Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Kulttuurirahaston E.J. Vehmas -palkinto kuvataidekriitikko Leena Kuumolalle

Suomen Kulttuurirahasto

Kulttuurirahaston E.J. Vehmas -palkinto kuvataidekriitikko Leena Kuumolalle

Tiedote.
Julkaistu: 15.08.2014 klo 11:00
Julkaisija: Suomen Kulttuurirahasto

LEHDISTÖTIEDOTE, JULKAISUVAPAA PE 15.8. KLO 11

E.J. Vehmas -palkinto Leena Kuumolalle

Suomen Kulttuurirahaston E.J. Vehmas -palkinto (15 000 euroa) myönnetään 15.8.2014 Helsingin Taidehallissa kuvataidekriitikko Leena Kuumolalle.

Leena Kuumola (s. 1958) on monipuolinen kuvataidekriitikko. Hän kirjoittaa molemmilla kotimaisilla kielillä, ja hänen foorumejaan ovat olleet mm. Hufvudstadsbladet, Turun Sanomat, Taide-lehti sekä verkkolehti Kiiltomato. Kuumola on myös kirjoittanut ja kääntänyt lukuisia näyttelyluetteloiden tekstejä.

Leena Kuumola kirjoittaa selkeästi ja yleistajuisesti kuvataiteen vaikeista ja monimutkaisistakin ilmiöistä. Hän on perehtynyt syvällisesti paitsi taiteen perinteisiin lajeihin myös uudempiin taidemuotoihin kuten käsite- ja yhteisötaiteeseen, esitysmuotoisiin teoksiin sekä video- ja mediataiteeseen.

Kriitikon työssään Leena Kuumola noudattaa selkeästi omaa linjaansa. Hän arvioi taidetta välittämättä valtavirroista ja julkisuuden esiin nostamista trendeistä. Hän ei pelkää käsitellä myöskään taiteen eettisiä kysymyksiä, mikä tämän päivän kuvataidekritiikissä on kohtalaisen harvinaista.

Oman kriitikon linjan perustana Kuumolalla on vahva henkilökohtainen suhde nykytaiteeseen. Yhtenä kivijalkana tässä suhteessa on yli kymmenen vuoden kausi (1992–2005), jolloin Kuumola veti omaa galleriaa ensin Tukholmassa ja sitten Helsingissä. Niiden ohjelmistoon kuului perinteestä poikkeavia ja taiteidenvälisiä näyttelyitä: käsitetaidetta, installaatioita, kokeellista lyhytelokuvaa, musiikkia ja teatteria.

Huomionarvoinen on myös Leena Kuumolan opettajan työ. Hän on pitänyt kursseja paitsi taideoppilaitoksissa myös teatterikorkeakoulussa.

Suomen Kulttuurirahaston E.J. Vehmaksen palkinto jaetaan ansioituneelle taidearvostelijalle, erityisesti kuvataidearvostelijalle, hakemuksetta vähintään joka kolmas vuosi. Palkinnolla halutaan kunnioittaa professori E.J. Vehmaksen (1902–1980) elämäntyötä taidearvostelijana. Palkinnon ovat aiemmin saaneet mm. Lars Saari, Juha Heikki Tihinen, Otso Kantokorpi, Hannu Castren ja Jonni Roos.

Palkinto jaetaan Helsingin Taidehallissa pe 15.8. klo 11 Hilma af Klint - Abstraktin edelläkävijä -näyttelyn lehdistötilaisuuden yhteydessä.

 

Lisätiedot:

Suomen Kulttuurirahasto, Ira Westergård, puh. 040 834 8898, iw@skr.fi

Leena Kuumola, puh. 050 533 9738

E.J. Vehmas -palkintolautakunnan puheenjohtaja, Suomen arvostelijain liiton puheenjohtaja Elisabeth Nordgren, puh. 040 588 6974

http://www.skr.fi/fi/kulttuuritoiminta/palkinnot-ja-mitalit/keskusrahaston-palkinnot/e-j-vehmaksen-rahaston-palkinnot

Suomen Kulttuurirahasto on yksityinen säätiö. Se tukee maamme kulttuurielämää myöntämällä apurahoja keskusrahastosta ja 17 maakuntarahastosta tieteen, taiteen ja kulttuurielämän eri aloilla toimiville henkilöille ja yhteisöille. Kulttuurirahastolla on myös omaa kulttuuritoimintaa. Lisätiedot osoitteesta www.skr.fi.

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs