Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Myrsky! Muistitiedon keruu rajuilmakokemuksista alkaa

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Myrsky! Muistitiedon keruu rajuilmakokemuksista alkaa

Tiedote.
Julkaistu: 25.01.2016 klo 09:26
Julkaisija: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Mieletön näytös viimeyönä: juhlailotulituksen jälkeen veitsellä leikaten tyyni sää muuttui hirmumyrskyksi. Taivaanranta salamoi, myrskytuuli puhalsi puut vaakatasoon, järven myrskyaallokoksi. Lasitettu parveke tulvi vettä, sähköt katkesivat. Rannalla kirkuen juoksevia ihmisiä, kaatuilevia puita, järvellä ilotulitusta ihailleita veneilijöitä ja höyrylaivamatkustajia, jotka olivat kirjaimellisesti merihädässä. Yksi laiva ajoi päin kävelysiltaa, toinen ei pystynyt rantautumaan. Pelotti. (Asta Savonlinnassa 29.7.2010)

Muistatko Astan, Veeran, Lahjan ja Sylvin? Entä Maurin, Tapanin ja Einon? Riehuuko jokin myrsky vieläkin muistoissasi?

Myrskyt ovat aina kiehtoneet ja pelottaneet ihmisiä. Ilmastonmuutoksen pelätään aiheuttavan tulevaisuudessa yhä enemmän säätilan ääri-ilmiöitä, myös Suomessa. Luonnonvoimat horjuttavat hallinnan tunnettamme ja saavat aikaan henkilö- ja taloudellisten vahinkojen lisäksi voimakkaita tunnereaktioita, toisinaan jopa yliluonnollisen kokemuksia. Myrskykokemukset säilyvät muistissamme ja tulevat esiin arkipuheessa, sosiaalisessa mediassa, ääni- ja kuvatallenteissa ja tiedotusvälineissä. Rajuilmoihin liittyvät kokemukset tuottavat aktiivista ja elävää kerrontaa: myrskyt jatkuvat pitkään elämyksellisinä muistoissa ja kahvipöytäkeskusteluissa.

Liittyvätkö myrskyt oman elämäsi tapahtumiin ja kokemuksiin? Mitä seurauksia niistä on ollut sinulle, läheisillesi tai ympäristöllesi? Kirjoita meille omista tai kuulemistasi myrskykokemuksista. Kerro, missä ja milloin myrsky iski, mitä seurauksia sillä oli ja kenen kokemuksia kuvaat. Voit myös lähettää kuvia ja videoita koetuista myrskyistä.

Keruun järjestävät valtakunnallinen metsäkulttuurin erikoismuseo Lusto – Suomen Metsämuseo (www.lusto.fi) ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Aineistoa tullaan mahdollisesti hyödyntämään Myrsky-aiheisessa näyttelyssä ja/tai julkaisussa.

Tiedotamme keruun tuloksista lokakuussa 2016. Kaikkien vastanneiden kesken arvomme kirjapalkintoja.

Lisätietoja:
Reetta Karhunkorva, reetta.karhunkorva@lusto.fi, 050 328 9644 ja
SKS:n arkisto, keruu@finlit.fi, 0201 131 240

Vastausohjeet: www.finlit.fi/myrsky

____________________________________________________________________________________________________

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, SKS on vuonna 1831 perustettu tieteellinen seura ja kulttuurijärjestö: tutkimuslaitos, humanistisen tiede- ja tietokirjallisuuden kustantaja, suullisen ja kirjallisen kulttuurin arkisto ja tieteellinen erikoiskirjasto sekä kirjallisuuden viennin ja kääntämisen tukija. Seuraan kuuluu runsaat 3 000 jäsentä ja sen palveluksessa työskentelee tällä hetkellä lähes sata henkeä. www.finlit.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs