Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kulttuuri ja taide » Inspiraatio on muotoilijan hetki. Juhlaraha suomalaiselle design-vuodelle.

Suomen Rahapaja Oy

Inspiraatio on muotoilijan hetki. Juhlaraha suomalaiselle design-vuodelle.

Tiedote.
Julkaistu: 11.01.2012 klo 14:16
Julkaisija: Suomen Rahapaja Oy

Suomalainen muotoilu saa kansainvälistä huomiota ensi vuonna, kun Helsinki on maailman design-pääkaupunki. Valtiovarainministeriö ja Suomen Rahapaja suunnittelevat julkaisevansa juhlarahan design-vuoden kunniaksi. Rahan aiheeksi on valittu muotoilija Henna Lambergin teos, joka kuvaa kaiken luovan työn innoittajaa - inspiraatiota.

Suomalainen muotoilu on maailmalla nosteessa – teollisen muotoilun kansainvälinen järjestö International Council of Societies of Industrial Design valitsi Suomen maailman design-pääkaupungiksi vuodeksi 2012. Design-rahan myötä Suomi saa matkamuiston, joka kertoo kansainvälisesti siitä, millainen maamme tänä päivänä on.

Tuotteella on hyvä design silloin, kun se näyttää ja tuntuu hyvältä. ”Tulevan design-rahan muotoilu noudattaa skandinaavisia perinteitä: se on selkeä ja pelkistetty. Design-raha kertoo kuitenkin myös tästä ajasta - sen viivakuviot ja monipuoliset pintavaihtelut tekevät siitä modernin”, Suomen Rahapajan viestintäjohtaja Henna Karjalainen kuvaa.

Inspiraatiota etsimässä

Luovuuden taustalla on inspiraatio. Merkkivuoden juhlarahan on suunnitellut muotoilija Henna Lamberg, joka kertoo, ettei hän ole halunnut päästää yleisöä helpolla.

”Raha tallentaa inspiraation sellaisena kuin se minulle on.  Inspiraatio on se hetki, kun tiedän mitä aion tehdä ja työn suunnitelma kirkastuu. Toivon, että raha herättää ajatuksia ja saa ihmiset miettimään, mitä se kertoo”, Lamberg sanoo.

Suomalaiselle luovuudelle lyödään nimellisarvoltaan 50 euron juhlaraha, jonka materiaalina käytetään kultaa ja hopeaa. Rahasta lyödään myös perusmetallinen versio, jonka nimellisarvo on viisi euroa.

Valtiovarainministeriön asettama juhlarahalautakunta valitsi juhlarahan aiheen kilpailuehdotusten joukosta. Lautakunnan puheenjohtajana toimi vanhempi budjettisihteeri Marja Kirppu valtiovarainministeriöstä.

Lautakunnan muita jäseniä olivat Suomen Rahapajan toimitusjohtaja Paul Gustafsson, Helsingin yliopiston dosentti Maria Lähteenmäki, Ateneumin taidemuseon intendentti Heikki Malme, Teollisuustaiteen Liitto Ornamon edustaja Iiro A. Ahokas, Suomen Kuvanveistäjäliiton edustaja Niels Haukeland, Suomen Arkkitehtiliiton edustaja Kai van der Puij sekä World Design Capital Helsinki 2012 -yhdistyksen edustaja Pekka Timonen.

Lisätietoja:


Yrjö Sotamaa
Juhlarahalautakunnan puheenjohtaja
yrjo.sotamaa(at)aalto.fi

Henna Karjalainen
viestintäjohtaja
Suomen Rahapaja Oy
+ 358 50 575 9197
henna.karjalainen(at)mint.fi

Liitetiedostot

Suomen Rahapaja Oy on euroalueen vahvin rahapaja, joka omistaa sataprosenttisesti Saxonia Eurocoin GmbH:n Saksassa ja puolet Det Norske Myntverketistä Norjassa. Suomen Rahapaja suunnittelee, markkinoi ja lyö rahaa. Yhtiön omistaa Suomen valtio. Suomen Rahapaja valmistaa metallisia käyttörahoja, juhla- ja erikoisrahoja ja rahasarjoja. Vuonna 2012 Suomen Rahapaja julkistaa kuusi uutta juhlarahaa ja kaksi erikoisrahaa. Suomalaisilla on mahdollisuus tutustua kolikoiden valmistamiseen tiedekeskus Heurekassa Kolikon tie -näyttelyssä. Lisää tietoa vuoden 2012 tapahtumista www.suomenrahapaja.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs