Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Loitsuin, arvoituksin ja sananparsin kohti Kalevalanpäivää

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Loitsuin, arvoituksin ja sananparsin kohti Kalevalanpäivää

Tiedote.
Julkaistu: 06.02.2014 klo 09:41
Julkaisija: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran uutuuskirjat Loitsun mahti, Vanhoja arvoituksia ja Parempi pyy – Sananparsiopas tuovat kansanperinnettä arkistojen kätköistä kaiken kansan ulottuville. Nykylukijalle ne avaavat menneiden sukupolvien maailmankuvaa ja herättävät huomaamaan, miten perinne on muuttunut ja elää ajassamme.

 

”Oletkos kiihtynyt kiroista tahi saastunut sanoista?”

Henni Ilomäen kirjoittama Loitsun mahti johdattaa lukijan salaperäiseen ja rikkaaseen maailmaan, jossa vuosisatojen ajan on sanan voimalla parannettu vaivoja, nostatettu lempeä, varmisteltu kala- ja metsästysonnea sekä haettu voimaa syntymän hetkellä.

Loitsujen tehon on uskottu piilevän sanoihin latautuneessa voimassa eli väessä. Loitsut eivät ole mystiikkaa, vaan ne nojaavat kansanuskon kannalta loogiseen maailmankuvaan. Loitsun mahti -kirja esittelee kalevalamittaisten loitsujen muotoa ja kieltä, loitsujen käyttäjiä ja kuulijoita sekä loitsujen heijastamia käsityksiä, joista monet ovat kansainvälistä perua.

 

” Lampaita lato täynnä, kaikki vallan valkosia. – Hampaat suussa”

Arvoitukset kertovat ihmisten kekseliäisyydestä kuvata tuttuja asioita, ne voivat olla suorasukaisuudessaan myös karun arkisia ja joskus kaksimielisiä. Arvaajan on aina syytä olla varuillaan, sillä vastaus on usein aivan muuta kuin mitä ensi alkuun kuvittelee. Vanhoja arvoituksia sisältää perinnetekstien lisäksi arvoitusten maailmaan johdattelevan esipuheen sekä outojen sanojen selitysosan. Teoksen on koonnut  folkloristiikan professori emerita Annikki Kaivola-Bregenhøj.

 

“Sitä tottuu vaikka jiätä takapuolessa pitämään.”

 Sananparret ovat puheen mausteita tai tosilta kuulostavia kiteytyksiä, joilla on usein viimeisen sanan asema. Ne ovat arkisista tilanteista ponnahtaneita viisauksia, inhimillisiä möläytyksiä ja absurdeja hengentuotteita. Vanhat lausahdukset elävät myös uusina luomuksina ja värittävät nykyistä puhekulttuuriamme.

Outi Lauhakankaan kirjoittaman Parempi pyy -kirjan sananparret ovat löytyneet perinnearkistojen kortistoista, internetin keskustelupalstoilta ja kadun vilinästä. Aiheen mukaan kootun sananparsioppaan teemoja ovat mm. työ, laiskuus, kiire, raha, onni, kateus, vieraanvaraisuus ja hyvät neuvot.

 

Arvostelukappaleiden tilaukset ja lisätiedot:

tiedottaja Minttu Nikkilä, minttu.nikkila@finlit.fi, 040 736 1313


www.finlit.fi/kirjat
www.twitter.com/skskirjat
www.facebook.com/suomalaisenkirjallisuudenseura

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, SKS on vuonna 1831 perustettu tieteellinen seura ja kulttuurijärjestö: tutkimuslaitos, humanistisen tiede- ja tietokirjallisuuden kustantaja, suullisen ja kirjallisen kulttuurin arkisto ja tieteellinen erikoiskirjasto sekä kirjallisuuden viennin ja kääntämisen tukija. Seuraan kuuluu runsaat 3 000 jäsentä ja sen palveluksessa työskentelee tällä hetkellä lähes sata henkeä. www.finlit.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs