Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Lappeenrannan maakuntakirjaston lainausluvut nousivat

Lappeenrannan kaupunki

Lappeenrannan maakuntakirjaston lainausluvut nousivat

Tiedote.
Julkaistu: 04.02.2015 klo 08:00
Julkaisija: Lappeenrannan kaupunki

Lappeenrannan maakuntakirjaston lainausluvut nousivat 2014 edellisvuoteen verrattuna: kirjasto saavutti jälleen jo vakiintuneen yli miljoonan lainan tasonsa vuoden 2013 jälkeen, jolloin kaikki Lappeenrannan ja koko Etelä-Karjalan Heili-kirjastot olivat suljettuina marraskuun ajan. 

Lappeenrannan maakuntakirjaston kaikista toimintapisteistä lainattiin vuonna 2014 yhteensä 1 037 239 lainaa, nousua edellisvuoteen + 13,2 %. Lainoja asukasta kohden kertyi 14,3 lainaa/asukas. Luvussa on mukana kaikki aineistolajit. 

− Vuosi 2013 ei ole täysin vertailukelpoinen, koska kirjastot olivat kuukauden kiinni. Vuonna 2012 kirjastojen yhteenlasketut lainausluvut sekä lainat asukasta kohden olivat lähes samat kuin vuonna 2014, joten voi sanoa, että kirjasto on säilyttänyt edelleen erittäin hyvin asemansa ja käyttäjänsä, kertoo kirjastotoimenjohtaja Päivi-Linnea Pötry

Pääkirjaston lainausluvut nousivat vuoteen 2013 verrattuna + 5,4 %, mutta jäivät vuoden 2012 tasosta. Selvä syy-yhteys löytyy pääkirjastoa ympäröivien rakennustyömaiden aiheuttamasta pysäköintiongelmasta. Osa pääkirjaston asiakkaista siirtyi käyttämään lähikirjastojen palveluita. Tilanteen voi olettaa tasoittuvan nyt, kun P-Pormestari-pysäköintitalon laajennus Vapaudenaukiolla on valmistunut ja pysäköintitilaa on runsaasti. 

Pötryn mukaan kaikkien lähikirjastojen lainausluvut nousivat merkittävästi. Lainauslukujen reilusta noususta johtuen suurimmat lähikirjastot saavuttivat takavuosien tapaan yli 100 000 vuosilainamäärän: Sammonlahti (110 147 lainaa), Lauritsala (104 764 lainaa) ja Joutseno (102 502 lainaa). 

− Nousu ei johtune pelkästään pääkirjaston pysäköintiongelmista, vaan se lienee myös osoitus siitä, että lähipalveluja tarvitaan ja arvostetaan. Vain Nuijamaan kirjasto muodosti poikkeuksen pienellä pudotuksellaan. 

Lähikirjastoista eniten lainauksiaan ja kävijämääriään kasvatti Korvenkylän kirjasto (lainat + 40,4 %, kävijät + 45,6 % ). Korvenkylän kirjastoon eivät ole vaikuttaneet pääkirjaston pysäköintiongelmat, vaan uudet kauniit ja viihtyisät tilat päiväkodin, koulun ja neuvolan yhteydessä. 

Kirjastoauton reititystä on uusittu ja ajopäivää pidennetty, mikä näkyy selkeästi kirjastoauton lainauslukujen nousuna. Kirjastoauto Willityksen lainat nousivat + 43,4 % = 56 324 lainaa. Nousu on todella huomattava, vaikka sitä vertaisi vuoden 2012 ja sitä edeltäneiden vuosien lainauslukuihin. Investointi kolme vuotta sitten liikennöintinsä aloittaneeseen kirjastoautoon on osoittanut tarpeellisuutensa. 

Kirjastoista on tullut merkittäviä tapahtumakeskuksia 

Lappeenrannan kirjastoissa järjestettiin vuonna 2014 yhteensä 594 tapahtumaa, joista kirjattiin 12 185 osallistujaa. Määrä ylitti jälleen kaikki tavoitteet, ja on vuosi vuodelta lisääntynyt. Tapahtumabudjetti maakuntakirjaston kokonaisbudjetista on hyvin pieni, mutta sillä on saatu paljon värikästä toimintaa aikaan.

Kirjaston tapahtumakirjo on monipuolinen. Kirjasto tuottaa omana tuotantonaan yhteistyössä yhteistyökumppaneidensa kanssa runsaasti tapahtumia sekä tarjoaa myös monenlaisille toimijoille paikan toteuttaa yleisötapahtumia kaikenikäisille.

− Kynnystä kirjaston tapahtumiin ei ole ollenkaan, sillä kaikki kirjaston tarjoamat tapahtumat ovat yleisölle maksuttomia, muistuttaa Pötry. 

Myös vuodelle 2015 on tiedossa paljon mielenkiintoisia tapahtumia, joista tiedotetaan aktiivisesti kirjaston verkkosivuilla ja muussa mediassa. 

Liitetiedot:

Eniten lainatut 2014
Tapahtumat ja osallistujat 2014
Vuosilainaus 2014
Eniten lainatut nuotit ja partituurit, musiikkiosaston dvd- ja blu-ray-levyt 2014

Lisätietoja:

Kirjastotoimenjohtaja Päivi-Linnea Pötry, puh. 040 594 9856
paivi-linnea.potry@lappeenranta.fi

Aikuisten tapahtumat ja palvelut, lähikirjastot
Leena Priha, puh. 040 718 7688

Lasten ja nuorten tapahtumat ja palvelut, autokirjasto
Päivi Oikkonen, puh. 040 826 7558

Musiikkipalvelut
Helena Aflecht, puh. 040 809 9385

Liitetiedostot

Lappeenranta on kansainvälinen yliopisto- ja matkailukaupunki logistisesti merkittävällä alueella Kaakkois-Suomessa, EU:n ja Venäjän rajalla. Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT), innovatiivinen toimintaympäristö, osaava työvoima ja hyvät verkostot helpottavat kansainvälisen liiketoiminnan aloittamista ja laajentamista noin 73 000 asukkaan kaupungissa. Lappeenrannan saavutettavuus on erinomainen kansainvälisen lentokentän ansiosta. Saimaan rannalla sijaitsevassa kaupungissa arvostetaan ympäristön puhtautta ja asuinalueiden viihtyisyyttä. www.lappeenranta.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs