Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Kirjastokonsortio Aleksandria – suomalainen tiedekirjallisuus avoimeksi verkkoon

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Kirjastokonsortio Aleksandria – suomalainen tiedekirjallisuus avoimeksi verkkoon

Tiedote.
Julkaistu: 18.08.2016 klo 13:28
Julkaisija: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Kirjastokonsortio Aleksandria on Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS) ja Helsingin yliopiston kirjaston pilottihanke, jossa saatetaan suomalaista tiedekirjallisuutta verkon kautta avoimesti kaikkien luettavaksi.

Tervetuloa Books, Libraries and Open Access -seminaariin 29.8. klo 9.30 SKS:n juhlasaliin (Hallituskatu 1, Helsinki). Seminaarissa esitellään avoimen verkkojulkaisemisen malleja tiedekirjankustantamisessa. Seminaariohjelma. Seminaariin voi osallistua myös verkossa.

Kirjastokonsortio Aleksandria tarjoaa kirjastoille erinomaisen mahdollisuuden tulla mukaan kehittämään suomalaiseen tiedekirja-ekosysteemiin sopivaa avoimen verkkojulkaisemisen (open access) rahoitusmekanismia.

Avoin verkkojulkaiseminen on kansallisesti ja kansainvälisesti tunnustettu avointa tiedettä tukeva julkaisumuoto. Kehityksestä hyötyvät kaikki tieteen sidosryhmät: tutkijat, yliopistot ja tutkimuslaitokset, tutkimusrahoittajat, kansalaisyhteiskunta ja etenkin kirjastot.

  • Avoimet tiedekirjat ovat heti julkaisupäivänään vastikkeetta kenen tahansa luettavissa ja ladattavissa verkossa.
  • Avoimella verkkojulkaisemisella parannetaan huomattavasti teosten saatavuutta, näkyvyyttä ja käytettävyyttä.
  • Avoimesti julkaistu kirja on pysyvästi verkossa saatavilla.
  • Avoin verkkojulkaiseminen edistää suomenkielistä sivistystä ja tukee kulttuurimme näkyvyyttä verkossa.

Kirjastojen ja kustantajien yhteistyö:

  • Kirjastokonsortio Aleksandria on kaikille suomalaisille kirjastoille avoin.
  • Sekä tieteellisille että yleisille kirjastoille konsortio tarjoaa mahdollisuutta hankkia kokoelmiinsa laadukkaita vertaisarvioituja suomenkielisiä tiedekirjoja.
  • Kustantamot tarjoavat laadukasta suomenkielistä tiedekirjapakettia konsortiolle, joka sitoutuu maksamaan paketista julkaisumaksun. Maksu jakaantuu tasan kaikkien osallistuvien kirjastojen kesken.
  • Kustantamot sitoutuvat julkaisemaan teokset avoimesti verkossa avoimen lisenssin alla.
  • Pilotissa SKS siis sitoutuu julkaisemaan teokset Creative Commons -lisenssin alla, hankkimaan teoksille pysyvät verkko-osoitteet, lataamaan teokset omalle julkaisualustalleen, tarjoamaan teoksista PDF- ja EPUB-versioita sekä lataamaan teokset OAPEN Libraryyn ja Directory of Open Access Booksiin (DOAB).

Lisää tietoa Kirjastokonsortio Aleksandria -pilottihankkeesta.

Tiedustelut: projektikoordinaattori Niklas Alén, +358 40 534 2614, niklas.alen@finlit.fi, ylikirjastonhoitaja Kimmo Tuominen, 050 4160 364, SKS:n pääsihteeri Tuomas M. S. Lehtonen, 040 5609 879.

____________________________________________________________________________________________________

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, SKS on vuonna 1831 perustettu tieteellinen seura ja kulttuurijärjestö: tutkimuslaitos, humanistisen tiede- ja tietokirjallisuuden kustantaja, suullisen ja kirjallisen kulttuurin arkisto ja tieteellinen erikoiskirjasto sekä kirjallisuuden viennin ja kääntämisen tukija. Seuraan kuuluu noin 3 000 jäsentä ja sen palveluksessa työskentelee tällä hetkellä noin 80 henkeä. www.finlit.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs