Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Joulu saapuu Turkuun

Turun kaupunki

Joulu saapuu Turkuun

Tiedote.
Julkaistu: 18.11.2015 klo 09:30
Julkaisija: Turun kaupunki

Tänä vuonna joulu näkyy ja maistuu aiempia vuosia laajemmin koko Turun keskustassa; kaduilla, toreilla ja liikkeissä. Keskustan joulutunnelmaa yhdistää Joulun polku -tapahtumakokonaisuus, johon sisältöä tuovat Turun kaupunki, Turun Ydinkeskustayhdistyksen 300 jäsenyritystä sekä monet muut toimijat. Jouluinen tunnelma, valot ja monipuolinen ohjelma kuljettaa kävijät Joulun polkua Vanhalta Suurtorilta ja Tuomiokirkolta keskustaan Kauppatorin Joulutorille ja Yliopistonkadun Joulukadulle asti. Joulukaupungin tarjonta on koottu yhteiselle sivustolle www.turku.fi/joulu

Joulukaupunki Turun kasvoina ovat riemukkaasti laulavat tiernalapset. Perinteestä poiketen Herodeksen roolissa esiintyy kuitenkin pieni tyttö, joka viittaa Turussa kuvattuun The Girl King -elokuvaan. Ohjaaja Mika Kaurismäen suurtuotanto kuvattiin Turun seudulla ja Turun linnassa talvella 2014 ja se saa ensi-iltansa Turussa 9.12.

Myös tiernalasten asut ovat peräisin The Girl King -elokuvan puvustosta. Seitsemän vuoden iässä Ruotsin kuningattareksi kruunatun Kristiinan elämää kuvataan Turun linnan Tyttökuningas – Made in Turku -näyttelyssä. Lisäksi esillä on The Girl King -elokuvan rekvisiittaa sekä asuja 6.3.2106 asti.

Joulu alkaa lauantaina 21.11.

Joulun aika Turun keskustassa avataan virallisesti lauantaina 21.11., jolloin Yliopistonkatu muuttuu joulukaduksi Satumaisessa joulunavauksessa. Luvassa on monenlaista ohjelmaa klo 12 alkaen. Joulutorin kauppiaiden myyntikojut ja jouluiset musiikkiesitykset viihdyttävät kävijöitä pitkin iltapäivää ja kauppojen jouluikkunat avataan klo 13.30 alkaen. Päivän huipennus on jouluparaati, joka saapuu Yliopistonkadulle noin klo 16.30. Joulukadun valot sytyttää tänä vuonna Michael Monroe.

Joulun tunnelma alkaa kehittyä samana viikonloppuna myös Vanhan Suurtorin joulumarkkinoiden myötä, jotka ovat avoinna neljänä viikonloppuna ennen joulua. Markkina-ajat ovat 21.−22.11., 28.−29.11., 5.−6.12. ja 12.−13.12.2015 klo 11−17. Perinteiseen tapaan torilta löytyy käsityöläisten tuotteiden lisäksi erilaisia jouluherkkuja sekä ohjelmaa koko perheelle. Joulupukki on tavattavissa kaikkina markkinapäivinä.

Kauppatorin Joulutori on avoinna 4.−22.12. Edellisvuosien tapaan torilla on tunnelmallisia myyntikojuja täynnä jouluisia makuja, tuoksuja ja lahjaideoita. Joulutorilla viihdytään runsaan ohjelman parissa sekä uudella tekojääkentällä luistellen.

Joulumieltä ja jouluista tekemistä

Virittäytyminen joulutunnelmiin onnistuu myös Turun museoiden jouluisten kattausten ja työpajojen avulla. Luostarinmäen käsityöläismuseon, Apteekkimuseon ja Qwenselin talon sekä Turun linnan joulupöytien lisäksi Kuralan Kylämäessä pääsee tutustumaan isoäidinaikaiseen joulunviettoon ja askartelemaan joulupajoissa. Turun linnassa järjestetään myös Tonttu-ukon kierroksia. Jouluaskartelujen pariin pääsee Vimman joulukuisissa työpajoissa.

Tuomiokirkon joulu ja perinteiset tapahtumat

Tuomiokirkon joulukuusi saapuu kaupungin jouluiseksi maamerkiksi keskiviikkona 25.11. Kuusen valot sytytetään saman viikon lauantaina 28.11. klo 17 alkavassa koko perheen juhlassa.

Itsenäisyyspäivää juhlitaan Turun kaupungin itsenäisyyspäivän juhlakonserteissa 6.12. klo 12 ja 15. Konsertteihin on yleisölle vapaa pääsy. Lippuja on noudettavissa Konserttitalolta Filharmonian päivänä 20.11. klo 12 ja 16 alkaen.

Lucia kulkueineen tuo valon joulunalusaikaan 13.12. Turun Lucia-neito valitaan perinteisesti Folkhälsanin ja Abo Underrättelser -lehden järjestämällä äänestyksellä.

Turun ja Kaarinan seurakunnissa pääsee laulamaan Kauneimmat joululaulut -yhteislaulutilaisuuksissa joulukuun alusta aina loppiaiseen asti. Kirkoissa järjestetään lisäksi lukuisa määrä sekä yksittäisten artistien että kuorojen joulukonsertteja.

Ekumeeninen Joulu Suomen Turussa -tilaisuuden teemana on tänä vuonna pakolaistilanne. Ekumeenisen joulun humanitääristä viestiä viedään eteenpäin Tuomiokirkossa 17.12. klo 18, minkä lisäksi ohjelmaan kuuluu klo 14 pelattava rasisminvastainen jalkapallo-ottelu.

Suomen Turku julistaa joulurauhan Vanhalta Suurtorilta jouluaattona 24.12. klo 12. Jo 700 vuotta lähes katkeamattomana perinteenä kulkeneen julistuksen lukee protokollapäällikkö Mika Akkanen. 

Uusi vuosi otetaan vastaan hartaustilaisuudella Tuomiokirkon portailla 31.12. klo 23.30. Turun kaupungin järjestämä ilotulitus ammutaan totuttuun tapaan Samppalinnanmäeltä. Uuden vuoden aaton juhlintaa on luvassa myös Kupittaalla, jossa järjestetään Lasten uusivuosi klo 15–18.

Tempauksia ja tapahtumia loppiaiseen saakka

Joulun polulla järjestetään erilaisia tapahtumia ja ohjelmaa. Joulukadulla tonttuillaan 5.12., jolloin yritetään saada paikalle ennätysmäärä kaupunkilaisia tonttulakeissaan. Tiernapoikaryhmät kisaavat paremmuudesta 12.12., ja 19.12. vietetään Joulutorilla Lasten päivää.

Joulunaika jatkuu Loppiaiseen asti muun muassa Turun museoissa esimerkiksi Tapaninlaulajaisilla ja linnan Ritaripäivillä. Loppiaisen ohjelmaan kuuluvat Loppiaisluistelut Parkin kentällä 6.1.

Lisää tapahtumia löytyy Turkukalenterista: www.turkukalenteri.fi

Tarkemmat tiedotteet median käyttöön suomeksi ja ruotsiksi:
http://www.epressi.com/mediapankki/tiedostot.html?mediabank=205&p409=1&category=4734

Jouluisia kuvia Turusta:
http://www.epressi.com/mediapankki/kuvat.html?mediabank=205&p408=1&category=4648

Lisätietoja:

Turun kaupunki
Viestintäjohtaja Saara Malila, p. 044 907 5710
Markkinointipäällikkö Juha Elo, p. 050 559 0641
Myynti- ja markkinointipäällikkö Satu Hirvenoja, Visit Turku, p. 040 183 6690
Markkinointipäällikkö Kirsi Storckovius, Vapaa-aikatoimiala, p. 040 480 3521
www.turku.fi/joulu                        www.visitturku.fi

Turun ydinkeskustayhdistys ry,
Toiminnanjohtaja Katariina Räike, p. 044 973 8199
www.turku.fi/joulunpolku

Turun Kauppatorin Joulutori
Tuottaja Rami Lehtinen, Event Company, p. 0500 523 232
www.turunjoulutori.fi

Vanhan Suurtorin joulumarkkinat
Tuottaja Suvi Kotilainen, p. 040 1329 992
www.suurtorinjoulumarkkinat.fi

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä
Tiedotuspäällikkö Paula Heino, p. 040 341 7281
www.turunseurakunnat.fi/joulu 

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs