Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Itämeri saa kansainvälisen suojeliuksen

Suomen Rahapaja Oy

Itämeri saa kansainvälisen suojeliuksen

Tiedote.
Julkaistu: 04.04.2011 klo 08:37
Julkaisija: Suomen Rahapaja Oy

Lukiolaiset suunnittelevat Itämeren symbolin

Yhteinen huoli rehevöityvästä Itämerestä inspiroi nuoria taiteilijoita tänä keväänä. Itämeren alueen lukioiden opiskelijat suunnittelevat vuoden 2011 eettisen juhlarahan, jonka teemana on Itämeren suojelu. Kilpailuaika alkoi 25.3.2011 ja päättyy 3.6.2011.

Suomen Rahapajan vuoden 2011 eettinen juhlaraha saa ilmeen suunnittelukilpailuun kutsuttujen lukiolaisten kynistä. Kilpailuun on kutsuttu osallistumaan opiskelijoita kuvataiteisiin suuntautuneista lukioista Suomesta ja muista Itämeren alueen valtioista.

Kilpailuun on kutsuttu suomalaisista Helsingin kuvataidelukio, Juhana Herttuan lukio, Kajaanin lukio, Lapinlahden lukio ja Kuvataidelukio, Savonlinnan taidelukio ja Tammerkosken lukio, Venäjältä Petrozavodsk Art School No 1, Ruotsista Kulturama Gymnasium, Virosta Tallinna Kunstigümnaasium, Liettuasta Klaipeda Eduardas Balsys Gymnasium of Arts ja Latviasta Liepaja Secondary School of Art.

Yleisö valitsee voittajan

Jokainen kilpailuun osallistuva lukio voi lähettää 10 kilpailutyötä juhlarahalautakunnan arvioitavaksi. Juhlarahalautakunta esivalitsee kaikista saapuneista kilpailutöistä 10 parasta työtä.

Esiraadin valitsemat työt julkaistaan Suomen Rahapajan verkkosivuilla, minkä jälkeen valta on yleisöllä. Suomen Rahapajan verkkosivuilla kävijät valitsevat Itämeren suojelu -juhlarahan aiheen äänestämällä kesäkuussa suosikkiaan ehdokkaiden joukosta. Valmis juhlaraha julkaistaan lokakuussa 2011.

Uhanalainen Itämeri

Itämeri vaatii kansainvälistä suojelua, sillä se on perusominaisuuksiensa vuoksi haavoittuvainen: lähes suljettu, matala ja kylmä murtovesiallas. Itämeren ongelmat koskettavat kaikkia alueen maita.

Itämeren pahin uhka on typpi- ja fosforikuormituksen aiheuttama rehevöityminen ja sen seurauksena syntyvä hapen puute syvänteissä. Rehevöityminen uhkaa meren eliöitä ja sen ympärillä asuvien ihmisten toimeentuloa ja virkistystoimintaa.

Eettinen juhlaraha välittää arvoja sukupolvesta toiseen

Eettisen juhlarahan aiheena on yleisinhimillinen teema, jonka puolesta juhlarahalla viestitään. Juhlarahojen tehtävänä on välittää tärkeä sanoma ja arvoja meille kaikille ja tuleville sukupolville.

Eettisten juhlarahat -sarjassa on aiemmin julkaistu Rauha ja turvallisuus -juhlaraha (2009) sekä Lapset ja luovuus -juhlaraha (2010).

Lisätietoja:

Yrjö Sotamaa
professori, emeritus
yrjo.sotamaa(at)aalto.fi

Maija Hiiri
juhlarahalautakunnan sihteeri, johdon assistentti
Suomen Rahapaja Oy
+358 (0) 400 485 548
maija.hiiri(at)mint.fi

Virallisten suomalaisten juhlarahojen lyömisestä tekee päätöksen Suomen valtiovarainministeriö. Se on asettanut avukseen juhlarahalautakunnan, johon kuuluu valtiovarainministeriön, Suomen Pankin, Suomen Rahapajan, kulttuurin ja taiteen edustajia. Lautakunta valmistelee itsenäisesti ehdotuksia uusista juhlarahoista. Valtiovarainministeriön myönteisen päätöksen jälkeen lautakunta järjestää suunnittelukilpailun ja valitsee voittajan. Lopuksi lautakunta ehdottaa ministeriölle kilpailun voittaneen ehdotuksen toteuttamista. Lautakuntaa johtaa professori, emeritus Yrjö Sotamaa. Lautakunnan muut jäsenet ovat vanhempi budjettisihteeri Marja Kirppu valtiovarainministeriöstä, Helsingin yliopiston dosentti Maria Lähteenmäki, Ateneumin taidemuseon intendentti Heikki Malme, Suomen Pankin maksuvälineosaston osastopäällikkö Mauri Lehtinen ja Suomen Rahapajan toimitusjohtaja Paul Gustafsson. Juhlarahalautakunnan kokouksiin kutsutaan asiantuntijoiksi taiteilijaliittojen (SAFA, Ornamo, Kuvanveistäjäliitto) edustajat. Lisäksi lautakunta voi kutsua aiheen läheisesti tuntevan asiantuntijan. Lisää tietoa juhlarahalautakunnan toiminnasta www.suomenrahapaja.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs