Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Kaupunkirakentamisen historia vaihdoinkin ilmestynyt!

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Kaupunkirakentamisen historia vaihdoinkin ilmestynyt!

Tiedote.
Julkaistu: 20.03.2014 klo 10:22
Julkaisija: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

Suomessa on ollut kaupunkielämää 1300-luvulta lähtien. Toisen maailmansodan jälkeinen kiihkeä saneeraustoiminta uhkasi hävittää vanhat kaupunkikeskustat kokonaan. Mitä niistä on vielä jäljellä? Miten kaupungit oikein syntyivät keskiajalla tai suurvalta-aikana? Ja minne ne syntyivät? Kaksiosainen Suomen kaupunkirakentamisen historia on ensimmäinen kokonaisesitys suomalaisten kaupunkien rakennuskulttuurista ja kaavoituksesta keskiajan alusta 1800-luvun lopulle.

Mitä kaupunkien historiallisesta rakennusperinnöstä on jäljellä? Esimerkiksi vanhimpien kaupunkiemme Turun, Porvoon, Rauman, Naantalin ja nykyisin Venäjälle kuuluvan Viipurin on vielä jäänteitä keskiaikaisesta kaupunkirakentamisesta, ja kaupunkiarkeologia tuo koko ajan uutta tietoa esille. Toisaalta taas klassismin ja empiren ajalta ei ole säilynyt kuin pieniä julkisten rakennusten kokonaisuuksia Helsingin empirekeskustaa lukuun ottamatta.

Suomen kaupunkirakentamisen historiassa kartoitetaan historiallinen tilanne, jossa kaupungit syntyivät ja kehittyivät, kerrotaan rakentamisen kansainvälisistä esikuvista ja kaupunkirakentamiseen vaikuttaneista laeista ja säädöksistä sekä tarkastellaan väestön, sosiaalisen kehitykseen ja elinkeinojen vaikutusta asemakaavoitukseen.

Artikkeleissa esitellään runsaan kuvituksen täydentämänä kaupunkien tyylihistoriallista ja rakennustekniikan kehitystä, julkisia rakennuksia ja asuntorakentamista sekä kaupunkien laajennuksia, siirtoja ja tulipalojen vaikutusta kaavoitukseen.

Suomen kaupunkirakentamisen historian I osa kattaa ajanjakson keskiajalta 1700-luvun loppuun ja II osa kustavilaisesta ajasta 1800-luvun loppuun. Teoksen ovat kirjoittaneet alojensa eturivin asiantuntijat: Janne Harjula, Marja Terttu Knapas, Juhani Kostet, Pekka Kärki, Henrik Lilius, Marianna Niukkanen, Lauri Putkonen, Liisa Seppänen, Jarkko Sinisalo, Mervi Suhonen ja Kirsi Vainio-Korhonen.

Suomen kaupunkirakentamisen historia keskiajalta 1800-luvun loppuun 1–2

Toimittaneet Henrik Lilius ja Pekka Kärki

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2014 – Kirjokansi 34

920 sivua, sidottu, sh. 94 €, ISBN 978-951-746-905-0

Painokelpoinen kansikuva

Arvostelukappaleet, tekijöiden yhteystiedot ja yhteydenotot:
julkaisukoordinaattori Maija Hakala, maija.hakala(at)finlit.fi, 040 539 4235

Kirjan toimittaja Pekka Kärki esittelee teoksen keskiviikkona 26.3.2014 klo 16.30–17.30 SKS:n juhlasalissa, Hallituskatu 1, Helsinki. Ohjelma.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, SKS on vuonna 1831 perustettu tieteellinen seura ja kulttuurijärjestö: tutkimuslaitos, humanistisen tiede- ja tietokirjallisuuden kustantaja, suullisen ja kirjallisen kulttuurin arkisto ja tieteellinen erikoiskirjasto sekä kirjallisuuden viennin ja kääntämisen tukija. Seuraan kuuluu runsaat 3 000 jäsentä ja sen palveluksessa työskentelee tällä hetkellä lähes sata henkeä. www.finlit.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs