lapsi, joka joutuu eroon perheestään.

Visuaaliset elementit ovat esityksen kantava voima. Rutasen mukaan teos alkoi konkretisoitua niiden kautta.

– Aloimme luomaan näyttämökuvia, jotka liittyivät mielissämme olleisiin aiheisiin. Käsikirjoitus, joiksi kohtaukset muuttuivat ajan myötä, on peräisin yhdessä vietetystä ajasta: ajatusten, nukkien ja videoiden järjestelystä, Rutanen kertoo.

Tulkinnanvapaus jää katsojalle

Voimakkaat näyttämökuvat yhdistyvät teoksessa viime päivien uutiskuviin ja vallitsevaan kaaokseen. Rutanen kuitenkin toivoo, että esitystä voidaan katsoa ilman ajankohtaispoliittista painolastia.

– Teos koskettaa ja liikuttaa, ja läpi näkyy aidot ihmiset. Esitys perustuu visuaalisuuteen ja musiikkiin, ja niiden kautta katsojalle jää tulkinnanvapaus tapahtumista, Rutanen painottaa.

Esityksessä on läsnä kuolema ja äärimmäiset tilat. Tarkoituksena on tuottaa katsojalle kokemuksia tunteen tasolla ja herättää ajattelemaan.

– Kun kohtaa todellisen avun tarpeessa olevan ihmisen, kyse ei ole enää asiasta, jonka voi ohittaa. Se koskettaa henkilökohtaisemmin ja tulee osaksi elämääsi. Esitys on aina itselleni parhaimmillaan samankaltainen kokemus, Rutanen kertoo.

”ASKMEANYTHING - Tarina onnekkaille” Turun AMK:n Taideakatemian Köysiteatterissa (Linnankatu 56) to 15.10. alkaen.

To 15.10. klo 19
Ma 19.10. klo 19
Ti 20.10. klo 19
Ke 21.10. klo 19

Kesto: n.30min
Liput ovelta: 5€/2€, vain käteisellä.
Paikkavaraukset: lippuvaraukset@turkuamk.fi

Ohjaus, videoprojisoinnit, nukenrakennus: Jenni Rutanen
Lavalla: Maria-Elina Koivula, Heikki Tolin
Musiikki: Marko Syrjäläinen, Antti Saarinen

Lisätiedot:

Jenni Rutanen

jenni.rutanen@gmail.com

p. 0400 548056

 

 

Turku on paras opiskelukaupunki. Turun ammattikorkeakoulu on 10 000 osaajan yhteisö – tulevaisuuden teknillinen korkeakoulu ja hyvinvoinnin kehittäjä. Koulutamme käytännön huippuosaajia. #ExcellenceInAction

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs