Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Mestarillisen Stonerin kirjoittajan uudelleen löydetty Butcher's Crossing on hienovireinen lännenromaani

Bazar Kustannus Oy

Mestarillisen Stonerin kirjoittajan uudelleen löydetty Butcher's Crossing on hienovireinen lännenromaani

Tiedote.
Julkaistu: 25.02.2016 klo 08:15
Julkaisija: Bazar Kustannus Oy

Amerikkalainen John Williams nousi postuumisti kuuluisuuteen uudelleen julkaistun, akateemiseen maailmaan sijoittuvan Stoner-romaaninsa myötä. Nyt suomeksi ilmestyvä Butcher's Crossing kunnioittaa lännentarinan perinteitä mutta on kerronnaltaan yhtä vavahduttava kuvatessaan pelkistetysti ja hienovireisesti nuoren miehen aikuistumista luonnonvoimien keskellä. Teos ilmestyi alun perin 1960, mutta Stonerin tavoin se on saavuttanut menestyksensä maailmalla vasta nyt.

 

Kansas, 1873. Nuori Will Andrews jättää yliopiston kesken ja saapuu länteen Butcher’s Crossingin kylään. Hän haluaa kokea Ralph Waldo Emersonin innoittamana alkuperäisen suhteen luontoon, mutta kovapintaisten miesten kansoittama onnenonkijoiden kaupunki vaikuttaa tylyltä. Andrews tutustuu pian mieheen, joka saa hänet vakuuttuneeksi Coloradon vuoristossa majailevasta valtavasta biisonilaumasta, jota kukaan ei ole löytänyt.

 

Neljän miehen uhkarohkea retkikunta lähtee matkaan preerian halki. Raskas matka saa kuin saakin täyttymyksensä, kun miehet jäljittävät vuoristossa biisonilauman ja pääsevät tappamisen makuun. Ajantaju unohtuu, ja talvi pääsee yllättämään miehet.

 

Butcher’s Crossing on asetelmaltaan klassinen kasvuromaani nuoresta miehestä, joka saapuu villiin länteen etsimään ihannoimaansa luontoa ja itseään. Williamsin käsissä tarina kasvaa kirvelevän tarkaksi kuvaukseksi ihmisen käyttäytymisen konemaisesta mielettömyydestä. John Williams kirjoitti teoksensa Vietnamin sodan kynnyksellä, ja Butcher’s Crossing on luettavissa myös kertomuksena Yhdysvalloista, nuoresta maasta, joka pyrkii eteenpäin vaikka väkivalloin, seurauksista välittämättä.

 

”Karski ja periksiantamaton mutta hillitty – Butcher’s Crossing tasoitti tietä Cormac McCarthylle. Kenties ensimmäinen ja paras uudelleen kirjoitettu lännentarina.”

The New York Times Book Review

 

Teksasissa syntynyt John Williams (1922–1994) valmistui tohtoriksi Missourin yliopistosta, työskenteli kirjailijana ja runoilijana sekä toimi tutkijana ja opettajana Denverin yliopistossa. Hän oli yksi luovan kirjoittamisen opetuksen uranuurtajista ja kirjoitti kaikkiaan neljä romaania, joista Augustus palkittiin National Book Awardilla 1973. Stoner ilmestyi alun perin 1965, mutta nousi maailmanmaineeseen vasta uudelleenjulkaisun myötä, ja sai vuoden 2013 Waterstone Book of the Year -palkinnon. Bazar julkaisi teoksen suomeksi viime vuonna, ja se palkittiin parhaana käännöskirjana suomalaisten kirjabloggareiden Blogistanian Globalia -äänestyksessä.

 

John Williams
Butcher's Crossing
Alkuteos Butcher's Crossing
Suomennos Ilkka Rekiaro
Sidottu, 334 sivua | ISBN 978-952-279-207-5 | Kirjastoluokka 84.2
Saatavilla myös e-kirjana
Ilmestymispäivä 25.2.2016

 

Painokelpoiset kuvat kirjan kannesta ja kirjailijasta

 

Arvostelukappaleet ja lisätiedot: tiedottaja Minttu Nikkilä, Bazar Kustannus Oy, tiedotus@bazarkustannus.fi, 0400 298 193

 

Bazar Kustannus Oy on osa pohjoismaista Bazar Publishers -kustantamoryhmää.
www.bazarkustannus.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs