Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Naistenpäivän juhla Helsingin yliopiston päärakennuksen juhlasalissa 8.3.2013 kello 16.00

Naisjärjestöjen Keskusliitto

Naistenpäivän juhla Helsingin yliopiston päärakennuksen juhlasalissa 8.3.2013 kello 16.00

Kutsu.
Julkaistu: 20.02.2013 klo 12:24
Julkaisija: Naisjärjestöjen Keskusliitto

Tervetuloa viettämään Kansainvälisen naistenpäivän juhlaa Helsingin yliopiston päärakennuksen juhlasaliin perjantaina 8.3.2013 kello 16.00

Helsingin yliopiston päärakennus, Aleksanterinkatu 5, Helsinki

Naistenpäivän juhlan teemana on naisiin kohdistuva väkivalta. Juhlassa kuullaan perinteinen Helvi Sipilä –luento, jonka pitää yliopistonlehtori Elina Penttinen Tampereen yliopistosta. Penttisen puheenvuoro käsittelee naisia muutoksen voimana post-konfliktialueilla. Naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta on aikamme suurimpia globaaleja ihmisoikeusrikkomuksia. Emme kuitenkaan saa jäädä kiinni tähän usein spektaakkelimaiseen väkivaltaan, sillä suuntaamalla katseemme vain kärsimykseen ja eriarvoisuuteen suljemme silmämme naisten toimijuuden huomioimiselta ja asetamme heidät passiivisen uhrin asemaan. Sen sijaan meidän tulee systemaattisesti tutkia sitä, miten naiset ja tytöt selviytyvät, toipuvat ja rakentavat elämäänsä ja yhteisöään uudelleen haastavista olosuhteista ja koetusta väkivallasta huolimatta. Tutkimalla voimme löytää uusia tapoja, miten hyvinvointia ja vahvaa toimijuutta voidaan edelleen kasvattaa. Penttinen uskoo, että tämä on tehokas tie muutokseen naisten oikeuksien lisäämiseksi ja väkivallan vähentämiseksi.

Väkivallan tutkimisen vaikeudesta puhuu Helsingin yliopiston edustajana professori Johanna Niemi.  Hän on tutkinut mm. sitä, miten sukupuoli tulisi ottaa huomioon väkivallan tutkimuksessa. Riittääkö, että väkivaltaa ja rikollisuutta koskevat tilastot sisältävät sukupuolen mukaisen erittelyn, kuten tasa-arvon valtavirtaistamisen myötä tulisi tapahtua? Tilastot kertovat, että väkivalta on vahvasti sukupuolittunutta – miehet kohtaavat väkivaltaa yleisillä paikoilla ja tuttavien seurassa, naiset yksityisissä tiloissa, erityisesti kotona. Väkivallan tutkimuksesta syntyneessä debatissa on toisaalta vaadittu pitäytymistä väkivallan syiden (tilasto)analyysissa, toisaalta puolustettu väkivallan ja sukupuolen yhteyksien ymmärtämystä lisäävää tutkimusotetta. Kohtaamme väkivaltatutkimuksessa selittämisen ja ymmärtämisen välisen jännitteen.

Tilaisuuden alussa näytetään kuvataiteilija Anna Nykyrin vuonna 2011 ohjaama dokumenttifilmi Viisi fragmenttia empatian luonteesta. Helsingin yliopiston tervehdyksen tuo 1. vararehtori Ulla-Maija Forsberg ja päätöspuheen pitää Naisjärjestöjen keskusliiton hallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila.

Lisäksi ohjelmassa on jazzhenkistä musisointia, josta vastaavat berliiniläinen laulajatar Pascal von Wroblewsky ja pianisti Reinmar Henschke.

Ohjelman jälkeen tarjolla on kahvibuffet, jonka äärellä voimme vaihtaa kuulumisia, verkostoitua ja viihtyä. Voit ottaa ystäväsi mukaan. Ovet Helsingin yliopistoon aukeavat kello 15.30 ja tilaisuus päättyy kello 19. Juhlaan on vapaa pääsy.

Tilaisuuden järjestävät Helsingin yliopisto, Helsingin yliopiston Alumni ry, Suomen UN Women - Finlands UN Women ry ja Naisjärjestöjen Keskusliitto - Kvinnoorganisationernas Centralförbund ry.

Lämpimästi tervetuloa! 

Vuonna 1911 perustettu Naisjärjestöjen Keskusliitto on sukupuolten välistä tasa-arvoa edistävien naisjärjestöjen kattojärjestö ja yhteistyöfoorumi. Keskusliitto yhdistää eri alojen toimijoita tavoitteelliseen työhön tasa-arvoisemman yhteiskunnan aikaansaamiseksi ja on kansainvälisesti aktiivinen toimija. Naisjärjestöjen Keskusliittoon kuuluu 61 jäsenjärjestöä, joissa on yhteensä yli 400 000 jäsentä.

www.naisjarjestot.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs