Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Jaakko Mattilan näyttely avaa EMMAn Areenan

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

Jaakko Mattilan näyttely avaa EMMAn Areenan

Tiedote.
Julkaistu: 21.08.2014 klo 12:47
Julkaisija: EMMA - Espoon modernin taiteen museo

Jaakko Mattilan (s. 1976) näyttely avaa EMMAn uuden Areena-näyttelytilan perjantaina 22.8. Näyttely toteutetaan yhteistyössä pohjoisen taiteilijoita tukevan Kari Huhtamon Taidesäätiön kanssa ja on osa N = 000° -näyttelysarjaa.

Jaakko Mattila on opiskellut kuvataiteita Englannissa The Surrey Institute of Art & Design University Collegessa vuosina 1998–2001 ja suorittanut Bachelor of Arts with Honors in Fine Arts -tutkinnon. Hän on toiminut aktiivisesti ulkomailla, mm. Japanissa ja Englannissa. Suomalaiseen maalausperinteeseen hän onkin tutustunut vasta myöhemmin ja säilyttänyt siitä poikkeavan oman tyylinsä.
 
Teoksissaan Mattila käyttää monia eri tekniikoita: öljyväri- alkydi- ja vesivärimaalausta, grafiikkaa, kuvanveistoa, kollaaseja ja installaatioita. Myös teosten koko vaihtelee pienimuotoisesta monumentaaliseen.
 
Mattilan mukaan hänen teoksensa eivät esitä eivätkä pyri sanomaan mitään erityistä. Ne eivät liioin ole sidottuja mihinkään aikaan eivätkä paikkaan. Mattila tosin myöntää, että EMMAn näyttelyssä museoarkkitehtuuri on inspiroinut häntä. Teoksissa usein esiintyviä muotoja ovat pallot, kuutiot ja spiraalit, joista syntyy liikkeen ja tilan vaikutelmia. Kuvat ovat monitulkintaisia - niissä voi nähdä palan mikro- tai makrokosmosta.  Kuviot maalauksen pinnassa näyttävät vuorotellen tulevan liki tai loittonevan katsojasta. Mattila hyödyntää myös painovoimaa ja antaa valuvan maalin muodostaa erilaisia kuvioita, eräänlaisia abstrahoituja maisemia.
 
EMMAn näyttelyn teemana on väri ja sävy yhdistettynä primitiivisyyteen. Kolmen öljymaalauksen sarja Sininen, Punainen ja Keltainen muodostuu pääväreistä. Uusimmassa, toistaiseksi vielä nimeämättömässä öljymaalauksessa on värejä yhdistelemällä saatu aikaan yli tuhat uniikkia väriä. Harmaasävyinen alkydimaalaus puolestaan ilmentää pikemminkin värin negaatiota.
 
Mattila on vuosikaudet ottanut talteen maalauspaletista irti raaputtamansa kuivuneet maalihippuset. Niistä hän installoi näyttelytilan lattialle ”pointillistisia maalauksia”, jotka ovat toteutettavissa samasta materiaalista yhä uudelleen ja uudelleen. Myös grafiikan koevedokset päätyvät osaksi suoraan seinälle toteutettavaa kollaasia. Materia jatkaa kiertoaan pyrkien kohti uutta, harmonista muotoa.

 

Lisätietoja:
Pilvi Kalhama, museonjohtaja, EMMA.
pilvi.kalhama@emma.museum, p. 040 533 4070

 

Katariina Lipsanen, asiamies, Kari Huhtamon Taidesäätiö
karihuhtamon@taidesaatio.com p. 040 562 5231

 

Lehdistökuvat: http://kuvat.emma.museum/kuvat/Lehdistokuvat-Press/Arena-Jaakko+Mattila/
salasana: emmamuseum

Liitetiedostot

EMMA - Espoon modernin taiteen museo on yksi Suomen merkittävimmistä taidemuseoista. EMMAn näyttelytilat on jaettu Saastamoisen säätiön taidekokoelman sekä vaihtuvien näyttelyiden kesken. EMMAn kokoelma- ja näyttelytoiminta profiloituu kotimaiseen ja kansainväliseen modernismiin, nykytaiteeseen sekä designiin. EMMA sijaitsee Espoon Tapiolassa Näyttelykeskus WeeGeellä.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs